Vegan House (2014) by Block Architects

Vegan House (2014) by Block Architects

Asher 7:31 am 7:31 am

Located in Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh, Vietnam, Vegan House (2014) by Block Architects | The Hardt

 

 

Located in Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh, Vietnam, Vegan House (2014) by Block Architects. This house was in an old terrace next to an apartment built in 1965. The owner works in travel and tourism, he once rented the house and planned to renovate it into a cultural place. It is on this spot that people meet up, share and cook Vietnamese traditional food, especially vegan one. They may also stay in during their time in Vietnam. The owner had hoarded up all the abandoned old things from his friends before brought about the project. They were every kind of furniture such as table, chair, wardrobe, window, and lampshade. With a tight budget, the architect wanted to exploit these old things with available ones and new ones to create a fresher place which still keeps traditional values of the former house. The old windows were used as the main material to create a distinctive appearance. These windows have been used in Vietnam for a long time because of its ventilation. They are now rearranged into a new facade with different colors and cover the old facade, wrap it up to the rooftop and create a special attraction, as well as harmonizing with the ancientness of entire area. Some open windows on the roof provide the trees beneath with space and natural light. This symbolizes growth, hopes for the future and goodness from traditional bedrock.

 

 

 

These windows also turn up inside the house as light partitions, separate and decorate space. On the ground floor, there are long curved kitchen cupboards go through the house. The big kitchen at the front is where people cook, talk and enjoy their cooking together in a dining room behind. Garden and an old staircase to the first floor are among these spaces. On the first floor, there is a bedroom in the front and a place to relax or work. A new steel staircase was built beside the atrium to the second floor, which used to be an unused roof. A bedroom was additionally made of old available steel sheeting, which lies beneath the roof system a short distance to prevent the heat from affecting inside. From this room to the front, there is a garden for drinking tea and looking at the night sky through lit in the window. Two toilets were also designed for these bedrooms. A small atrium was placed at the end for cross-room ventilation, it also provides beneath toilets with natural light. The material of the walls and floors was preserved. Unrefined cement surfaces, jalousie windows and bamboo wattle on the ceiling create both a modern and ancient place and revive Vietnamese architecture in the ’60s and ’70s The architect aspired to create a new place for newcomers from many different cultures. On the basis of rearranging old things in a new way, both the old things and the new ones can exist together and support each other. As time goes by, people here.

 

© Quang Tran

House 304 (2015) by KIENTRUC O

House 304 (2015) by KIENTRUC O

Asher 5:35 am 5:35 am

House 304 (2015) by KIENTRUC O located in Ho Chi Minh City, Vietnam | The Hardt

 

House 304 (2015) by KIENTRUC O located in Ho Chi Minh City, Vietnam. In this house, we want to provoke an honest living experience for a young family living in a typical urban Vietnamese townhouse. Only 3.5mx12m in size, single façade facing an open street, the design context poses challenges to create a casual, well ventilated and well-lit space within a constrained building footage. Vertical expansion of the light well helps to maximize the desired spatial quality and conditions, while provoking a sense of openness and connectedness to nature as it opens up to the sky. House 304 is a combination of simple spatial functionality, contemporary materials, structure, and construction methodology. Finishes with everyday material, white wall, and timber, the focal point of the house is the interplay between light and nature. Airy, open, and provides uninterrupted view both inside out, and outside in, the residence still possess a sense of private and secure when needed. Thus, the house is a pure representation depicting the life of a young Vietnamese family, that is straightforward, authentic and contented.

 

 

© Hiroyuki Oki

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Asher 10:14 pm 10:14 pm

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan | The Hardt

 

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan. This design for a compact site in a suburb of Tokyo, the office’s first realized the domestic project in Japan, takes the form of a rectangular box containing living quarters, a room dedicated to the rituals of the traditional tea ceremony and a double-height courtyard open to the sky. The concrete envelope is tinted to reflect the internal division between floors and animated by openings. These apertures frame a series of meticulously edited vistas out of the building that become part of the landscape of the interior. The exaggerated length of the wall leading to the entrance brings quiet theatre to the experience of arrival. Project Team Shingo Ozawa

 

Photography Hisao Suzuki

The Memory (2015) by 23o5studio

The Memory (2015) by 23o5studio

Asher 8:00 am 8:00 am

The Memory (2015) by 23o5studio located in tp. Thủ Dầu Một, Vietnam | The Hardt

 

The Memory (2015) by 23o5studiolocated in tp. Thủ Dầu Một, Vietnam “The Memory” is an architectural project that is designed for a family of 3 generations – One of the specific characteristics of the Vietnamese – cultural tradition is having the grandparents, the parents and the children all living together in the same house. The spatial structure of this project requires a solution to solve basis daily issues that could arise between 2 young families and the elderly. In addition, the relation, the correlation, and  the collision occur when there is no syntony in the lifestyles of the 3 generations is also a big challenge. In order to solve this problem, we consciously design a big house with 2 smaller private houses inside but they have the common front yard as well as backyard; at the end, all of the structures come together as one block.

The creation of a secondary activity area and a walkway to the back of the house helps to segregate daily life activities of the 2 families and to prevent them from colliding with each other; however, the house is still a continuous space for the children to play and the whole family to connect with one another. The main entrance of structure reminds us of “porch roof”  of a traditional Vietnamese house, it is like a terrace space made of trees and water.T he main entrance is also higher lifted than the floor to create a gap that is big enough for ventilation. “Ngạch cửa” – an interesting detail of a Vietnamese house – is a place where they can sit,  relax, or chat with their neighbors;  especially, this is also – the children’ favorite playing space. The living room seems to be a small indoor yard where the light always changes, this is an enjoyable highlight when we step into this space.

