Williams Studio (2007) by gh3

Williams Studio (2007) by gh3 located in Ennismore, Canada | The Hardt

 

Williams Studio (2007) by gh3 located in Ennismore, Canada. The 1,800 ft² (167 m²) is a photographer’s studio over a boathouse on Stony Lake is a re-imagination of the archetypal glass house in a landscape in the Canadian Shield. A continuation of thinking about this architectural ambition, the central concept of the house is reconceived through a contemporary lens of sustainability, program, site, and amenity. The compelling qualities of simple, open spaces; interior and exterior unity and material clarity are transformed to enhance the environmental and programmatic performance of the building, creating the architecture of both iconic resonance and innovative context-driven design. The program envisions a building as north–facing window: a photographer’s live/work studio and film location that is continuously bathed in diffuse and undiminished natural light. The transparent facade—a curtain wall glazed in low-iron glass—becomes the essential element in a photographic apparatus to produce images unobtainable in a conventional studio. The availability and fidelity of north–facing light in the double-height space provide the photographer with unparalleled natural illumination, while the clarity of the glazing transforms the site and surrounding vistas into a sublime, ever-changing backdrop.

 

 

 

 


 

The compact glass form sits at the water’s edge on a granite plinth whose matte black facade dematerializes to suspend the building, lantern-like, on the site. The granite’s thermal mass exploits the abundant solar input, eliminating the need for active systems on winter days, while the lakefront site allows the use of a deep-water exchange to heat and cool the building year-round through radiant slabs and recessed perimeter louvers at the floor and ceiling. Sliding panes in the glass skin—three meters wide at the ground floor, and one and a half meters wide on the mezzanine floor—allow the facade to become completely porous for natural ventilation, while an individually automated blind system, white roof, and deciduous hedgerow guard against excessive solar gain. The continuous blind system additionally serves as a second aesthetic skin, transforming the interior into an enclosed, intimate space, and the exterior into a gently reflective mirror of the surroundings.

 

 

 


 

Entry into the site is facilitated through a minimalist landscape that deploys endogenous materials while leaving the greatest portion of the site in its evocative, glacier-scoured state. A simple granite plinth serves as a threshold for the south-facing entrance, where solid program functions and vertical circulation are arranged in a narrow, efficient volume. From the outset, the goal was to accommodate the client’s needs within a small footprint. Domestic functions are integrated into a furniture-like mezzanine assembly suspended above the main space, where bedroom, bathroom, and closet are coextensive, and sliding fritted glass allows the whole to be concealed from the rest of the space. Throughout the upper and lower levels, interior partitions are clad with seamless white lacquered panels whose reflective qualities diffuse light into every part of the interior and create complex layered views through space. Set to be built in the spring of 2010, a lightweight aluminum curvilinear structure guarded by the low-iron glass will be constructed at level with the house. This freestanding structure will serve as an outdoor living platform.

 

© Larry Williams

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Williams Studio (2007) by gh3 studio lake canada

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Williams Studio (2007) by gh3! This is the link: https://thehardt.com/architecture/williams-studio-2007-by-gh3/