Summer House in Linescio by Buchner Bründler Architects

Summer House in Linescio by Buchner Bründler Architects located in a small Swiss village in the remote Rovana valley | The Hardt

 

 

Summer House in Linescio by Buchner Bründler Architects located in a small Swiss village in the remote Rovana valley. The 200-year-old stone building was converted into a summer house. The building is built in knitting style, with a stone base, used to be used for drying chestnuts. The interior is completely new as an autonomous concrete body. The interior offers space for the basic living needs: living room, bedroom, fireplace and bathroom. The concrete for the interior is poured layer by layer from the covered roof. From the outside, the new building is only visible from the steel door of the steel-covered glass and on the concrete fireplace, which penetrates the cover of the building. 

 

 

The village of Linescio lies in the secluded Rovana Valley in Ticino, surrounded by groves of chestnut trees and terraced fields. Here, only 30 km from Locarno, it feels as if one were in a different world. Some of the existing stone houses stand empty, but the core of the village is still intact, with buildings distinguished by their granite walls and roof coverings. The peace and original character of this location spurred the architects to use the present 200-year-old stone house as a holiday residence and to preserve as much of the existing fabric as possible, complementing it with an unusual new structure. From the outside, the only visible changes are the glass door to the garden and the new concrete chimney stack. Internally, however, a house within a house has been constructed, with a homogeneous, monolithic concrete volume inserted inside the existing walls, a structure that opens to the south and west by means of high, folding wooden shutters. Conceived for summer use, it was possible to do without heating, new windows and insulation and to leave the outer facade in its existing state.

 

 

The concrete was brought in layer by layer through the opened roof, with the existing walls acting as permanent shuttering. On the inside, the untreated exposed concrete surfaces bear the bold texture of the formwork. In the extension, too – a timber-laced beam structure, formerly used for drying chestnuts – all new elements are consistently made of concrete: the bathtub as a recess in the floor, and the kitchen worktop with a sink integrated as a single cast form. The plastic, evocative qualities of the exposed concrete intensify the archaic character and the calm atmosphere of this stone house.

 

Photos by Ruedi Walti

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

Previous

Next

MENU
SEARCH
Summer House in Linescio by Buchner Bründler Architects switzerland Ruedi Walti Rovana valley Linescio Buchner Bründler Architects 2011

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Summer House in Linescio by Buchner Bründler Architects! This is the link: https://thehardt.com/architecture/summer-house-linescio-buchner-brundler-architects/