2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda

Asher 12:08 am 12:08 am

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda located in Santa Catarina, Mexico | The Hardt

 

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda located in Santa Catarina, Mexico. A weekend house for a couple was set out in a wooden terrain with descending topography. The best views are located a few meters from the access, in the same place where a dip, that testifies the occasional passing of important quantities of water across the land, is situated. It is right there where we decided to set the house to facilitate the access as well as minimize the presence of the construction in the landscape. The original proposal was a bridge-house where a large volume, suspended over a ravine will connect the two stone garages supported on 3 points: the guest’s room, the staircase, and the grill area. A series of economic blows challenged the bridge project, however, the owner’s strong will to make the house a reality, even if it was just a part, did not give away.

 

A minimum version of the project that can grow over time is then proposed. The bridge volume is left for a second phase and the project includes only the construction of the 2 blocks for the bedrooms. The generous master bedroom becomes the living-dining room; the closet turns into the kitchen and the guest´s room becomes the new master bedroom. To achieve a congruent built volume these 2 interiors (2I) are proposed as simple and independent elements placed one on top of the other. The connections between them and the relationship with the surroundings generate 4 outdoor spaces (4E) to enjoy the landscape. 

 

The lower volume consists of a bedroom facing the forest, with a bathroom in the background. It is a semi-underground volume whose apparent concrete walls generate the garage on the upper floor. On these walls, a staircase is suspended from the garage giving access to the bedroom. The entrance is through the first of the exterior spaces: a patio crowned with a tree, limited by a series of walls that allow it to be treated as a small plaza. The upper volume contains a small living and dining room, a kitchen open towards the social spaces and a full bathroom that will allow the volume to function as a bedroom in the future. The block moves to the west to generate an access and remains suspended over the bedroom creating, on the lower floor, a second outdoor space: a covered terrace protected by the shade of the magnificent pine tree and cedars surrounding. 

 

 

The roof of the bedroom, which leads to the north towards the forest, generates a third open space: a small solarium which is accessed through the huge window that demarcates the room. To the south, a second staircase to access the rooftop is suspended from the house social volume. This fourth outer space allows enjoying the most impressive views of the land. The house resolves almost all the interior surfaces with natural concrete. The structural elements such as banked beams, retaining walls and stairs were left apparent; the polystyrene beam and vault roof, as well as the insulating panel loading walls, are flattened with a fine, polished finish. The floors were made also in concrete generating a neutral and clean aesthetic that underlines the beauty of the landscape.

 

The exterior spaces attached to the ground, such as the garage and the terraces of the bedroom, are resolved in local stone in a rustic finish. The solariums on top of the bedroom and rooftop use a polished concrete finish. The sober and pure materiality cleanses indoors and outdoors underlining the beauty of the landscape and converting it into the theme of the spaces. Nature activates the project, not only by framing it and creating contrast but by making the neutral volumes the surface where the shadows of a large number of trees encircling the house project, adding life to these small pieces that converse with the surroundings with small contemplation points. The relation between interiors and exteriors establishes a new dialog with the woods and the mountains.

 

© FCH Fotografía  

Torquay House (2012) by Wolveridge Architects

Torquay House (2012) by Wolveridge Architects

Asher 10:26 am 10:26 am

Located in Torquay, Victoria, Australia, Torquay House (2012) by Wolveridge Architects | The Hardt

Located in Torquay, Victoria, Australia, Torquay House (2012) by Wolveridge Architects. This project attempts to challenge our traditional notions of how buildings can exist both in a coastal environment and in this case also the context of an emerging built form and character. In coastal conditions, buildings must be robust and defy the elements, yet create protective spaces, both internal and external which for us allow the occupants to feel safe, comfortable, privacy and enjoyment of good times. Whether the occupants are fulltime residents or weekenders, the beach house is a place to look forward to arriving, whether in the heat of the summer or the winter’s cold. With excellent views to the north and south and a conscious motivation to avoid the east/west outlooks, this project evolved as a series of interconnected and robustly finished containers. Each prescribed to a rigid set of rules and the relationship and spaces between containers becoming essential to the program and to the life of the building. The robust mass of the buildings is intended to be offset by the expression of finely considered detail and proportion. It is the private spaces created in between that allow natural ventilation and light, intimate outlooks, and privacy for the occupants, a place to call home.

