LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints

LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints

LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints located in Italy on a promontory overlooking the Sea of Africa | The Hardt

 

LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints located in Italy on a promontory overlooking the Sea of Africa. The house consists of two volumes connected by a pergola. The largest of the two bodies is the result of the reconstruction and expansion of an existing ruin. The intent was to rebuild respect for the elements of local tradition trying to make the volume as “essential” as possible. The L-shaped building consists of a part with a pitched roof where the living area of the dwelling is located, to which a lower volume is connected with a flat roof, where the sleeping area is provided. The second building intended for an outbuilding is the result of the re-functionalization of an existing warehouse. A small technical room located behind the annex becomes an element of separation between the pool area and a completed vegetable garden. The walls of the vegetable garden, with a maximum height of 2 meters, contribute to give compactness to the whole system by putting in direct relation, both formal and functional, the group of buildings. Formally, the project is expressed in elements that refer to “pure” volumes that, “linked” to each other by a system of walls, acquire “complexity”; from the organism of the complex a series of “intimate” spaces are generated where the elements of the landscape are “selected”.

 

 

Photos by Santo Eduardo Di Miceli and Lamberto Rubino

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Flexible Housing Units by Mario Conte

Flexible Housing Units by Mario Conte

Flexible Housing Units by Mario Conte, located in Canobbio, Switzerland | The Hardt

 

Flexible Housing Units by Mario Conte, located in Canobbio, Switzerland. The project is generated by the context so close to the urban area of the city and provides a set of houses of superior standing, with a search for independence such as to propose units that are neither apartments, nor villas, but urban housing units, with accesses and independent outdoor spaces. Space, light, utility, relationship with the landscape and emotions are constants in the search for this building. 
The concept of the form of independent duplex enclosures that “stacked” together form an elegant and modern complex of controlled size. A high-end of 3 units of 3.5 rooms called “lake belt” with duplex apartments o 1,400 ft² ( 130 m²) A low-end 3 unit of 4.5 rooms called “garden area” with duplex apartments of 1,700 ft² ( 160 m²) The lake and garden areas have large windows and openings to the outside to make strong the relationship and the continuity with the landscape free from other buildings in contact with the green, the city, the lake. The middle floor, more closed and introverted is where the sleeping areas of both types meet (lake and garden bands) containing the rooms with services that contrarily to the day plans are more ‘discrete and introverted to have the tranquility that requires a area of this function.

 

 

 

Photos by Paolo Mazzo

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

 

House 2LH (2016) by Luciano Kruk

House 2LH (2016) by Luciano Kruk

House 2LH (2016) by Luciano Kruk located in Tigre, Argentina | The Hardt

 

House 2LH (2016) by Luciano Kruk located in Tigre, Argentina. The client – a medium-scale construction company – carried out a market study on the housing demands of the average socio-economic class in the northern area of Greater Buenos Aires. When finding scarce in the commercial offer of houses of constructive and architectural quality -for which there is a great demand-, he decides to commission the Study the design of a prototype of housing capable of being replicated: the Casa 2HL.

 

The housing commissioned would have to be configured in a single plant. It had to adapt to lots of medium dimensions (17 to 20 m wide by 35 to 40 m deep approximately) and its footage could not exceed 170 m² total. The program -established by the client- should respond to the needs of a family type: a social area composed of a living-dining-kitchen, a master bedroom served by a bathroom en suite, two secondary bedrooms with shared bathroom, local service, solarium, pool, and barbeque.

 

 


 

In response to these requirements, the Study proposes a dwelling contained in a pure prism organized on a modular grid of 1×1 m, of lateral en-suite mostly paraments and open to the front and the quiet part of the building. The distribution of the spaces around a central patio was proposed, which would not only help to illuminate the interior circulations but also -for its plant layout- to generate cross ventilation through all the premises of the house. The selection of materials was made with the intention of prioritizing the control of costs and their speed and constructive practicality. Instead of the traditional exposed concrete used in our homes, we used the masonry of load-bearing hollow brick; and instead of the smoothed cement floor, it was decided to coat them with 1×1 m plates of cement-like termination porcellanite.

 

In order to preserve the privacy of the front bedrooms -without these losing the views to the outside- and to protect them from the direct incidence of the sun, an artifact was constituted by vertical shutters and a hardwood pergola, structured by profiles of double steel T. A similar resource was used to create a gallery in the quiet part of the building that served as an expansion to the master bedroom and the social area. With the purpose of emphasizing the luminosity and spaciousness of their spaces dimensions, we suggest a chromatically clear interior, while for the exterior we proposed a darker finish, able to dialogue without competition with its natural environment. The first house of the series was built in 2016 in the neighborhood of La Comarca (neighbor to Nordelta) in the Tigre Party of the Province of Buenos Aires.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Zhou Chunya Art Academy (2008) by TM Studio

Zhou Chunya Art Academy (2008) by TM Studio

Zhou Chunya Art Academy (2008) by TM Studio located in Jiading District, Shanghai | The Hardt

 

Zhou Chunya Art Academy (2008) by TM Studio located in Jiading District, Shanghai. The Background for the construction of Zhou Chunya Art Studio is the actively promoted process of New Rural Movement in the suburban of Jiading District, Shanghai. By introducing celebrated artists to set up bases in the villages, the remote and segregated country areas were expected to share the dynamics of development from the city, and a marriage between the emerging culture industry and scenic country landscape could be achieved. Three sides of the site are surrounded by rivers which were attached with the typical south-eastern country landscape. A concrete structure and appearance were chosen for this building in order to cope with this natural and wild environment, and hopefully, in this way, the quality and atmosphere of the artistic space would be illustrated.

