V House by Abraham Cota Paredes Arquitectos

V House by Abraham Cota Paredes Arquitectos situated in Guadalajara, Jalisco, México | The Hardt

 

V House by Abraham Cota Paredes Arquitectos situated in Guadalajara, Jalisco, México. Completed in 2015, the patio in the 3,821 ft² (355 m²) home became the Hardt of the house, and articulates public and private areas, providing lighting and ventilation. In the patio, there is a body of water with a tree, which captures light from the south, through a kind of chimney that blends the light. The land is located in the limit of a closed condominium, with a height difference of 8 meters at the back, which allows us to release the views to the east of the metropolitan area of Guadalajara. To take advantage of the location, the plant plays a staggered, making the space to expand, as the visitor walks deeper into the house. A large window frames the horizon but preserving privacy due to the change in ground level. In the middle of the field, a patio, which will become the heart of the house, articulates public and private areas, providing lighting and ventilation. In the patio there is a body of water with a tree, which captures light from the south, through a kind of chimney that blends the light A wooden cross reminiscent Barragan, seems to float in space, framing the patio.  Water, tree, and light, fill the space with an aura of serenity.

 

 


 

The double height of the 3 levels is concatenated, creating a spatial continuity or fluidity. Upstairs, the master bedroom face to the east of the city. Leading the field, facing the neighboring houses, 2 bedrooms are placed. United through a balcony, which allows correctly orient your windows, protecting them from the heat of the setting sun. Formally the house seeks to be solid with the least possible subtractions. Two subtractions generate the main facade. Downstairs, the entrance and garage, and a balcony, which in turn opens onto the street and the sky. Upstairs, a cantilevered staircase leads to the terrace, which seeks to preserve the essence of the regional architecture. Contained by walls and a steel structure which in the future will be covered with plants. The terrace opens to the east, allowing you to enjoy a panoramic view of the city.

 

© César Béjar

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This