João’s House (2017) by Guilherme Machado Vaz

João’s House (2017) by Guilherme Machado Vaz located in Porto, Portugal | The Hardt

 

João’s House (2017) by Guilherme Machado Vaz located in Porto, Portugal. The House is a traditional XIX century ground floor building with walls made of stone, and a wooden roof structure covered with tiles. It was once used as a bakery that served the local population who were mostly fishermen. The project transforms the bakery into a two-floor house distributing the social spaces on the ground floor and the private spaces on the upper floor. There is a mid-level between the two floors to open a small pátio that brings light to the client’s music studio. The project transforms the bakery into a two-floor house distributing the social spaces on the ground floor and the private spaces on the upper floor. There is a mid-level between the two floors to open a small pátio that brings light to the client’s musical studio.

 

 


The social space on the ground floor – living room and kitchen – is fisically divided, and visually United, by a piece of furniture that works simultaneously as a Bookshelf and a cupboard, as it can be accessed through its glass sliding frames from both sides. So you can have books on one shelf and kitchen stuff in another. It also filters light in a very subtle way. The kitchen is a very extroverted space, and it can extend outdoors to the street, letting you enjoy the neighborhood spirit and popular life with a glass of wine in hand while dinner is being cooked.
 
© Luís Ferreira Alve
 
 
 
Aesthetically and Geographically RElated Projects: 
 

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
João's House (2017) by Guilherme Machado Vaz stairs portugal Luís Ferreira Alve Guilherme Machado Vaz

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: João's House (2017) by Guilherme Machado Vaz! This is the link: https://thehardt.com/architecture/joaos-house-2017-by-guilherme-machado-vaz/