Located in Walberswick, United Kingdom, The House of Clay and Oak by Dow Jones Architects

Located in Walberswick, United Kingdom, The House of Clay and Oak by Dow Jones Architects | The Hardt

 

Located in Walberswick, United Kingdom, The house of Clay and Oak by Dow Jones Architects. British practice Dow Jones Architect. Poplar Cottage is a small house on The Green in Walberswick built in the early 1920s. Over the past eighty years, a number of piecemeal extensions had resulted in a peculiar internal organization that cut the house off from its garden. Our brief was to demolish it and to make a new house, but an initial conversation with both the planners and Parish Council suggested that there would be much opposition to this. The decision was taken to retain and renovate the front façade and end gables of the existing house and to build a new house into this carapace. In this way, we attained planning permission for the project as an extension.

 


 

The house sits on a large plot that faces onto The Green and extends to the west as a large garden. The garden is structured as a series of rooms ‘enfilade’, with an existing axial pathway that runs to the back of the house. The new house was conceived of as the completion of this sequence of external rooms and the culmination of the route through the garden. The house is focussed around a large hearth that sits at the heart of the plan. The hearth faces the garden and is located at the junction of the new and the old. The hearth is located to the side of the axial route through the garden, which is completed by the staircase.

 


 

The ground floor to the garden side of the hearth is occupied by a large kitchen, dining living room, that is joined to outside by two large folding sliding screens. These open the façade entirely and allow the clay floor tiles to run seamlessly from inside to out, blurring the distinction between the house and garden, and enforcing the idea that this room is the completion of the garden. The house is entered from a courtyard space to the south, which is made up of an existing Suffolk flint walled out-building, a high garden wall and a new games room which is made entirely of black corrugated metal sheeting. On entering the house you find yourself in a hall space, which reveals a diagonal view through the living room, past the hearth into the garden.

 

 
 
 
 

 

There is a very strong idea about construction in play in this house. The new building work is made entirely out of clay and oak. The ground, both internally and externally, is made of a red clay slab. The new perimeter walls and hearth are local brick, flush jointed with natural lime mortar. The flush jointing gives the wall the appearance of being a plane of the material and draws attention to the natural lime mortar, which has been mixed with small grit fragments that glisten in the sun and lend the walls an incredible softness. The floor and roof structures are made of large green oak joists, overboard with oak planks. All of the internal walls are paneled with vertical oak boarding. The oak boarded stair descends to the ground floor where it sits on a section of raised oak floor that forms ‘the snug’ – a north-east facing room with a fireplace that overlooks the green at ground floor level. This section of floor sits on top of the oak ground and establishes a relationship with the stair and adjoining oak clad cloakroom that emphasizes the fact that the oak joinery in very much an ‘inclusion’ both on the clay ground, and within the existing carapace of the house.

 


 

On reaching the top of the stair you find yourself in the ‘withdrawing room’ a large room off which all of the bedrooms are organized. The room is set up as a room for listening to music and writing at the desk that cantilevers off the wall. There are three bedrooms each with a private bathroom. The external treatment of the new part of the house is laconic in comparison with the existing part of the house. The new building is brick with plain oak windows and a clay tile roof, materials which with time, will tend to a uniformity of tone and hue that will emphasize the purely volumetric idea for the extension. The existing part of the house has been restored with the original materials; cedar shingles, lime render, brick chimneys, clay roof tiles and painted sash windows.

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

Join Newsletter

Join my newsletter that I've sent out one time since building this site. Maybe i'll start sending one out.

Smart move, you wont regret signing up! Love you

Hmmm... something isn't right here...

Previous

Next

MENU
SEARCH
Located in Walberswick, United Kingdom, The House of Clay and Oak by Dow Jones Architects Walberswick UK lighting Dow Jones Architects   Image of TheHardt MAIN WRITTEN LOGO

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Join Newsletter

Join my newsletter that I've sent out one time since building this site. Maybe i'll start sending one out.

Smart move, you wont regret signing up! Love you

Hmmm... something isn't right here...

Join Newsletter

Join my newsletter that I've sent out one time since building this site. Maybe i'll start sending one out.

Smart move, you wont regret signing up! Love you

Hmmm... something isn't right here...

Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Located in Walberswick, United Kingdom, The House of Clay and Oak by Dow Jones Architects! This is the link: https://thehardt.com/architecture/house-clay-oak-dow-jones-architects/