Horatio Street by Steven Harris / Rees Roberts & Partners

Horatio Street by Steven Harris / Rees Roberts & Partners

Horatio Street by Steven Harris / Rees Roberts & Partners in New York, NY | The Hardt

Horatio Street by Steven Harris / Rees Roberts & Partners in New York, NY. The interiors of this 1840s four-story townhouse with rear garden and the sleek glass-walled penthouse was designed for a family based in Rio de Janeiro who has an eclectic art collection and unabashed love of color. The dining room, lined with subtle olive-grey painted shelves for art books and lit by a custom copper disc chandelier, houses a Brazilian antique rosewood table brought to life by padded vintage Jean Prouve chairs recovered in a striking pink fabric. The pale grey-walled living room which looks out over the garden below is highlighted by furnishings in lavender, putty, and black; the fuchsia and patterned accents here were a special request for the family’s daughter. The sleek lines and cool materials of the glass rooftop penthouse complete with fireplace, wet bar, and outdoor terrace were tempered with plush custom bench cushions and pillows; this space provides a magical setting for enjoying views of the High Line, Standard Hotel, and West Village cityscape.

 

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/riverbank-house-kawabe-no-sumika-by-ma-style/

https://thehardt.com/landscape/melbourne-garden-myles-baldwin/

https://thehardt.com/architecture/south-5th-residence-alterstudio-architecture/

 

 


 

The 7 Most Fire Modern To Rustic Houses You’ll See In Marfa, Texas

The 7 Most Fire Modern To Rustic Houses You’ll See In Marfa, Texas

ARCHITECTURE  & INTERIOR DESIGN

The 7 Most Fire Houses In Marfa, Texas

When Donald Judd began his Marfa project in the early 1970s, he would never have predicted the near-mythic status it would end up achieving. The small town of 2,000 residents is 20 miles from the next town and nearly three hours from the nearest major airport, yet it features a contemporary art museum, the Chinati Foundation, and the highly instagrammable Prada Marfa, and attracts artists, celebrities, and urbanites looking for a simpler life—or the latest music festival—all year-round. Besides the austerely beautiful high-desert landscape, this creative enclave is also well known for is its minimalist interiors, architecture, and furniture. Last month, the Monacelli Press published Marfa Modern: Artistic Interiors of the West Texas High Desert, Helen Thompson’s look at 21 homes that illustrate the former water-stops sky, light, and unique sense of isolation. Here, a preview of seven of the homes featured inside.

The Coolest Pool

Trendsetting Austin hotelier Liz Lambert renovated Marfa’s 1950s-era Thunderbird Hotel into a boutique hotel, transformed a large plot of land into El Cosmico, a “nomadic hotel and campground”, and spiffed up an adobe bunkhouse that used to belong to her uncle for herself in the meantime. A water tank is a short jeep ride from the house—it’s her favorite spot for a quick swim and a breathtaking desert view.

“Trendsetting Austin hotelier Liz Lambert renovated Marfa’s 1950s-era Thunderbird Hotel into a boutique hotel.”

Pop Art in the Desert

Houston-based architectural designer Barbara Hill, a red-haired “Miss Texas, 1956”, prefers to remove decorative and architectural elements rather than add them. She spent a year and a half transforming this adobe building, which had been a private dance hall, grocery, and candy store in turn.
The house is located downtown and passersby, curious to see what’s beyond the wall, often peer over the top for a look. Their curiosity is rewarded by a view of a fire pit that anchors the front yard, which was created by Houston and Marfa-based metal artist George Sacaris. Marfa resident and landscape architect Jim Martinez designed the garden.
Hill used birth plywood on both the ceiling and the floor of her home, for visual continuity. White plaster walls add luminous glamour to the rough-and-ready décor. Deep-set windows throughout soften Marfa’s glaring midday light and suggest that the hefty structure is here to stay.
In another 864-square-foot adobe house in Marfa, Hill removed acoustical-tile ceiling in the two front rooms to reveal three additional feet above. Hill installed pink neon light behind the seven-foot-tall Warhol that presides over the dining table and its black and white Bertoia chairs. The bar cart in the kitchen is from Kuhl-Linscomb in Houston.

“Marfa, Texas Has Really Come Into Its Own As A Central Hub For A Flourishing Creative Art Scene.” – Asher Hardt

Earthy Meets Modern

King and Lisa Grossman purchased this century-old adobe building from Barbara Hill; she used it as a weekend retreat but it was once a lawyer’s office and later, a beauty parlor. Two delicate-looking steel rods stretch across both edges of the room’s width—these necessary structural elements are much stronger than they look and give the adobe lateral support. The hay bale coffee table is by The Art Guys, and a pair of Charles and Ray Eames sofas flank the table.
A long French work table, designed by Barbara Hill, now makes an inviting dining table. Blackened steel cabinets are a dramatic counterpoint to the luminous white plaster walls throughout.

