The Hardt john pawson baron house Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of john pawson baron house

Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson

Asher 12:14 pm 12:18 pm

Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson | The Hardt

 

Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson. The site of this vacation house in rural southern Sweden came with a conventional arrangement of farm buildings set around a courtyard and the earliest phases of the project explored the possibility of retaining some elements of the original structures. The final design raises single-story wings of accommodation on the cleared footprint of the old. Agricultural precedents are reworked in both the form and materiality of the architecture, producing pitched roofs of corrugated zinc, white rendered walls and timber elements. 

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

The Hardt Fonte Boa House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro located in Fonte Boa Portugal 512 1080x675 Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of Fonte Boa House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro located in Fonte Boa Portugal 512 1080x675

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal

Asher 2:17 pm 2:17 pm

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal | The Hardt

 

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal. The Fonte Boa House is a single family house designed in a rural estate in Fartosa, Fonte Boa, in the center of Portugal. The small estate, with a vineyard and olive grove, is located in the Rabaçal valley, confined by the Jerumelo, Sicó, and Espinhal mountains. This expressive valley’s landscape, which was once occupied by a Roman villa (around IV BC), is now mainly characterized by small plants and big olive trees. The house is located in the west side of the estate, protected from the main road, taking advantage of the best sun exposure, the surrounding trees and the views over the valley. The accurate position of the house was set so that there wouldn’t be major changes in the terrain, maintaining the existing slope and preserving all the existing trees.

 

 

Reinterpreting the traditional single-family housing typology, the house is a two-story rectangular volume with zinc pitched roof, whose volume detaches itself from the slope with a concrete basement (occupied by a small wine cellar). From the street, the entrance is made through an opening in the stone wall that limits the south part of the site. The open garage, built below the terrain level, is enclosed by concrete walls, by the semi-underground concrete box that hosts the laundry room, and by the stairs that lead to the upper level where the house is located. A succession of platforms leads to the entrance of the house, which is protected by a windbreak door. Inside, both floors are organized in three parts, with core stairs and utility area that, on the ground floor, divides the dining from the living room and, on the first floor, separates the two main bedrooms.

 

 © José Campos  

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt Located in Coimbra Portugal Robalo Cordeiro House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro 1080x675 Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of Located in Coimbra Portugal Robalo Cordeiro House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro 1080x675

Located in Coimbra, Portugal, Robalo Cordeiro House by João Mendes Ribeiro

Asher 1:55 pm 1:55 pm

Located in Coimbra, Portugal, Robalo Cordeiro House by João Mendes Ribeiro | The Hardt

 

;

 

Located in Coimbra, Portugal, Robalo Cordeiro House (2009) by João Mendes Ribeiro. The Robalo Cordeiro House, a single family house in Rua António José de Almeida, in Coimbra, is a two-story building (with attic and basement) that was, prior to the rehabilitation, deeply uncharacterized and in an advanced state of decay. The refurbishment and expansion project started therefore by the total demolition of the interior, recovering the facades and keeping the original external coatings. Except for the roof – where two new copper mansards were inserted next to a preexistent mansard – the main facade remained almost unaltered. The back facade suffered significant changes with the insertion of three new volumes: a concrete volume that extends the living room over the patio, a corten steel volume at the first-floor level and the third volume in Ipê wood in the top floor. In all three volumes a formal and material language, clearly differentiated from the preexistence, was sought after, underlining the intervention gesture. 

 

             

The organization of the interior spaces, defined by a new iron and concrete composite structure, recuperates some of the preexistence characteristics, such as the location of interior stairs and pathways. In the ground floor, the house evolves from an entryway to the common spaces which – through a system of sliding panels – can be closed or left opened, communicating with each other with great flexibility. The private spaces are located on the upper floors, with two individual bedrooms, a closet and a study room on the first floor and the main bedroom, with closet and office on the top floor. The first-floor study room (corresponding to the corten steel volume prominent in the back facade) is a box entirely covered in birch plywood with folding shutters that, by revealing the existence of openings to the exterior, also work as furniture. The wooden volume in the top floor corresponds in turn to a small suspended patio connected to the main bedroom.

 

© Fernando Guerra | FG + SG

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt Rustic House by Urban Agency located in Kerry Ireland 641 1080x675 Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of Rustic House by Urban Agency located in Kerry Ireland 641 1080x675

Rustic House by Urban Agency located in Kerry, Ireland

Asher 7:44 am 7:45 am

Rustic House by Urban Agency located in Kerry, Ireland | The Hardt

 

Rustic House by Urban Agency located in Kerry, Ireland. How to design and build a project that will take a few decades to complete “on time” for its owner retirement plan? In this project, aging and weathering serve as a critical design tool for thinking about how architecture might intercept the changing state of weathering on site. On a sloping rural site with views over the land, the form and orientation of an existing cottage generate two further, similar buildings, which offer a more complete inhabitation of the ground. The first, a south-facing bedroom emerges from the hill; the second, a bathroom with double height shower of traditional Moroccan construction is largely contained within it. The three buildings are connected by a subterranean rooflit corridor whose walls retain the earth. These are sheds, entirely made out of in situ concrete (walls and roofs) and finished with natural rust iron pigments usually used for gardening, making reference in color and form to vernacular construction.

 

 

© Paul Tierney

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

The Hardt Perivolas Suite. Perivolas Santorini. %C2%A9 Perivolas 1 Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of Perivolas Suite. Perivolas Santorini. %C2%A9 Perivolas 1

Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece

Asher 3:24 am 8:30 am

Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, on the cliffside overlooking the caldera in Santorini, Greece | The Hardt

 

Perivolas by Manos and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, on the cliffside overlooking the caldera in Santorini, Greece. In the 19th century the Psychas family, like many other Santorini families, developed through trade in the noted wines of the island a connection with Odessa on the Black Sea.  Manos Psychas, a sea captain, was born in Odessa, but when his job as captain of the Greek navy brought him to Santorini in the late 1950s he determined to renew his ties with his family’s island. In 1969 Manos and his wife Nadia purchased a piece of a cliff with cave dwellings and stables in the Perivolas area of the cliff top village of Oia. They had the vision of creating an idyllic retreat on their beloved island.  Faithful to the tradition of Santorini’s unique architecture they have restored a group of 300-year-old caves that were once the homes of local fishermen and farmers.  With the help of native craftsmen and using the local stone, this historical setting has been gradually transformed into a luxurious complex of 20 very individual suites. This was the beginning of Perivolas.

 

 

 

Perivolas is located at the entrance of the village of Oia, on the cliffside overlooking the caldera. It is a 30-minute drive north from Santorini Airport and the port to Oia (Ia).i and offers 5-star accommodation in addition to a Jacuzzi, free Wi-Fi, and a Turkish steam bath. Popular amenities, such as a sauna and an outdoor pool, make for an enjoyable stay in Oia.  Guests can soak up the sun on the terrace or have a drink at the bar. For a fast and effortless arrival and departure experience, guests can take advantage of the express check-in/check-out feature. Guests can also admire sea views from the on-site fitness center. All of the romantic rooms at Perivolas Hotel feature a spa bath, a CD player and a hairdryer. Each includes a private bathroom with slippers and bathrobes.  Those staying at the hotel can sample Greek and Mediterranean cuisines at the on-site restaurant, conveniently situated for those who want to stay nearby at mealtime. A selection of cafés and restaurants can also be found in the area.  The hotel enjoys a superb location, allowing guests easy access to a range of popular attractions. The helpful staff at the tour desk are available to book and organize activities in Oia.

Learn more about this amazing hotel on their site here

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt Situated in Posadas Spain Business Innovation Center 2015 by Lo%CC%81pez Rudolf9 1080x800 Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of Situated in Posadas Spain Business Innovation Center 2015 by Lo%CC%81pez Rudolf9 1080x800

Situated in Posadas, Spain, Business Innovation Center by López + Rudolf

Asher 4:52 pm 10:34 am

Situated in Posadas, Spain, Business Innovation Center by López + Rudolf | The Hardt

 

Situated in Posadas, Spain, Business Innovation Center by López + Rudolf. The building is a compact two floors concrete construction, with an unique frame and constant section that allows the interior connection with the adjacent building opening southward to a great interior patio, where a meadow garden and a vertical pergola made parallel analogous to the facade, temper the chaotic image of old walls and facades that surround it, gaining a new urban public space interior of the urban apple serving as a lung for the complex.

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of The Hardt Logos 1110 copy

Search

The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Furniture Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature Photography restoration View  sweden Skåne John Pawson Fabian Baron 2005   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest