Located in Knokke-Heist, Belgium, Graafjansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects

Located in Knokke-Heist, Belgium, Graafjansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects | The Hardt

 

Located in Knokke-Heist, Belgium, Graafjansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects. In the 9th century, the Graafjansdijk (dike) protected parts of France and Belgium against the storm tides from the North Sea and the Western part of the river Schelde. Currently, only a short strip of this dike remains in the rural surroundings of the seaside village of Knokke, near the border with Holland. Across the road from the Graafjansdijk is the narrow plot, enclosed by an adjacent moat on the north side. The terrain overlooks an open meadow. This geographical context has a major impact on how the design of the villa was perceived. The ground level of the villa fully occupies the narrow terrain, apart from a small inner garden on the north side. It is completely wrapped in barn-wood alongside the road, hiding the garage and creating a private atmosphere for the bedrooms. This materialization produces a solid plinth contrasting with the transparent volume on an upper floor. This subordinate upper volume, containing the living room and kitchen, is made completely out of glass and is a lot smaller than the closed volume underneath. The barn wood wall extends 1 meter above the first level and functions as a railing for the terrace.

 

 

 


 

 

The north side opens up completely on both levels, allowing views over the meadow from the living room and kitchen on the upper level, as well as from the bedrooms downstairs. The crops are grown on the north side still allow for some privacy in the bedrooms. The same architectural materials from the exterior are applied throughout the interior. The intimate bedrooms combine a cozy black Tadelakt floor and walls with bespoke barn wood furniture. The same flooring continues on the upper level, combined with a bare metal kitchen counter. The freestanding barn wood kitchen closets frame the view over the dike, rather than overexposing it. Past the counter lies the terrace, where the risen barn wood plinth creates privacy.
 
 
© Tim Van de Velde

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Located in Knokke-Heist, Belgium, Graafjansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects Tim Van de Velde lighting Govaert & Vanhoutte Architects belgium 2015

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Located in Knokke-Heist, Belgium, Graafjansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects! This is the link: https://thehardt.com/architecture/graafjansdijk-house-govaert-vanhoutte-architects/