Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Asher 10:14 pm 10:14 pm

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan | The Hardt

 

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan. This design for a compact site in a suburb of Tokyo, the office’s first realized the domestic project in Japan, takes the form of a rectangular box containing living quarters, a room dedicated to the rituals of the traditional tea ceremony and a double-height courtyard open to the sky. The concrete envelope is tinted to reflect the internal division between floors and animated by openings. These apertures frame a series of meticulously edited vistas out of the building that become part of the landscape of the interior. The exaggerated length of the wall leading to the entrance brings quiet theatre to the experience of arrival. Project Team Shingo Ozawa

 

Photography Hisao Suzuki

Marino House by ATV Arquitectos

Marino House by ATV Arquitectos

Asher 9:00 pm 8:43 pm

Immersed in the dense forest of Pinamar, in Buenos Aires, Argentina, Marino House by ATV Arquitectos | The Hardt

 

Immersed in the dense forest of Pinamar, in Buenos Aires, Argentina, Marino House by ATV Arquitectos.  Respecting its environment and taking advantage of the views, the house tries to preserve and adopt its surroundings. Focusing on the material-structure matters, the project looks into the concrete-wood matching, suggesting concrete as the material which defines the space-tectonic structure of the project. Three supporting partitions, lying linearly with each other, support the slab floors which in turn hang from the superior beams. The structure, with its dimension and texture differences, defines the space and at the same time limits and maximizes the open plant in the public sector. This gives rise to the phenomenon of a space completely ethereal in terms of limits; given that the whole joinery can be opened completely thus building a continuous semi-covered area. The forest is the house’s limit.

On the other hand, wood is the material used to create all the volumes and partitions and it is the element which defines the possible limits which might arise from this environment. These limits are blurred, manipulated. They can be sifted, closed, moved, separated, and so defining relations with the environment. The house functionally sets the access from a patio appendicular to the terrace, which suggests continuity of the street expansions. This patio divides the studio sector and the public space, made up of a living and dining room, kitchen and grill sector. On the first floor, the bedrooms are spatially defined by the location of the wet areas and the wooden partitions. At the same time, this level has access to an observatory deck overlooking the forest.

 

 

The transition from the public to the private space is made through a vertical circulation which takes the subject through different sensations as regards light and visuals. At the same time, a piece totally made of wood goes all over the project, fitting into the concrete structure and relating the different levels with storage places and overhead lightning depending on the conditions. Almost as if it were negative, the project looks into the phenomenical and material relation which arises between the downstairs world (public) and the upstairs world (private). From the concrete textures to the wooden joineries (closing downstairs in the exterior and upstairs in the interior) the project presents this counterpoint, emphasizing the difference between the supported and the supporting, as a tree expressing the elements which shelter the protected space.

 

© Albano García

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects

Asher 6:22 am 6:22 am

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects, located on Hamilton Island, Australia | The Hardt

 

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects, located on Hamilton Island, Australia. The residence is sculpted from concrete, stone, block work and glass resulting in a sequence of dramatic volumes incorporating airy living spaces and private sheltered outdoor zones. The building elements are intertwined with reflection ponds and a swimming pool, lending a sense of tranquility. Every level of this house, every turn, and every vantage point provides enormous surprise and delight. Corners of the house float above the terraced landscape, garden terraces and nooks set into the hillside, which features natural stone retaining walls and continuing encounters with water pools and ponds. The house was the recipient of the House of the Year project at the Australian Institute of Architects’ 2011 Central Queensland Regional Architecture Awards.

 

 

 

The house changes its mood on the descent. The upper living areas are light-filled and airy, with little distinction between indoor and outdoor space. In fact, only a small section of this floor can be closed down by screens to provide security, particularly during tropical storms. The lower reaches of the house are more cavernous – cool bedroom chambers, again formed on the ocean views. The palette is concrete and travertine, designed for easy, maintenance-free, cool living in the tropics while acting as a calm counterpoint to complex spatial and sculptural interactions. Terraces are fluid extensions of internal spaces capturing cooling breezes. Swimming pools, reflection ponds and strategically positioned trickling waterfalls soothe both indoors and outdoors. The house is also built to withstand the destructive forces of tropical cyclones. The client had asked for low maintenance materials – so concrete became the primary material.

House JRv2′ by Adam Wysocki of studio De.Materia

House JRv2′ by Adam Wysocki of studio De.Materia

Asher 1:48 pm 6:04 pm

House JRv2′ by Adam Wysocki of studio De.Materia, located in Poznań, Poland | The Hardt

 

House JRv2 by Adam Wysocki of studio De.Materia, located in Poznań, Poland. In order to catch the rising sun in the living room, Adam designed a small patio that overlooks the living room window. The patio wall is at the same time a retaining wall for the slope. While the garage is made entirely of wood (construction and cladding), the bottom part is made of concrete. Concrete walls are made like sandwich – concrete, insulation, concrete. The roof is covered with extensive vegetation of herbs and stonecrops. Facades complement larch wood. The oak lining was used in the interiors.

 

 

 

 

Aberto Studio (2012) by AR Arquitetos

Aberto Studio (2012) by AR Arquitetos

Asher 1:35 pm 1:37 pm

Situated in Sao Paulo, Brasil, Aberto Studio (2012) by AR Arquitetos | The Hardt

 

Situated in Sao Paulo, Brasil, Aberto Studio (2012) by AR Arquitetos. This is what an optimal environment for creative expression looks like (to me) The project proposes an exercise in the indoor-outdoor relationship and its materialization, the idea of limit (mass/opacity) and continuity (openness/transparency). A semi-public square proposed in front of the site invades the studio as a street that unfolds between dense rectangular prisms (“buildings”), opening into an “interior courtyard” a space to paint.

These “buildings”, 3 volumes in concrete, house the functional program of the studio (office, library, preparation room, services, storage, and a mezzanine). When they leave the program, its dense and blind walls externally delimit the “street” and “square”, setting a kind of covered shed where the artist paints. While the opaque faces delimit functions and use, its open and transparent faces open onto internal courtyards and gardens, dissolving the boundaries between interior and exterior, between building and site.

 

 

Benches and continuous countertops cross borders, stating that continuity. The volume of the building, extrapolating the boundary of the roof, also contributes to dissolve the border. The line of the wall, on the other hand, limits part of this retreat, establishing a solid boundary between the square (public void) and the courtyard (private void).

© Maíra Acayaba

Residence in Kurakuen (2010) by NRM-Architects Office

Residence in Kurakuen (2010) by NRM-Architects Office

Asher 6:05 pm 6:05 pm

Residence in Kurakuen (2010) by NRM-Architects Office located in Kobe-Shi, Japan | The Hardt

 

Residence in Kurakuen (2010) by NRM-Architects Office located in Kobe-Shi, Japan. The program called for the main residence and a working space. The house and office are two separate independent entities, however, have a seamless relationship. There are two entrances to the building, including a three-car garage and carriage porch to receive visitors. . According to the architects, the design of these elements stemmed from what the site demanded. Situated on a challenging flag-shaped site, this building is barely visible from the main road. The main structural material for this two-story home and office space is reinforced concrete. The building itself is intercepted with a circumference and the southern face’s depth and space communicate a feeling of freedom by taking and making use of the surrounding landscape in the design of a garden in the inside space. The architects consciously engaged the environment providing offered tranquil spaces with water, wind, sky.

 

 

© Eiji Tomita

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Pin It on Pinterest