 

The design was started with the working and living requirements from the artist himself, and also with a careful consideration of the features of the site. Generally, the studio was distinguished into two parts. The eastern part is two-stories high, mainly a private space for the artist to paint, study and sleep. Therefore, this linear volume is more solid and exclusive to the outside in order to keep privacy. On the western part the side, there was an existing rebuilt traditional wooden frame building at the very beginning. It was preserved and used as the main axis to organize the layout of the newly developed area. The courtyard system, presenting a classical meaning in space, provided stages for the frequent public activities of the artist.

 

 


 

The height difference between the two parts was used to make the roof of western part a beautiful terrace with an open view into the surrounding country landscape. The terrace was connected with the other working and living spaces by various paths, and it would expand the public space of the ground floor, provided multiple usages in form of different combination with the best part of the building. To accommodate the rainy season, the drainage system of the roof has been designed in an open way integrating the structure of the skylights. In order to adapt to the raining season, the drainage system of the roof was designed in an open way and to be integrated with the structure of the skylight window in details.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners

Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners

Located in Calle Denia, Valencia, Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners (2012) | The Hardt

 

Located in Calle Denia, Valencia, Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners (2012)The new headquarters of the Valencian firm seeks to accommodate cultural activities, research and work in the field of architecture, with a desire to open and interrelate with other related disciplines such as interior design, industrial design or landscape, linked to the wide professional structure of the study. The multifunctional space occupying the ground floor and the old warehouse space is called Hat Gallery. This space allows organizing exhibition activities relating to architecture, design, and art in general, while it also can accommodate meetings, lectures, screenings and workshops. It becomes the means of communication and the neighborhood’s outlet for the programmed cultural activities.

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam

Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam


Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam located in Porto Seguro, Bahia, Brazil | The Hardt

 

Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam located in Porto Seguro, Bahia, Brazil. Bahia, municipality of Porto Seguro, the town of Trancoso. There is, among other simple constructions, an abode of disconcerting simplicity. The light walls, the white cement, the wood of doors and doorways, the surrounding woods and the fringe flowers on the facade are part of a kind of samba played by a symphony orchestra, a Candeia for four pianos and a violin.

 

All right, Candeia was not from Bahia, but from Rio. And this beautiful Bahia house is not the result of local creativity, but the head of a New Yorker: Jan Eleni Lemonedes, interior designer, which explains the trained look to trace beauties anywhere. Her initial contact with her husband, Ronnie Stam, the creative director, and her daughter, Lola, with Trancoso, took place in 2010 when the family spent ten days in the village and was captured by the beach, food, music and the Square. Soon the searches began for a refuge nearby. 

 

When finding this little house with areas of fisherman’s nook, closed the deal and Jan started the reform project. Of the original construction, only half of the existing area remained, 45 m², where a studio type, a charming cottage works. With an eye on more space, the couple raised, on the same ground, the second residence, with 125 m² and rustic atmosphere similar to the first. Inside the old space, the wooden bench of Trancoso makes a beautiful composition with the round breadboard hanging on the wall – with Brazilian face, the piece came from New York. “We have created an internal patio with a swimming pool that promotes the connection between the two”, says Jan. In every corner of Casa Lola, as the architectural group was baptized, one sees the Dati brand, a local artisan who used eucalyptus for to compose banks, chaises, beds and other pieces that contributed to the RG Bahia of the dwelling. 

 

 


 

The pleasure of taking care of each item, she says, is what gives personality to the setting. “All the decisions, from the choice of the floor to the walls, were well thought out,” he says, indicating how he appropriated space already during the process of building the houses. And making is no way to say, because the inspiration that gave rise to the proposal came from Trancoso’s loom sheets , with that elegant rusticity of hand-made.  While residing in aloft in Manhattan and consider herself a typical new yorker, Jan believes that the seasons in Bahia, which can last for up to two months and happen about three times a year, have made her a more patient person. “New Yorkers have a fast pace. In Trancoso, things are much slower, “he says. 

 

But this only improves the place where, for her, “even the imperfections become perfect in our eyes.” And if the identification with this land is so great, living permanently in the village would be in the plans of the family? Jan says that he sees this possibility on the horizon: “Yes, in an ideal scenario …”. 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest