Located in Paredes, Portugal, BE House by spaceworkers

Located in Paredes, Portugal, BE House by spaceworkers | The Hardt

 

Located in Paredes, Portugal, BE House by spaceworkers. The 8,611 ft² (800 m²) home explores the visual and physical relationships with the outside through the huge glass windows that transmit the idea of lightness and structural weakness sought with the concept, and finally, the geometric block that seems to “gravitate”, where are the private spaces of the house. The idea of vernacular architecture (forgotten) and how it seeks to form a clear speech between the landscape and programmatic needs is something that we always admire. A very successful example of this discourse, are the structures to support agriculture (normally function barns/granary), which is a more or less random would punctuate the countryside, as blocks of ephemeral appearance that levitated on the ground. It is precisely this idea of “gravitational lightness” that fascinates us and which is based on the concept of this project. Generally, the proposal presents a tripartition according to the vernacular elements, the base, with an image of a static and megalithic mono-block, which includes the service functions of the house.

 

 

The open area, identified with the more public housing programs, which explores the visual and physical relationships with the outside through the huge glass windows that transmit the idea of lightness and structural weakness sought with the concept, and finally the geometric block that seems to “gravitate”, where are the private spaces of the house. The concept of tripartition is complemented with a choice of materials that seeks to exploit the apparent weakness of wood in contrast to the black stone block (base level) and the concrete block (upper level).

 

© Fernando Guerra | FG + SG  

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

Previous

Next

MENU
SEARCH
Located in Paredes, Portugal, BE House by spaceworkers spaceworkers portugal pool Paredes Fernando Guerra | FG + SG 2013

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Located in Paredes, Portugal, BE House by spaceworkers! This is the link: https://thehardt.com/architecture/be-house-spaceworkers/