In addition, one focus point of this project which we want to retain is the old tiled roof which was built by the grandfather himself about 50 years ago before the new house was constructed. This roof is the center and also the transitional space, it is seen as the soul of the overall structure of this house. The space below this tiled roof is the place where the whole family has dinner together every night -, share stories as well as recalling past memories. The space above the roof is transformed into a multi-purpose place for the children – to relax or read a book…

 

 

With “Khoảng trống” and natural light cleverly tackled, we can easily feel the outside weather from the inside. The spatial ratio is also carefully considered to create the necessary contrast between one space and another, light and darkness, modern and tradition. The height of the space is correlated with the empty spaces to bring the adequate sensation and make the people feel comfortable living inside. Beside ratio, space, light, and shadow, we also put into some trees so that everyone who comes in “the memory” can feel everything truly and closely. The trees are the balancing points between the visual and material blocks of the house, they also have the sensation-balancing effect.

“The Memory” is not just a house, it also reminds the family members off of their lost ones. According to the “No born, no die” philosophy, when we lose a beloved family member, the grief will always be there but the essence is in fact  “not born, no die”. We believe that in this house, in this space, the soul of the late grandfather and father will always exist  – in every single tile, pillar, detail… which was made by the ancestors themselves… “The Memory” aims to clear out the notion about the contrast between oldness and newness, light and darkness, tradition and modern. The project aims to stop people from tying themselves to one perception and taking it as the only truth. When you are not tied to one perception only, you are free.

 

© Quang Dam

Spa + Hotel La Romana (2012) by Isaac Peral Codina

Spa + Hotel La Romana (2012) by Isaac Peral Codina

Asher 6:39 am 6:39 am

Spa + Hotel La Romana (2012) by Isaac Peral Codina located in La Romana, Alicante, Spain | The Hardt

 

Spa + Hotel La Romana (2012) by Isaac Peral Codina located in La Romana, Alicante, Spain. The local field contains oxides that stain the red landscape. The building has been built with local stone, such as Marble Rojo Alicante, blending in well with the surroundings. The block, marble, and scarlet welcomes you inside, austere but comfortable, and offers a sensorial experience of water and light. The soft light from inside only broke with the light entering through the many cracks in the coating carved marble. There is an attractive interior space, which only communicates with the outside through strategically located grooves that discover you the landscape. The concrete ceiling finished with the texture of the wooden forms, reflects the water sparkle, opens through skylights. In this way, the lighting is overhead, which when mixed with water vapor surrounds you in a nice weightless environment.

Living the Spa Sunsets is a vibrant experience. The light is transformed from a natural light cascading down the skylights with orange warm colors. Entering through the cracks in hundreds of lighting lines that reinforce the red light of the stone, until you can feel gradually the artificial lighting designed to introduce a fun and relaxing environment. The Sunrise reverses the process. All used construction materials are natural (stone, iron, and wood), and they are typical for the area, reinterpreting a vernacular architecture and a lyrical form, where predominates the light treatment to perceive the space. This makes a very modern architecture, fed by the building tradition of the area.

 

 


 

In addition to its innovative design of the facilities, unlike any other Spa, in its facilities, there is a saving energy system that uses the bioclimatic techniques which have made the building a sustainable and economical installation. All lighting system in the SPA is natural.  Artificial lighting is necessary only during the night. Inside we use the perimeter skylights. The natural lighting in all spaces is solved by the glass wall facade, whose light will filter through the lattice. The lattice prevents the sunlight to enter straight into de interior space, then, in warm months, cooling is not required. The spaces have cross ventilation to provide dehumidification and hydrothermal comfort. The energy from the solar panels heats the water in the pool and in the indoor spa. The marble stone is an excellent receptive material that keeps the space warm in winter for many hours, even overnight.
All materials used are local, minimizing transportation costs and manufacturing. Therefore the ecological impact of the building is very small.

© David Frutos

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects

Asher 6:22 am 6:22 am

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects, located on Hamilton Island, Australia | The Hardt

 

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects, located on Hamilton Island, Australia. The residence is sculpted from concrete, stone, block work and glass resulting in a sequence of dramatic volumes incorporating airy living spaces and private sheltered outdoor zones. The building elements are intertwined with reflection ponds and a swimming pool, lending a sense of tranquility. Every level of this house, every turn, and every vantage point provides enormous surprise and delight. Corners of the house float above the terraced landscape, garden terraces and nooks set into the hillside, which features natural stone retaining walls and continuing encounters with water pools and ponds. The house was the recipient of the House of the Year project at the Australian Institute of Architects’ 2011 Central Queensland Regional Architecture Awards.

 

 

 

The house changes its mood on the descent. The upper living areas are light-filled and airy, with little distinction between indoor and outdoor space. In fact, only a small section of this floor can be closed down by screens to provide security, particularly during tropical storms. The lower reaches of the house are more cavernous – cool bedroom chambers, again formed on the ocean views. The palette is concrete and travertine, designed for easy, maintenance-free, cool living in the tropics while acting as a calm counterpoint to complex spatial and sculptural interactions. Terraces are fluid extensions of internal spaces capturing cooling breezes. Swimming pools, reflection ponds and strategically positioned trickling waterfalls soothe both indoors and outdoors. The house is also built to withstand the destructive forces of tropical cyclones. The client had asked for low maintenance materials – so concrete became the primary material.

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Pin It on Pinterest