Y1 House by Werner Sobek

Y1 House by Werner Sobek located in France’s Massif Central Area | The Hardt

 

Y1 House by Werner Sobek located in France’s Massif Central Area. This residence in France’s Massif Central area attributes a lower story inserted into a disused sand mine and a glazed upper story supplying views of the surrounding volcanic landscape. Designed by Stuttgart company Werner Sobek – whose previous projects include an enormous cantilevered altar – the Y1 house is a family residence that aims to merge with its organic setting, just outside the easy to spell, the town of Yssingeaux, France.  Possessing scoured the reduced reaches of a hill in the region for an ideal plot, the clients and architects came across a former open-pit sand mine that afforded a possibility to partially embed the residence in its site.

 


 

“The ground floor of the cellarless creating is completely huddled down in the pit, generating it only partially noticeable from the outdoors,” explained the architects. “The features of the reduce story all serve to underscore the artistic goal of totally like – or, far more precisely, integrating – the ground floor into the present all-natural surroundings.” This lower volume is made up of a reception spot and workspace, a garage, a swimming pool, technical rooms, and two self-contained apartments, and these are all organized around a glazed central courtyard. Black cement boards clad the entirety of the steel-reinforced concrete structure, providing it a monolithic appearance.

 

 


 

Its integration into the hillside is reinforced by landscaping that extends up and close to the elevations at the front of the site. Towards the rear, exactly where the hillside rises behind the house, retaining walls manufactured from substantial blocks of stone produce a transition in between the building and the herb garden and lawn. Perched on best of the strong ground floor is the slightly offset transparent box containing the kitchen, dining and living spaces, along with a master bedroom suite. A staircase and lift connect the two ranges.

 


 

The glazing that envelops the upper story gives uninterrupted views of a landscape dominated by the cones of extinct volcanoes, with the rear elevation hunting out onto the backyard. Only the first-floor volume rises over the existing level of the slope, and its transparency implies it can barely be witnessed from the nearby town and roads. The courtyard at the center of the ground floor permits organic light to attain the surrounding spaces, which includes the swimming pool. Nearby herbs and flowers planted in beds all around its edges provide a normal complement to the sky over. Inner spaces characteristic organic stone flooring and predominantly white surfaces to emphasize the focus on the planting in the ground-floor courtyard, as effectively as the expansive views from the upper level. Architects are increasingly taking standard volumes and stacking them askew to develop striking new types. Other homes that follow the trend contain a residence with a bridging upper story in Switzerland and a 3-pronged home in New York state.

 

 

Photography is by Zooey Braun

 

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Y1 House by Werner Sobek Architecture Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern View  Zooey Braun Werner Sobek france   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Y1 House by Werner Sobek Architecture Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern View  Zooey Braun Werner Sobek france   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Y1 House by Werner Sobek Architecture Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Minimal Modern View  Zooey Braun Werner Sobek france   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This