Willa Pavilion by Matthew Woodward Architecture

Willa Pavilion by Matthew Woodward Architecture situated in Somersby NSW, Australia | The Hardt

 

Willa Pavilion by Matthew Woodward Architecture situated in Somersby NSW, Australia. The Wirra Willa Pavilion is a Miesian inspired glass pavilion situated in a vibrant and fertile, rural landscape setting not dissimilar to that portrayed in a Claude Monet painting.  The aim was to create a multifunctional space that provided an experiential opportunity for the visitor so they could appreciate, to the full extent, the inherent beauty of the landscape. The specific site is situated remotely on a private property that totals 80 acres and was originally established as a stone and citrus fruit orchard. There are well-established gardens intertwined throughout.

 

The pavilion cantilevers over the natural spring fed dam to connect the inhabitant to a sublime environment that is pulsing with an abundance of life and natural beauty. It is essentially used as a private and remote spa house and guest retreat that compliments the existing residence on the property. Simplicity is essential to the success of the project. The approach was to maintain simplicity through each stage of the design process in order to create an elegant, unobtrusive incision into the landscape setting that allows for both prospect and refuge.  The use of the pavilion is multifunctional. The design needed to be flexible and adaptable to accommodate various uses during the changing seasons throughout the year. Site selection and siting were crucial. The location was selected for its remoteness, the opportunity for a prospect, and orientation to the sun and prevailing winds.

 

 

The orientation of the pavilion to the north-east captures the sun and responds to prevailing winds. In the warmer summer months the sliding glass panels can open up to allow for natural cross ventilation by inviting the prevailing breezes, while in the cooler winter, the thermal mass of materials conducts heat from the sun to allow for a relatively constant internal climate. The materiality was selected for the inherent tellurian characteristics to harmonize the building to the natural setting. The geometry itself is simple. The building is essentially two bisecting rectangular prisms, one created from composite steel, concrete and glass, and the other a sandstone cladded core. The structural solution was derived from a rationalized ‘grid’system. It is a special place that one can escape to find peace and solitude.

 

© Murray Fredericks

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Willa Pavilion by Matthew Woodward Architecture Murray Fredericks Matthew Woodward australia

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Willa Pavilion by Matthew Woodward Architecture! This is the link: https://thehardt.com/architecture/willa-pavilion-matthew-woodward-architecture/