Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados

Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados located in Cachagua, Chile | The Hardt

 

Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados located in Cachagua, Chile. The site is located on the third row of properties facing the sea, gently sloping with a blanket of Doca Carpobrotus equilateral, characteristic to the central coast of Chile. It has a great view of the sea and the sunsets and is exposed to the cold south-west wind. The project is set with its angled geometry, by way of contrast, making the most of the surrounding landscape. The consolidated sand slope joins to accommodate the spacious interior of pure and simple materials. More than a formal commitment, we understood that the owners sought, through their demands, a traditional beach house lifestyle, where there was greater programmatic freedom and integration of spaces, with the consequent break from the traditional rigid formal city houses, generating a more calm and relaxed feeling.

 


 

We proposed a beach terrace, an outside area that projects onto the view of the distant ocean. This place of contemplation is integrated into the main autonomous volume of the living room, dining room, and kitchen through a large window that is found connecting the public space of the house. The open corridor, being the same size as the bedrooms, is also integrated, generating a large common limitless area. The Beach is the central space of the house where everything occurs and happens. To support the idea of relaxation instead of laying a hard floor to the terrace, we proposed covering it with sand, so one can walk barefoot, without pretension. The only hard material, wooden decking, was used for the main pathways for access and for connecting the children’s and guest rooms. A small hot tub, allowing year-round use, is accompanied by a concrete deck chair that simulates a stone. This synthesis of a natural landscape, by gathering its elements, is a reinterpretation of the distant coast.

 

 


 

The Beach is the central space of the house where everything occurs and happens. To support the idea of relaxation instead of laying a hard floor to the terrace, we proposed covering it with sand, so one can walk barefoot, without pretension. The only hard material, wooden decking, was used for the main pathways for access and for connecting the children’s and guest rooms. A small hot tub, allowing year-round use, is accompanied by a concrete deck chair that simulates a stone. This synthesis of a natural landscape, by gathering its elements, is a reinterpretation of the distant coast. The Beach is the central space of the house where everything occurs and happens. To support the idea of relaxation instead of laying a hard floor to the terrace, we proposed covering it with sand, so one can walk barefoot, without pretension. The only hard material, wooden decking, was used for the main pathways for access and for connecting the children’s and guest rooms. A small hot tub, allowing year-round use, is accompanied by a concrete deck chair that simulates a stone. This synthesis of a natural landscape, by gathering its elements, is a reinterpretation of the distant coast.

 


 

The east wing houses the children’s and guest rooms and is completely independent, it is connected to the main body by an exterior corridor supporting the idea that The Beach is always the center of all crossings, meetings, events, and activities. The house is considered as a traditional construction of reinforced concrete, looking to resemble an adobe construction, the molds of the panels leave their texture exposed so absorbing the gleaming light throughout the day. This simple materiality supports the idea of calmness and relaxation, no sophisticated or difficult to maintain materials were proposed, on the contrary, the idea was to reduce unnecessary worries and enjoy the experience in peace. To compensate for the coldness of the concrete walls and floors, the roof is made of laminated wooden beams and the ceilings of plywood boards, improving the acoustics and delivering a natural texture, humanizing the environment. The decoration and the furniture, made of natural materials, also seek that freedom and generate unprejudiced environments.

 

© Aryeh Kornfeld

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados Schmidt Arquitectos Asociados ocean Chile Aryeh Kornfeld

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Beach House (2016) by Schmidt Arquitectos Asociados! This is the link: https://thehardt.com/architecture/beach-house-2016-by-schmidt-arquitectos-asociados/