Till House (2014) by WMR Arquitectos

Located in Navidad, Chile, Till House (2014) by WMR Arquitectos | The Hardt

 

 

 

Located in Navidad, Chile, Till House (2014) by WMR Arquitectos. The location is a coastline of cliffs, 6.2 miles (10 kilometers) long and 650 ft (200 meters) high where buildings have never existed. People from this zone have always harvested “cochayuyo” (Chilean seaweed) and seafood. Access to the beach is made by difficult paths which take a long time to go. The house is located on a special point of the cliff. There are fractions to the west, east, and north of the house, generating an island situation. The house was projected in a 10 ft x 10 ft (3,2 meters x 3,2 meters) wooden modules where all the skeleton (beans and columns) are visible. The whole skeleton is impregnated with carbolineum (black color) and the cladding of the walls in dark brown. The interiors were worked with white walls and ceilings. The floor is made of wood. The construction was considered in a simple way, only with local wood and labor.

 

 


 

Two bedrooms, the living room, dining room and the kitchen shared the same place. During the day, these rooms dialogue and generate a pretty flexible use. At night, big doors can be moved and provide privacy to the bedrooms. The volume is 20 ft x 40 ft (6 x 12 meters) big. To the west, north and south side, terraces were designed to take advantage of the different intensity of the sun. In these terraces, we used 2”x6” slats, and 2” separates from each other. This gives texture to the shadows. On the roof, there is a 100% sunny terrace. To the south, there is a “cuba”, it is a sort of wooden jacuzzi, where the water is warmed with fire. This cuba is connected with a ramp to a guest house. The site is very strong, to the west the Pacific ocean from a very high point of view. To the north, south and east orientations, there is the view of the cliffs.

 

 

© Sergio Pirrone

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Till House (2014) by WMR Arquitectos WMR Arquitectos Sergio Pirrone patio ocean Chile beach house

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Till House (2014) by WMR Arquitectos! This is the link: https://thehardt.com/architecture/till-house-2014-wmr-arquitectos/