 

 

© Derek Swalwell

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Cresta by Jonathan Segal

The Cresta by Jonathan Segal

Asher 8:27 pm 8:27 pm

The Cresta by Jonathan Segal located in the wealthy beach city of La Jolla, San Diego, CA | The Hardt

 

CRESTA from BREADTRUCK FILMS on Vimeo.

 

The Cresta by Jonathan Segal FAIA located in the wealthy beach city of La Jolla, San Diego, CA. The 5,300ft² (492 m²) home has 3-stories; 1 below and 2 above grade which are accented by floor to ceiling and large open expanses to the outdoors. The home constructed entirely out of “cast in place” concrete on a 5,000 ft²  (464 m²) lot. Adjacent to the front of the structure a reflecting and swimming pool has been integrated into the overall design of the project for thermal cooling and create the perception of floating.

 

 

Photos by © Matthew Segal

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Fan Zeng Art Gallery (2014) by Original Design Studio

Fan Zeng Art Gallery (2014) by Original Design Studio

Asher 3:24 pm 3:24 pm

Fan Zeng Art Gallery (2014) by Original Design Studio located in Nantong, Jiangsu, China | The Hardt

 

Fan Zeng Art Gallery (2014) by Original Design Studio located in Nantong, Jiangsu, China. The Fan Zeng Art Gallery is built for the exhibition, communication, research and collection of calligraphy, paintings and poetry, created by the teacher Fan Zeng and Family in the city of Nantong. The concept of the Fan Zeng Art Gallery started from the “patio”, an element of the traditional space. In order to create an atmosphere of “modern creations under the old rules”, the designers separate the playground from the physical circumstance and then combine the behavior of visiting together with that of thinking. Photos by © Yao li-Su Shengliang.

 


 

The “relationship patios” are a theme of the art gallery. It is reflected for the first time in the presentation of three different patios: “patio de bien” on the ground floor, “patio de agua” and “patio de piedra” going from north to south and “fenced patio” on the third floor. With these ratios, a three-dimensional frame of patios is established, where these courtyards play an important role. At first, the idea of “three-dimensional patio” aims to reduce the volume of the building. Therefore, a large and integral volume is transferred in three smaller volumes. Thus, the scale of the courtyards focuses on the scale of the human body, and then it can be more sensible and understandable. Designers move away from the grid system and make partial relationships a new beginning. The three apparently unrelated courtyards are assembled for their own reasons, and unexpectedly become dynamic spaces with diverse connections to each other.

 

 


w

The “viewing patio” is another topic. The partial relationships are juxtaposed so that they can be presented in sequence, and therefore make it possible for people to visit and visualize. In the fragment of the scenes, relationships emerge one after the other. Although they are juxtaposed, there is still contact between them. They connect with each other in our mind, so that the whole can be visualized. The art gallery advocates the “diffuse border” in order to break the usual separation in the exhibition by a dispersed display mode. This helps to build a miraculous space with several possible paths. His narrative mode is never formed by the central exhibition, but is led by the route and experience. Change the original concept of obstruction and communication in an interesting way, It brings smoothly and smoothly an exploratory way for visitors, but it still refuses to be boring or shallow. This is the beauty of the so-called Eastern tortuosity.

 


 

“Patios of artistic conception” stand out, too. The Fan Zeng Art Gallery realizes the conception of “less is more”, the detailed control of existence, and the vision of abundance within a soft appearance. Instead of a strong general framework that carries the whole story with a clear norm, it produces a relatively flexible and spontaneous partial relationship of the three different courtyards. The theme of the “evolutionary relationship” means that the evolution of the relationship itself plays a more important role than the evolution of each unit. Thus, the design reconstructs the relationship of three patios, but it does not make any great change in either. Three courtyards in a simple prototype that are not far from the traditional way, but in reality, they express an extraordinary possibility of communication and intermediation among themselves. Today, we usually call the modern spirit under a traditional cover, the so-called modernity and tradition not only depend on formality but also require a thinking spirit.

