Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten

Located in Belsen, Bergen, Germany, Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten | The Hardt

Located in Belsen, Bergen, Germany, Documentation Center Bergen-Belsen by KSP Engel und Zimmermann Architekten. A 200-meter-long edifice made entirely of concrete houses the Documentation and Information Center at the Bergen-Belsen Memorial. Its extraordinary volume, the radical restriction to the use of just a few key materials and the physical presence of the large structure are condensed into powerful architecture. The exhibition building in the middle of the ‘Heidewald’ forest on the edge of the former concentration camp traces the original course of the country road from Celle to Hörste, which was altered with the construction of the camp.

 


 

The building is divided into two sections. One houses the bookshop, cafeteria, library, archive, and administration department, the other exhibition space for the Documentation and Information Center. The focus of the building is on its interior, enabling a profound consideration of the documents exhibited on the part of the visitor. The architecture illustrates the importance of a new form of documentation and research of Nazi crimes and expresses this in an appropriate way. Visitors have a choice of two paths. On the so-called “stony path” they can pass through the entire length of the building without entering the exhibition rooms. Initially covered, the slender path, now open to the skies, is flanked by high concrete walls leading the visitor across a courtyard to the other side of the building, where it opens onto the grounds of the camp.

 

 


 

Rising continually though scarcely noticeably, the second path leads to the end of the large exhibition hall, which extends over two levels and documents the history of the site from prisoner of war to concentration camp. A wide panoramic window at the end of the exhibition room affords visitors a view of the grounds. Out of respect for the place, just above ground level, the end of the building projects several meters beyond the former boundary of the camp. The structure’s extraordinary shape, the limitation to just a few materials, and the total lack of color lend the building a certain stringency in terms of design. The minimalist architecture diverts visitors’ attention to the objects and documents in the exhibition. This way it does justice to the difficult task and makes evident the seriousness with which the subject matter is treated both formally and historically in an appropriate way.

 


 

At almost 656 ft (200 meters) long, the Documentation and Information Center at Bergen-Belsen Memorial, which is made almost entirely of concrete, is an unusual structure. There are two paths through the Documentation Center: one is an open passageway or “stony path” that leads directly to the grounds. The second leads visitors to the exhibition rooms, which document the history of the site from prisoner of war camp to concentration camp. 

 

© Klemens Ortmeyer, Stephan Falk  

 

Awards: BDA-Prize Lower-Saxony 2009
State of Lower Saxony Prize for Architecture 2008
Museum Prize Lower-Saxony 2009

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This