2.0 Sliding Doors

“The chairs at the dining table were made as part of a Works Progress Administration project in the 1930s,” says Helen. “The green hand-built chair belonged to Martinez’s great-grandmother.”

The 80-degree angle floor plan of the home is a nod to Jim Martinez’s grandmother whose New Mexico home had the same east-facing floor plan.

“The chairs at the dining table were made as part of a Works Progress Administration project in the 1930s,” says Helen. “The green hand-built chair belonged to Martinez’s great-grandmother.

Color That Pops

When Houston interior designer Marlys Tokerud made the decision to purchase a 1904 adobe house in 1999, she planned to tear down the 550-square-foot pink stucco frame house also on the lot. But Tokerud soon realized she could renovate the little house to live in while she remodeled the main house and soon found oak flooring and a perfectly preserved longleaf pine ceiling that had been the underside of the original roof. A horse trough serves as a tub in the master bath, where vintage blue bottles line a concrete shelf lit by a slit window in the plaster walls.
In the main house, elements such as the 10-foot-high ceilings, 14-inch walls, and painted wood doors were kept intact. Longleaf pine floors were used elsewhere in the house. Not long after Tokerud and her partner, Rick Houser, finished renovating, however, another fire broke out in the kitchen. The repairs offered an opportunity for upgrades, such as plaster walls, discreetly recessed track lighting, and multiple coats of a glossy paint on the ceiling. Houser built a kitchen island out of half a bowling lane imported from El Paso and brought in industrial lighting form his Houston woodworking shop. In the living room, a Christian Liaigre chaise serves as an antidote to the circa 1904 house’s rustic underpinnings. Metal artist George Sacaris built the base for the pine dining table, which was formerly a Mexican door.

Gallery Living

On the site of a former Volkswagen repair shop known as George’s Garage, Vilis Inde, a lawyer turned art collector and gallery owner, and his partner, Tom Jacobs, decided to build a gallery and residence. Pard Morrison’s fired-pigment-on-aluminum sculpture Schneewittchen, 2013, stands tall in a courtyard between the gallery side of the building and the residence. An orange chair by Donald Judd is just visible beyond, in the gallery. A grid pattern inlaid in the interior courtyard defines the space.
This is a house built for living, but also for art. The all-white residence and gallery are designed to help it recede in an unobtrusive way—both from the perspective of the viewer in the street as well as from a visitor stepping inside. Box shapes play a dominant role in the gallery’s design, and squares appear as a recurring motif throughout the bedroom, as with the bookshelves and the chair.

Texture Play

On a lot next to a gas station, on a highway a few blocks West of downtown, Jamey Garza, of Garza Marfa, built a 1200-square-foot cinder-block house covered in gray stucco for a Los Angeles-based couple looking to make a design connection in Marfa. Initially, the couple had wanted a roadhouse but decided on a private getaway after logistics and reality set in. Concrete floors, which were part of the original plan remained and exposed steel trusses and cypress ceilings cover the main room, which includes living, dining, sleeping, and cooking spaces. The casement windows wrap three sides of the room and were painted in a rich orange hue of auto body lacquer. White hard-plaster walls provide a luminous contrast to the velvety gray stucco on the facade. A screened porch on the Westside offers both protection from the sun and a destination for perfect breeze-catching.
This home was painstakingly remodeled over the course of eight years by Austin-based chef Terry Nowell. He added a bathroom and upstairs sleeping loft and modernized the kitchen. Nowell painted the portrait that hangs above the sofa and the red ladder he built that leads to a sleeping loft.
A dried agave plant in a corner of the downstairs bedroom emphasizes the ceiling height (which Nowell raised from seven to ten feet). A “truth window” above the pairs of windows exposes the original adobe brick. Both inside and out, the adobe blocks are covered in cement. Nowell made the white pine bed, woodblock table, the desk, and the floor lamp. He also built the wood side table.
Witten by: LOUISE HART
PHOTOGRAPHS BY:

Want new articles before they get published?
Subscribe to our Awesome Newsletter.

House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati

House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati

Situated in Salento, Italy, House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati | The Hardt

 

Situated in Salento, Italy, House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati. In Salento, near Salve and a few kilometers from the sea, in an ideal archetypal dimension, the dwelling designed by Massimo Iosa Ghini rises up. A place to getaway immersed in the countryside and in the midst of nature, with age-old olive trees and maritime pines, holds the secret of a fascinating and charming landscape. In a unique Mediterranean setting and in harmony with the surrounding seascape, Massimo Iosa Ghini has chosen to build a new house integrating it with the same Salento land, adopting techniques and materials suggested by local artisans and builders: the project uses the local Chianca stone for the outdoor paving, large panels of porcelain stoneware for the inside, Acquarica tuff for façade cladding, Lecce stone for the fireplace inside and even the use of dry-stone for the old pajara barrel roof. It has been used both passive control, (sunscreens, low-emission glass, green pergolas, use of natural shade from the trees) and active control techniques (photovoltaic panels in off-limits zones of the roof).

 

 


 

Arranged on a single level and on a lot of more or less than one hectare, the project is designed on the image of the Salento Masseria and respects the existing vegetation that, in the outdoor living area near the main living room, is brought to light through a structure in acid-treated wood that works as a pergola and supports the branches. A large living area of six meters long facing south makes a whole with the dining-kitchen zone and becomes the family hangout; surrounded by four bedrooms with their own vestibules and baths. Large glasses which face the external area are designed as a natural continuation of the “protected” space, paved and designed as a place of relations with crafted sofas and armchairs, underline the constant relationship between outdoor and indoor spaces.

 

 


 

Detached from the house, in an independent old rudere, a pajara transformed into a guesthouse equipped with an outdoor area for relaxing. The flat roof, with access from an external staircase and set aside as a solarium, leads to the panoramic viewing point to watch the countryside and the sea. Hammock for a nap, tailor-made chairs and crafted tables alternate at few Iosa Ghini design pieces carefully chosen to decorate interior spaces, creating an intending decorative essentiality, leaving daylight and the surrounding nature as the absolute protagonist of the domestic setting.

 

© Cosmo Laera

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/marine-vessels/magnum-80-designed-pininfarina-magnum-marine/

https://thehardt.com/architecture/montebar-villa-2015-by-jma/

https://thehardt.com/architecture/jungle-house-studio-mk27-marcio-kogan-samanta-cafardo/

 


 

Richmond Avenue House by Lipton Architects

Richmond Avenue House by Lipton Architects

Richmond Avenue House by Lipton Architects located in London, UK | The Hardt

 

Richmond Avenue House by Lipton Architects located in London, UK. “Our unique process has transformed Richmond Avenue to create a site-specific result that is recognizably original, intelligently resolved, aesthetic, enduring and valuable. The creation of a two-story high glass rear addition playfully connects family life together. A double-height glass extension was designed to sit gracefully, transforming the introvert lower ground space, with its closed in corridors and segregated rooms, to an extrovert space that reaches out and makes connections with the garden and ground floor. A glazed tryptic – a ground floor balcony, an oriel stair seat and an internal study window – overlooks the double height space, creating playful and connected family spaces.” Lipton Architects

 

 

Photography: David Vintiner

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Owl House (2017) by BAAG

Owl House (2017) by BAAG

Located in Gonnet, Argentina, Owl House (2017) by BAAG | The Hardt

 

Located in Gonnet, Argentina, Owl House (2017) by BAAG Within the framework of the housing loan program Pro.Cre.Ar, the project is being implemented in the outskirts of the city of La Plata (Prov. Bs. As.) In a still undeveloped area. It is part of the double challenge of colonizing an extensive land expanding a house that could not surpass 1,400  ft² (130 m²), but considering the future consolidation of the fabric and its urban responses.

 


 

In addition, it was proposed to create outdoor spaces with different atmospheres: a more contained interior patio but in turn, the house will take advantage of the ground and the liberated view. Faced with the frequency of flooding of the site and the proximity of a stream, the need to raise part of the house was raised. In this way, the public and the private part (bedrooms) articulated by a single roof slope are divided. The house is made up of the combination of an industrialized and standardized system (a structure of metal profiling makes support) that accelerates the construction times by responding to the terms required by the credit, and a masonry system that allows to use the hand of local work.

 

 

 

A series of brick modules defined according to their orientation make up combined walls of exposed bricks and hollow ceramics, generating insulating walls to the south and accumulators to the north. These modules of bricks arranged in tambourine and a series of regulated winnowing, prioritize the thermal conditioning and calibrate the openings towards the patio and the views to the exterior forming the envelope of the house.\ via ArchDaily

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Reform of a House Between Walls (2015-2016) by DATAAE

Reform of a House Between Walls (2015-2016) by DATAAE

Reform of a House Between Walls (2015-2016) by DATAAE located in Barcelona, Spain | The Hardt

Reform of a House Between Walls (2015-2016) by DATAAE located in Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Spain. Reform of a House Between Walls is a minimalist interior design project located in Barcelona, Spain, designed by DATAAE. The intervention is based on the preservation of the original composition, volume, and structure of the home. Selective demolition of the interior partitions and the staircase made way for a new distribution of programs that suited the needs of the inhabitants, which sought to improve natural light and conservation of energy. The new distribution is characterized by being more diaphanous, built with light systems and with the predominant use of wood. The ground floor is settled into a unique environment that welcomes the living room, dining room, and kitchen. By demolishing a part of the floor, a double space is created to provide additional height and natural overhead lighting. The casting of this flooring has no effect on the structure since all of the original wooden beams were maintained.

 


Photography by Elisa Ferrando

 

 

Visually similar aesthetic projects below. Catch some more vibes;

 

 


 

The Hardt

Pin It on Pinterest