Villa RR by Reitsema and Partners Architects situated in Rijssen, The Netherlands

Villa RR by Reitsema and Partners Architects situated in Rijssen, The Netherlands | The Hardt

 

Villa RR by Reitsema and Partners Architects situated in Rijssen, The Netherlands.  How do you transform a 50-year-old villa into a comfortable, contemporary, sustainable home? To find the answer, the architect Theo Reitsema and the interior designer Stephanie Weitering, who are married to each other, spent a year living in a 1967-built house in the Dutch community of Rijssen, looking, listening and feeling. They and their two young children settled in the villa, set in the middle of the forest. Together they explored the possibilities presented by the house and its location. Reitsema and Weitering made discoveries during that first year that would inform the house’s transformation. For instance, the family occupied the villa through all seasons. Living on a hill in the forest means you’re surrounded by greenery in summer. Since the thick foliage provides shade, the house doesn’t need any sun protection or air conditioning beyond an overhang on the west side. And in winter, the low sun warms the house and its occupants can see for hundreds of meters through the branches.

 


 

During the metamorphosis, Reitsema and Weitering took full advantage of Villa RR’s hilltop position. The house comprises two stories on the east side and one on the west. The application of dark stucco to the lower floor, which contains a double garage and a home office, turned it into a sort of plinth for the floor above, where the living and sleeping areas are located. The upper story is given a distinctive appearance by a new wooden facade, which is relatively close on the east side and fully open on the west. The front door marks the transition between the two sections. A playful outdoor staircase gives the entrance extra appeal.

 

 


 

Reitsema and Weitering might not have thought of building the house lengthwise on the deep lot, precisely along the east-west axis. But they applaud the decision by the original architect, J. Abma. The house’s orientation allows for views of both the north and south sides of the garden from the living room. To maximize enjoyment of the landscape, Villa RR has been extended with a glass volume at the western end. The roof is supported by four slender (38mm) chromed columns that reflect the landscape, enhancing the panoramic views from the living room.

 


 

The transformation has kept the living spaces on the west side of the house and the bedrooms on the east. Between the bedrooms and the living room is the garden room. In contrast to the light, airy living room, the garden room is more enclosed. The use of timber cladding continues on the garden room’s walls, transforming it into a veranda when the bi-fold doors are opened fully and creating a smooth transition between the interior and the flower garden. The architects have taken a number of steps to ensure that the house will continue to provide a high level of comfort in the future. They have installed a heat recovery system, triple glazing, high-quality insulation, LED lighting and energy-efficient appliances, making Villa RR nearly energy-neutral and ready for the next 50 years.

 

© Ronald Tilleman

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 
 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Villa RR by Reitsema and Partners Architects situated in Rijssen, The Netherlands the netherlands Ronald Tilleman Reitsema and Partners Architects 2017

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Villa RR by Reitsema and Partners Architects situated in Rijssen, The Netherlands! This is the link: https://thehardt.com/architecture/villa-rr-reitsema-partners-architects/