Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects

Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects situated in Blairgowrie VIC, Australia | The Hardt

 

Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects situated in Blairgowrie VIC, Australia. The clients for this project approached us around Easter in 2011. They are a young family from the city who had purchased this terrific sloping allotment just five minutes’ walk from back beach along Bass Strait. The landform was dominated by an awkward contour and it was clear that the site was halfway up a dune. The block to the west was the top of the dune and the vacant block to the east was the bottom. There was native vegetation, but it was sporadic and insignificant. We were briefed to provide a family home that would give plenty of outdoor space and play area for the kids and their friends, but most importantly the brief insisted that the feel of the house be quite divorced from reminders of life in the city. We studied the landform and we studied the planning requirements. We then prepared a building envelope, placing the dwelling as far to the rear (south) of the lot as possible, providing a terrific expanse of open space to the north. By the time we pushed the form back, it was significantly elevated.

 

As the founding materials are sand, we undertook a major rethink of the landform and the site’s contours by excavating under the dwelling area to create a large undercroft and lower ground floor rumpus area and used that fill to create a north facing quadrangle at the upper level. The result is an apparent single story, low slung dwelling on arrival. A further challenge contemplated the public aspect. The road is located north of the site, therefore a driveway for car parking and arrivals needed to consider how we might plan to make this open space private. We employed a permeable but physical barrier dissecting the public and private aspects of the dwelling. The form of the barrier, a series of free-standing steel sheets with 100mm gaps exists as a sculptural element in the landscape, evoking images of the found object. Access to the dwelling is external, via a garden path defined by a further device, a line of pillars constructed from rammed earth also emerging as objects in the landscape, seemingly molded by the conditions over time. This element clearly defines the public and private realms, yet provides crossovers and transitional spaces in the form of a sandpit, an outdoor shower area, and landscape planting zones. The dwelling itself is conceived over four main modules. Two main living zones separated by a services zone which is located directly over the rumpus room below. The fourth module is the semi roofed external living area, linking the dwelling interior with the landscape. The clients embraced a robust approach to the design of the dwelling. The plan form is rectilinear, with hallways wide enough for kids to ride their bikes. A second linking bbq deck completes the circuit. The materials are generally recycled timbers, with blackened plywood walls, a black ceiling which encourages the enjoyment of light and the externally framed views of the landscape. The bathrooms are glossy heat treated mild steel which reflects the color of the mosaic tiled floors and the shafts of light from the skylights. At night, the sheets imbue a warmth in the reflection of incandescent light.

 

 


 

One of the owners grew up in Eltham, a rural bushland retreat east of the city in a house designed by Alistair Knox. The imagery portrayed by the client of a childhood memory growing up in a Knox dwelling had a significant impact on the project. We considered the use of breeze block and concrete block to provide reminders and links back to notions of the surf clubhouse. Through the development of the design, these elements became more refined with the use of rammed earth and the implementation of laser cut screens employing one of the common motifs of the breeze block.

 

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects Below:

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This