Sunday House (2016) by Teeland Architects located in Noosa, QLD, Australia | The Hardt

 

Sunday House (2016) by Teeland Architects located in Noosa, QLD, Australia. The original house had an unflattering rough dark brown brick facade with two equally brown garage doors. Their solution was to render the brick in a natural cement finish and design a beautiful timber screen that sat in front of the original facade. This lightweight hardwood structure resulted in a refined modern elevation to the street, while also providing sun protection and privacy for the internal spaces.

 

 

 


 

One of the challenges with the existing house is that it did not take full advantage of the fantastic location backing onto the national park. The rear of the house was largely a solid brick wall looking onto this beautiful view. We proposed carving out a series of new openings in the rear wall so that bedrooms and bathrooms would look out onto this very private serene landscape. Originally, the house was quite dark internally so we pushed a series of timber lined light wells up through the roof. This allowed natural light to flow in from a high level, as well from the new openings in the brick walls.

 


 

The other significant challenge to modernize the existing house was how to transform the front street elevation. The original house had an unflattering rough dark brown brick facade with two equally brown garage doors. A separate consideration was that the street elevation faced east and hot morning sun would blast in through the kitchen and dining windows in summer. Our approach was to render the brick in a natural cement finish and design a beautiful timber screen that sat in front of the original facade. This lightweight hardwood structure resulted in a refined modern elevation to the street, while also providing sun protection and privacy for the internal spaces.One of the most unique and delightful design elements of the new house is the semi-outdoor bathrooms that look out onto the national park. The original house had an aged light brown plastic shower unit that sat on the back deck, where you could shower outside looking into the forest. The owners loved this feature, so we designed the new bathrooms as hardwood boxes with copper fittings that are largely open onto the private subtropical rainforest.

 

 

© Jared Fowler

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt

Pin It on Pinterest

Share This