Redux House (2013) by Marcio Kogan + Samanta Cafardo

 

 

Located in Itatiba, Brasil, Redux House (2013) by Marcio Kogan + Samanta Cafardo. Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba | The Hardt

 

Located in Itatiba, Brasil, Redux House (2013) by Marcio Kogan + Samanta Cafardo. Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest. The house was built to the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the vegetation with the least impact on the surroundings. The project is composed of a slab floor, 4 programmatic boxes, and a slab ceiling. Externally to the slab of the floor there appears a great concrete volume, pool, and deck, which is projected along the decline of the site and terminates floating through a small although striking span.

 

 

 

 


 

 

The slab of the floor, at 50cm above the ground, is supported by beams set back, intensifying the delicate shape in which the projected was implanted onto the land. Visually, the house seems to float. The program was divided into four programmatic blocks. The first block contains the intimate area (4 bedrooms and sauna), the second only has the master suite. On the third, we have the services area (kitchen, laundry room, sitting room, bathrooms and maids rooms). Finally, in the last block, we have the garage and the technical area.

 

 

 


 

The distribution of the blocks in the slab floor created interstitial spaces, configuring circulation, terraces and the large space for the living room. This latter, enveloped by a skin of glass with sliding panels open and create a dialogue between the internal and external (native forest and the west). The slab of the roof, the same size as the slab on the floor, overlaps the programmatic volumes which, because of the different heights, here it leans on the roof where it has a reduced ceiling height. The emptiness between the volumes and the slab create an inner rhythm and, simultaneously, makes it possible to have improved natural lighting in the house.

 

The two main volumes that include the bedrooms are completely clad in vertically slatted wooden panels which open almost entirely. In the day, the panels filter the sunlight creating a texture of light and shade and, at night, it transforms the boxes into large lanterns which light up the land.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

https://thehardt.com/architecture/fairbairn-house-inglis-architects/

https://thehardt.com/architecture/house-dm-by-lensass-architects/

https://thehardt.com/architecture/palmgren-house-2006-2013-by-john-pawson/

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Redux House (2013) by Marcio Kogan + Samanta Cafardo Samanta Cafardo pool Marcio Kogan brazil

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Redux House (2013) by Marcio Kogan + Samanta Cafardo! This is the link: https://thehardt.com/architecture/redux-house-marcio-kogan-samanta-cafardo/