ABAL House-Studio (2017) by Benítez González Arquitectos

Situated in Granada, Spain, ABAL House-Studio (2017) by Benítez González Arquitectos | The Hardt

 

Situated in Granada, Spain, ABAL House-Studio (2017) by Benítez González Arquitectos. ABAL House-Studio aims to establish a relationship between home and work, where all spaces are useful, complement each other, form a whole, and at the same time have their own identity. In a residential environment close to the historic center of the municipality, the project reverses the idea of housing as a forceful central mass and offers instead a central void, where the house looks inside, it is understood from the patio, something so important in the Andalusian architecture and that with so much excellence is shown in the Alhambra, its palaces surrounding each patio, the nature integrated in harmony, the water that crosses and crosses the spaces, the way to gradually enter from the public to the private, the nuance of light and shadow.

 


 

These basic principles for any building, together with the good orientation of each room, the cross ventilation, vegetation that offers shade in summer and sun in winter, increased by contemporary construction systems such as geothermal energy and external insulation. of the facade, which is applied here even on deck, are what give this result. The architecture of the environment is not relevant, they are isolated detached houses with 2 floors + attic that exhaust their buildability as if there were no tomorrow, houses where whole plants are in disuse; It would be good to apply their issues such as sustainability and energy efficiency.

 

 

 

 


 

ABAL House-Studio has an area of 1,400 ft² (130 m²) on a plot of 4,850 ft² (450 m²), it has been tried to adjust the measurements of each space for the people who will use it, taking into account that excess builtm² is an economic and Innesario resources, and so take advantage of the limited budget for constructive improvements in insulation and air conditioning.

 


 

The site until 50 years ago was an old era where cereal was threshed and that maintains its topography practically unaltered thanks to the fact that it has a large part of the rocky surface, which is shown and disappears creating suggestive reliefs. The project integrates both the patio and perimeter areas that stone surface of the land. The house adapts to the land and with the very little movement of land, comfortable and functional vertical relationships are achieved. The construction is carried out by means of a “skin” of continuous insulation, both on the roof, façade, and floor. For this purpose, the “SATE” system is projected, which provides exterior insulation of 6 inches (15 cm), which is placed on 8 inches (20 cm) thick reinforced concrete slab walls. This system, used both in facade and roof, according to the manufacturer’s data, is the first time it is done, providing an innovative solution. In addition, the air conditioning is made by geothermal energy, obtained through a well of 100m deep that make the project an energy reference for the municipality.

 

 

© Sonia Benítez González

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Join Newsletter

Join my newsletter that I've sent out one time since building this site. Maybe i'll start sending one out.

Smart move, you wont regret signing up! Love you

Hmmm... something isn't right here...

Previous

Next

ABAL House-Studio (2017) by Benítez González Arquitectos

MENU
SEARCH
ABAL House Studio (2017) by Benítez González Arquitectos spain Sonia Benítez González pool Granada Benítez González Arquitectos   Image of TheHardt MAIN WRITTEN LOGO

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Join Newsletter

Join my newsletter that I've sent out one time since building this site. Maybe i'll start sending one out.

Smart move, you wont regret signing up! Love you

Hmmm... something isn't right here...

Join Newsletter

Join my newsletter that I've sent out one time since building this site. Maybe i'll start sending one out.

Smart move, you wont regret signing up! Love you

Hmmm... something isn't right here...

Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: ABAL House-Studio (2017) by Benítez González Arquitectos! This is the link: https://thehardt.com/architecture/abal-house-studio-benitez-gonzalez-arquitectos/