LA House (2009) by Studio Guilherme Torres

Located in Londrina, Brazil,  LA House (2009) by Studio Guilherme Torres | The Hardt

 

Located in Londrina, Brazil,  LA House (2009) by Studio Guilherme Torres. The big wooden box calls everybody’s attention from inside and outside of the condominium in Londrina, Brazil. The house, designed for a young couple, abolished the spaces and traditional partitions. The project took into consideration some factors of the lot since it was located in the highest point of the condominium, and its wide extension of boundary walls created a lack of privacy situation to the lot. To come through this situation, the adopted solution was to create a ground level plateau foundation, surrounded by walls that embrace the whole construction and create a perimeter in between the condominium walls. From this premise, the big concrete box was covered with cumaru wood and created in the most regular part of the site, leaving the area in a trapezoid shape to the garden and pool.

 

 
 
 

 


 

The core concept of breaking paradigms was given right in the entrance: the entrance gate leads the guests to walk by the pool and come inside the house by the double height atrium, where the whole house communicates. In the ground floor, the single entrance wall hides the stairs, the living room area works as the link between the inside and outside, through big pivoting doors. The kitchen was integrated into the environment, with a niche where the stove and even barbecue place was installed. The meal area is perfectly integrated into the kitchen and living room. Even the lavatory was designed to work as a pool changing room. On the upper floor, the master suite is separated from the living room atrium by a glass wall, the toilet and closet are integrated into the sleeping area. The hall located by the stairs on the upper floor works as a small office space and has its windows protected by concrete hollow elements. Simple solutions and few materials but used with generosity confer personality and a timeless touch for this project, showing a simpler way of living.

 

 

© MCA Estúdio

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


Previous

Next

MENU
SEARCH
LA House (2009) by Studio Guilherme Torres Studio Guilherme Torres pool Londrina brazil

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: LA House (2009) by Studio Guilherme Torres! This is the link: https://thehardt.com/architecture/la-house-2009-by-studio-guilherme-torres/