The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Combs Point Residence by Bohlin Cywinski Jackson Architecture Decor Interior Design Landscape View Wood  USA Nic Lehoux new york Bohlin Cywinski Jackson   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1

Combs Point Residence by Bohlin Cywinski Jackson

Reading Time: 6 minutes

Combs Point Residence by Bohlin Cywinski Jackson located in Finger Lakes, NY | The Hardt

 

Combs Point Residence by Bohlin Cywinski Jackson located in Finger Lakes, NY. This property had a wildness that captured the client’s interest immediately. They understood the raw beauty of Seneca Lake when they began looking for a site on the exposed eastern shoreline. A hunting lodge once sat on the site, but burned to the ground many years ago. It wasn’t until they hiked upstream, into the 100-plus acre property’s deep cut ravine that they found a waterfall, hidden within the site’s botanically diverse plant palette. It was the site’s inherent drama and ephemeral delicacy that bound the owners to this place and ultimately defined the design direction for the house and landscape.

Project Program

 

The project scope included a four-season weekend retreat for a family of four that supported their active life on the lake and love of the out-of-doors. In addition to three bedrooms for the main house, the architect was asked to create areas for office, exercise, and guests, in addition to a boathouse and garage. From the beginning, the Landscape Architect (LA) worked closely with the design team towards a strategy that would repair and enhance the site’s ecological function.

Site Planning

 

The design decision to break the program down into separate but connected structures came from the need to respond to the narrow site, the solar orientation, and the disturbed area of the old hunting lodge. The extrusion of the parts along a line of circulation, the site’s outdoor hallway, created opportunities for outdoor rooms formed by the interplay of existing trees and the framing of the space by the building walls.

 


 

The design resolution locates the primary family room on the point, like a boat, with its prow forward, exposed, and open to the drama of the seasons and the prevailing eastern winds at the water’s edge. The more private rooms of the house gather behind this front room and are more protected, nestled in the ravine. A bridge for pedestrians and the family’s all-terrain vehicle spans the creek and connects the main house to the boathouse, which sits at the water’s edge. Further still is a three-car garage on the bluff above the main building site. All cars remain high on the bluff at the garage, thereby limiting the primary circulation around the house to foot-traffic.

Landscape Strategy

 

The LA, the architect, and the client agreed that the site’s inherent natural beauty and ecological diversity needed to be prioritized over all other site decisions. The client stressed the desire to be responsible ecological stewards so grading was minimized to pathways and roads and the diverse plant palette carefully edited to allow the house to slip into the existing landscape.

Planting

 

The charge of making the site appear untouched was far more difficult to achieve than it might seem. The LA began with a comprehensive survey of the existing plants and determined that the diversity of the herbaceous groundcover was both remarkable and unusual, even in the Finger Lakes. The LA, with a staff trained in landscape architecture, arboriculture and horticulture, determined that the project sat within four existing ecological communities: Dry Upland Forest, Moist Upland Forest, Floodplain Forest, and Seasonally Inundated Wetland. The project planting plan mixed these communities into five planting zones (See Planting Zones Diagram). The plant list is composed of plants that fall within a mix of vegetation communities (See Plant List).

 

 

Plant groupings within each zone reflect variations in elevation, slope, and aspect. The most interesting lesson learned was that the shale soils change pH radically as they degrade. The tops of the relatively shallow ravine have much lower pH than the bottom. The result is extreme diversity in a small area because of the dramatic changes in soil pH, light, and weather (Seneca Lake’s deep waters moderate the temperatures on the site, so it can be snowing at the garage when there is no snow at the main house). There was not an analog upon which to model this project. Finding the appropriate plant material in nurseries proved challenging and it was difficult to find trees that blended seamlessly into the forest. The layout of the plants mimicked existing conditions so that the plants looked to be the result natural propagation in the microenvironments where they occur naturally. The careful culling or retention of existing material was an integral part of the project. Three years later, the site is healthier than ever, with bursts of trout lilies, trillium, and ferns in the early spring.

Site Forces

 

This is a highly volatile site and the weather extremes are felt throughout the seasons. The builder and the LA discussed in detail site drainage and water flow to save existing trees. The LA planted the slopes and pinned down dead trees to provide slope and wind erosion control during seasonal storms and to trap organic material so seedlings could grow rather than wash out. Vegetation grows easily in the fertile soils of the flatland with its high water table at 18” deep. The stream run can be violent in the spring and after heavy rains, with water elevation changing from flood stage to nearly dry throughout the year. Rather than guarding against these conditions, the design team saw these ephemeral shifts as an essential part of the experience of the place.

Maintenance

 

During the two-year planting process, it became apparent that a traditional approach to landscape management would not work. The LA wrote a meadow management plan for the different meadow areas but the plantings would require constant editing by someone who understood the plants over time and could choose which volunteers to keep and which to pull. The LA and client searched for the right person and found a botanist from Cornell University, who became so attached to the property that he now serves as a consultant that supervises the on-going site work. His discovery of a threatened New York State species on-site, Agastache nepetoides- Yellow Giant Hyssop, deepened his commitment to the place.

Materials and Site Details

 

All aspects of this project were carefully adapted to the site and considered for their regenerative results. The house design has a respectful relationship to the land and site, using sustainably harvested tropical wood for the boardwalk, a beach shale gravel path excavated from the shore edge of the site, New York granite paths, and beach shale splash blocks and drip lines. Through careful siting and thoughtful interplay of architectural elements, this project shows the result of a highly collaborative design process where the role of each discipline is blurred to create a simultaneously bold and ethereal composition, unique to its place and time.

 

 

Photos by Nic Lehoux

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Combs Point Residence by Bohlin Cywinski Jackson Architecture Decor Interior Design Landscape View Wood  USA Nic Lehoux new york Bohlin Cywinski Jackson   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== Combs Point Residence by Bohlin Cywinski Jackson Architecture Decor Interior Design Landscape View Wood  USA Nic Lehoux new york Bohlin Cywinski Jackson   Image of gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This