 


 

The Fan Zeng Art Gallery is an ethereal camera that lets water and ink mix, making it possible to make light of the strong. It represents an attitude that pays tribute to the Chinese brush painting of having the universe within an inch, realizing all the complexity in each simple part, and showing the full charm with a pure spirit.

 

 

© Yao li-Su Shengliang

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 
N-House (2012) by Takato Tamagami

N-House (2012) by Takato Tamagami

Asher 7:47 am 7:56 am

Located in Tokyo, Japan, N-House (2012) by Takato Tamagami | The Hardt

 

Located in Tokyo, Japan, N-House (2012) by Takato Tamagami. Tunnel-like entrance corridor leads you to double-height stair hall with sunlight from high side windows. You experience continuous flow of space from dark to light, and it extends into space beyond. Gravel garden, which is covered by the volume above, is located in the middle of the stairs. It is a half-exterior space connecting the street and the courtyard, and from the road, the front facade looks like floating above it. We regard this space as “raised garden” which can be used as a kind of gallery space.

 

This is a two-generation family housing situated on high ground in Tokyo metropolitan area. The housing is composed of two interlocked volumes of A-House and B-House.  We intend to provide completely different spatial sequences in both houses. The site is 15m(width) x 30m(length), long in south-north direction. Church, which is mainly used as a facility for wedding parties, is located on the west side. We created a U-shaped volume and a courtyard in the middle, in order to get enough sunlight from all directions.

 

 


 

Exterior finish is white cement plaster exposed aggregate finish with coral sand. The white volume sits on the basement, where separate entries to both houses and garage are located. On the second floor, studio with a ceiling height of 4m is situated. It is soundproof and equipped with shading screens and movie projector screen, so they can enjoy movies and play musical instruments there. There is also a study behind a glass partition, so you can work there and enjoy a movie at the same time. The top floor is allocated for a spacious living room, which is 100 m2 in floor area, stretched in a south-north direction. By bending the plan in wide v-shape, they can fully enjoy the urban panorama of Tokyo: Roppongi Hills towards the north, Tokyo Tower towards the east and beautiful sunset over the city towards the west.

© Masaya Yoshimura

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Linear House (2015) by Palinda Kannangara Architects

Linear House (2015) by Palinda Kannangara Architects

Asher 6:45 am 6:45 am

Situated in Battaramulla, Rajagiriya, Sri Lanka, Linear House (2015) by Palinda Kannangara Architects | The Hardt

 

Situated in Battaramulla, Rajagiriya, Sri Lanka, Linear House (2015) by Palinda Kannangara Architects. Located in the busy Battaramulla area close to the Sri Lankan Parliament, the low-budget single family house designed by Palinda Kannangara Architects stands on a narrow plot. The house has been designed to provide a feeling of being connected to tropics, nature, and trees despite being in a busy and residential neighborhood. The entrance forecourt is paved with the lone existing sapodilla tree as the focus. The designed was meant to provide the couple with the feeling of living within a garden. A series of courtyards link together indoor and outdoor: the inner living room space can totally open out into the exterior pond and garden through large sliding doors. The ground level comprises of a living-dining space intersected by a courtyard with Syzygium trees, a kitchen, and a guest bedroom. The first floor hosts a TV lounge, a master bedroom and two additional bedrooms.  Slender wood bridges cut through the courtyards treetops and lead to the two bedrooms. The master bedroom has a double screen with an exterior balcony that overlooks the sapodilla tree. The timber screen provides filtered light and shade keeping the interiors cool. The uppermost level comprises of a roof garden that not only captures stormwater and favors a microclimate within the house. It also acts as an outdoor garden space for the couple to enjoy quiet dinners and to entertain.

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest