Library House by Atelier Branco Arquitetura located in Brazil

Library House by Atelier Branco Arquitetura situated in Brazil | The Hardt

 

 

Casa Biblioteca, Vinhedo by Atelier Branco from Atelier Branco on Vimeo.

 

Library House by Atelier Branco Arquitetura situated in Brazil. When in the summertime of 2014, founding members of Atelier Branco, Matteo Arnone and Pep Pons had been approached to design a leisurely retreat within the small city of Vinhedo, the temporary posited that the home be capable to accommodate at the very least two types of wants: the necessity for a spot to learn, immersed inside the web site’s vibrant vegetation; the necessity for a spot to suppose, reposed underneath the placidness of the realm’s boundless subtropical skies. The consumer, a left block activist in opposition to Brazil’s army dictatorship in his youth and now famed scholar of the historical past of political thought, had conceived of the home as a brief haven between São Paulo and Campinas, at which the State College he held educating posts because the starting of the 19 eighties. It was thus neither to be an everlasting place of residence nor a vacation residence as conventionally understood, however a spot of reverie and contemplation, sometimes of labor, away from the bustle of Brazil’s hectic metropolitan life.

 

The most recent of 5 constructed works designed by the younger Italo-Hispanic duo, Casa Biblioteca embodies the follow’s attentive analysis into architectural kind, matured each throughout their adolescence in Switzerland, the place that they had been college students of the Accademia di Architettura di Mendrisio, and of their skilled upbringings underneath practitioners of the caliber of Christian Kerez, Kengo Kuma and the 2 Aires Mateus brothers. It’s a daring scheme, nearly solely realized in in-situ forged concrete, of which the constructional acumen and attentiveness to the element considerably attribute of all Atelier Branco’s architectural pursuits. Organizing apply in Sao Paulo in 2012, the 2 have, in actual fact, constructed up an attractive and considerably different portfolio of which the content material ranges from the cautious crafting of furnishings merchandise and fittings to the design of economic showrooms and workplace areas, to the development of quite a few residential tasks scattered all through Brazil by which their expertise has, maybe, greatest expressed itself in these few years.

 

Belonging to this later collection, Casa Biblioteca is doubtless probably the most idiosyncratic of the bunch, each for the eccentricity of its consumer and the context it was born out of. It’s, actually, set atop of a steep north-going through terrain inside a clearing of Vinhedo’s dense ‘mata Atlantica’—the Atlantic forest which extends over the bigger a part of Brazil’s littoral area. As a result of web site’s topographical attributes, its design follows a distinctly ‘sectional’ rationale such that the spatial and purposeful disposition of the mission is nearly totally articulated within the relation between two contour strains. So as of relevance, the primary of those two traces consists within the line of the bottom, of which the sloping profile has been manipulated to type a sequence of spacious horizontal terraces, match for inhabitation; the second consists within the line of the roof, which ever so barely hovers over the terrain’s uppermost retention wall to create a pointy, horizontal datum between the domesticated topography and the sky above it.

 

Ever a topos of Brazilian postwar structure from Artigas to Mendes da Rocha, right here too the concrete roof takes on an important position within the dedication of the undertaking each within the articulation of its program as within the characterization of its outwards (and inwards) look. It’s a 15 cm skinny rectangular slab supported by eight lengthy-limbed pillars which, albeit ‘primary’ in its formal decision, distinguishes itself for the uncanny slenderness of its constitutive components. When approaching the home from the principal street, it’s the higher face of this factor that presents itself to the viewer providing entry to a monumental viewing platform of ca. 20 by 10 meters, immersed inside the foliage of the encircling tree canopies. Instead of a parapet, the deck is circled by a meter large water mattress which, in flip, defines an oblong central island from which to ponder the view. This latter is lined with finely reduce Garapeira wooden boards which meet diagonally towards the deck’s symmetry line and level in direction of the horizon.

 

 

A dentil within the within the perimeter of the roof permits for a staircase to be fitted alongside its central entry, main down between two concrete partitions into the home’s core area. That is an undivided, totally glazed, rectangular room internet hosting everything of the home program, of which the peak steadily will increase as one descends from probably the most intimate to the extra uncovered areas of the house. The retention partitions which give it’s part the distinguished jagged profile are distinctive in the top as a result of the uneven slope of the prevailing terrain, however, spaced equally all through to create neat tripartite structural system spanning 5.50 meters longitudinally from pillar to pillar, and terrace entrance to terrace entrance. Consequently, though equal in depth, the three terraces acquire distinctive flooring-to-ceiling heights offering the actions which occur on them with levels of privateness and pure lighting situations finest suited to their wants. The sleeping areas are thus positioned onto the challenge’s uppermost terrace inside an intimate and dimly lit, 2.35-meter tall house. This stage overlooks the home’s central platform which measures four.15 meters in top and hosts the consumer’s studio; it’s the space of the home most instantly linked to the panorama having two centrally positioned glass doorways situated at both of its quick sides (the doorways additionally underline the mission’s secondary axis of symmetry). Lastly, the terrace furthest from the home’s entrance is a dwelling and eating space overlooking the encircling greenery as if a loggia or a viewing deck; that is the brightest and most uncovered space of the home, rising 1.25 meters from floor stage and measuring 5.15 meters in the top.

 

A equally methodical strategy informs the situation of the core companies and storage services required by the consumer that are both carved into the mission’s retention partitions—as is the case with the 2 bogs alongside first terrace whereby all parts are fully realized in in-situ forged concrete and which, in another way from all different areas of the house, are toplit and thus naked no visible connection in anyway to the outside—or fitted precisely towards them—as with the kitchen components, bookcases and wardrobes. As such, the house stays untethered from parts overseas to its ‘disegno’.

 

The neatness of the architectural format is even additional corroborated within the positioning of the steps. These, slightly theatrically transverse the house alongside its central axis to loop symmetrically across the perimeter of the home beneath a concrete-paved, coated pathway. However maybe, essentially the most important side in giving the challenge it is considerably rudimentary grandeur is the choice and remedy of the supplies deployed. The naked construction is realized completely out of bolstered concrete and was solid underneath the course of the architects inside a single working day; the flooring, as with the higher terrace, are lined with lengthy and fantastic Garapeira wooden boards positioned perpendicular to the undertaking’s longitudinal axis; and the entire is sort of solely wrapped inside a single glazed facade of which the iron profiling and design motifs comply with the enduring ‘paulistana’ custom of the 19 fifties. It’s particularly the care gone into the design of those latter parts which have made the fortune of the undertaking of which the noble sparseness may have simply been buried below the hideous chunkiness of recent-day aluminum frames. As an alternative, with its high-quality joinery and quasi-ethereal openness, the Casa Biblioteca consolidates its place amidst a wealthy custom of glass homes and pavilions which for the reason that daybreak of the twentieth century have virtually persistently affirmed themselves as privileged websites of architectural experimentation.

 

© Ricardo Bassetti

© Gleeson Paulino

© Jaqueline Lessa

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

Previous

Next

MENU
SEARCH
Library House by Atelier Branco Arquitetura located in Brazil Ricardo Bassetti Jaqueline Lessa Gleeson Paulino brazil Atelier Branco Arquitetura

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Library House by Atelier Branco Arquitetura located in Brazil! This is the link: https://thehardt.com/architecture/library-house-atelier-branco-arquitetura/