Villa Vingt (2017) by Bourgeois / Lechasseur Architects

Located in Lac-Beauport, Canada, Villa Vingt (2017) by Bourgeois / Lechasseur Architects

 

The Villa Vingt is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais. The upper ground offers a magnificent view of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area. The project builds on the existing foundations of the client’s home in order to retain some acquired rights. The owners know the site’s qualities very well for having lived there many years. The project is inspired by the site and its accentuated relief. Level 1 acts as a base; it leans against the ground and opens up completely to the north. The upper floor seems to float above the concrete ground floor.

 

 


 

The living areas are cantilevered to create unique painting-like views. The maximized fenestration offers an unobstructed view of the mountain landscape. The roof overhangs stretch over the exterior decks. The access road below ensures the privacy of living spaces despite the generous fenestration. As we approach the house, we discover the richness of the white cedar ceiling covering the upper floor. This warm material expands beneath the roofs to emphasize the continuity between the interior and exterior. Volumes and materials unite to create a distinctive entrance. The sloped roof integrates the project into its built environment in a respectful way.

 


 

The geometry of the volume and the choice of window positions create surprising atmospheres that change according to interior functions. The dining room’s zenithal skylight offers an elegant view of the treetops and allows indirect light to play on the cedar laths. The central concrete wall gives the project verticality. Its rough finish shows the marks left by the formwork. The staircase next to it reveals its richness through the duality of the authentic materials surrounding it, namely concrete and steel. This home creates a strong presence in the panorama. The interaction between volumes and the main façade’s horizontality is reminiscent of some California villas.

 

© Adrien Williams

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This