Thanh House (2013) by Vo Trong Nghia Architects + Sanuki + NISHIZAWA ARCHITECTS

Located in Binh Thanh District, Vietnam, Binh Thanh House (2013) by Vo Trong Nghia Architects + Sanuki + NISHIZAWA ARCHITECTS | The Hardt

 

Located in Binh Thanh District, Vietnam, Binh Thanh House (2013) by Vo Trong Nghia Architects + Sanuki + NISHIZAWAARCHITECTS. Situated in the center of Ho Chi Minh city in Vietnam, Binh Thanh House was designed for two families; a couple in their sixties, their son, his wife and a child. The plot has a bilateral character, one is facing to a noisy and dusty street in a typical developing and the urbanizing area in the city and one is very close to a canal and Saigon Zoo with plenty of greenery.

 


 

Against a backdrop of this duality of its setting, the concept of the house is to accommodate two different lifestyles in a tropical climate; a modern and well-tempered lifestyle with mechanical equipment such as air-conditioners, and a natural and traditional lifestyle, utilizing natural lighting and ventilation with water and greenery. The house is composed of two different spaces positioned alternately. Spaces for modern lifestyle are allocated in three floating volumes wrapped by concrete pattern blocks. And the spaces between these three volumes are widely open to the exterior and allocated for the natural lifestyle where the residents enjoy wind, sunlight, green and water.

 

 

 

 

 

Three volumes are shifted back and forth to bring natural light into the in-between spaces, as well as to create small gardens on each floor. The bottoms of the volumes become the ceilings for the in-between spaces. These surfaces are designed with various curved shapes, providing each in-between space with different lighting effects. Bedrooms and other small rooms are contained in the floating semi-closed volumes to enhance security and privacy. On the other hand, the open in-between spaces are designed to be independent living spaces for two families. Pattern blocks, which used to be a popular shading device in Vietnam to get natural ventilation, are made of pre-cast concrete with 60cm width and 40cm height. It not only prevents the harsh sunlight and heavy rain but also enhances privacy and safety. While this house looks different from the stereotypical townhouses in Ho Chi Minh City, all the architectural solutions are derived from the local lifestyle and wisdom. The House offers an interpretation of the ecological lifestyle in the modern tropical city. It is where modern and natural life is compatible with each other.

 

 

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 

 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Thanh House (2013) by Vo Trong Nghia Architects + Sanuki + NISHIZAWA ARCHITECTS Vo Trong Nghia Architects vietnam Shadows Sanuki NISHIZAWA ARCHITECTS lighting Hiroyuki Oki

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Thanh House (2013) by Vo Trong Nghia Architects + Sanuki + NISHIZAWA ARCHITECTS! This is the link: https://thehardt.com/architecture/thanh-house-2013-by-vo-trong-nghia-architects/