Residence in Formentera Island (2017) by Marià Castelló Martínez located in Platja de Migjorn, Spain | The Hardt

 

Residence in Formentera Island (2017) by Marià Castelló Martínez located in Platja de Migjorn, Spain. Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional name for a large stretch of land located next to Migjorn beach, on the south coast of Formentera Island. In it, there is a place that fosters the desire to inhabit a panoramic dream where the horizon is only intersected by the beautiful silhouette of the Tower des Pi des Català, erected in 1763. The project is created from this duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. Earth and air. The artisanal and the technological. The effort to compress and tensile strength. The rock that surfaces superficially in the chosen place was carved as if it were a sculpture, offering avoid that goes back to the quarries of ‘marès’. Space materialized with a single stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic. The intervention concerns a housing for an environmentally concerned family whose program is divided into three light dry modules and the void generated by the subtraction of the matter on the lower floor. This longitudinal arrangement gives way to empty-filled successions, courtyards, connecting walkways, cross-sectional views and the surprise discovery of a time-sculpted space: a natural cave in the main access yard that during the works was integrated into the whole.

 

 


 

 

The structure is easily intelligible and manifests itself in three layers with upward precision levels: in the lower floor it is evident the absence of retaining walls aggregated to the rocky substrate, as well as the appearance of a small concrete structure that regularizes the upper level of such plant and is the support platform on the ground floor. On the upper floor, as if it were a real-scale mock-up, the bi-supported structure is evidenced from the inside, where it became apparent in most of the work, converging in a single element (cross-laminated wood panels) several functions: structure, sealing and finishing.  The nobility of the materials used and their unions are present in the design and execution process. Under the criteria of bioconstruction were those of natural origin and, where possible, of the place itself: sculpted rock, gravel from the excavation itself, limestone Capri, pine and fir wood, panels of recycled cotton, macael white marble, high permeability, etc. This is reversed in hygroscopic and water vapor permeable seals, which allow a more pleasant interior environment with less energetic contributions for a correct functioning. At the environmental level, the proposal incorporates passive bioclimatic systems of proven efficacy in this climate, as well as self-sufficiency of water thanks to a large cistern that reuses rainwater.

 

Courtesy of Marià Castelló Martínez

 

If you vibed with this project make sure you peep the projects below. Spatial. Aesthetics. On. Point.

 

 


 

The Hardt

Pin It on Pinterest

Share This