Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Asher 10:14 pm 10:14 pm

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan | The Hardt

 

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan. This design for a compact site in a suburb of Tokyo, the office’s first realized the domestic project in Japan, takes the form of a rectangular box containing living quarters, a room dedicated to the rituals of the traditional tea ceremony and a double-height courtyard open to the sky. The concrete envelope is tinted to reflect the internal division between floors and animated by openings. These apertures frame a series of meticulously edited vistas out of the building that become part of the landscape of the interior. The exaggerated length of the wall leading to the entrance brings quiet theatre to the experience of arrival. Project Team Shingo Ozawa

 

Photography Hisao Suzuki

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects

Asher 6:22 am 6:22 am

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects, located on Hamilton Island, Australia | The Hardt

 

Solis Residence by Renato D’Ettorre Architects, located on Hamilton Island, Australia. The residence is sculpted from concrete, stone, block work and glass resulting in a sequence of dramatic volumes incorporating airy living spaces and private sheltered outdoor zones. The building elements are intertwined with reflection ponds and a swimming pool, lending a sense of tranquility. Every level of this house, every turn, and every vantage point provides enormous surprise and delight. Corners of the house float above the terraced landscape, garden terraces and nooks set into the hillside, which features natural stone retaining walls and continuing encounters with water pools and ponds. The house was the recipient of the House of the Year project at the Australian Institute of Architects’ 2011 Central Queensland Regional Architecture Awards.

 

 

 

The house changes its mood on the descent. The upper living areas are light-filled and airy, with little distinction between indoor and outdoor space. In fact, only a small section of this floor can be closed down by screens to provide security, particularly during tropical storms. The lower reaches of the house are more cavernous – cool bedroom chambers, again formed on the ocean views. The palette is concrete and travertine, designed for easy, maintenance-free, cool living in the tropics while acting as a calm counterpoint to complex spatial and sculptural interactions. Terraces are fluid extensions of internal spaces capturing cooling breezes. Swimming pools, reflection ponds and strategically positioned trickling waterfalls soothe both indoors and outdoors. The house is also built to withstand the destructive forces of tropical cyclones. The client had asked for low maintenance materials – so concrete became the primary material.

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Asher 11:02 am 11:02 am

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand | The Hardt

 

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand.  A major pain point of staying in 690ft² (64 m²) of a duplex condominium unit, which is used for a home-studio for an animator and an artist, is that there is not enough space for the dwelling. Moreover, a double-volume space of living area with a huge glass curtain wall faces west. High temperature occurs all day long since it allows direct sunlight to come inside. In order to solve both mentioned problems, three additional items are proposed which are, GRID PARTITION, EXTENSION DECK, and STEPPING SPACE.

 

 

A glass partition not only dividing space between kitchen and living but also helps reduce electricity charge from air-conditioning. Grid-like of double glass frame is for stuff and stationery hanging, as to serve the owners’ activities. Extension deck would help filtrating heat from direct sunlight, since an existing high glass facade facing West. An existing staircase for going up to the second-floor bedroom is added by a proposed space above since this condominium unit has no enough space for dwelling or storage. In order to utilize the space in a small condominium, creating another staircase above the existing one helps increase the space. The grid partition and the extension deck help ‘decrease’ the electrical charge, while the extension deck and the stepping space help ‘increase’ the space for 120 ft² (11 m²).   

 

© Chalermwat Wongchompoo

 

 

The Cresta by Jonathan Segal

The Cresta by Jonathan Segal

Asher 8:27 pm 8:27 pm

The Cresta by Jonathan Segal located in the wealthy beach city of La Jolla, San Diego, CA | The Hardt

 

CRESTA from BREADTRUCK FILMS on Vimeo.

 

The Cresta by Jonathan Segal FAIA located in the wealthy beach city of La Jolla, San Diego, CA. The 5,300ft² (492 m²) home has 3-stories; 1 below and 2 above grade which are accented by floor to ceiling and large open expanses to the outdoors. The home constructed entirely out of “cast in place” concrete on a 5,000 ft²  (464 m²) lot. Adjacent to the front of the structure a reflecting and swimming pool has been integrated into the overall design of the project for thermal cooling and create the perception of floating.

 

 

Photos by © Matthew Segal

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

House 2LH (2016) by Luciano Kruk

House 2LH (2016) by Luciano Kruk

Asher 11:08 am 11:08 am

House 2LH (2016) by Luciano Kruk located in Tigre, Argentina | The Hardt

 

House 2LH (2016) by Luciano Kruk located in Tigre, Argentina. The client – a medium-scale construction company – carried out a market study on the housing demands of the average socio-economic class in the northern area of Greater Buenos Aires. When finding scarce in the commercial offer of houses of constructive and architectural quality -for which there is a great demand-, he decides to commission the Study the design of a prototype of housing capable of being replicated: the Casa 2HL.

 

The housing commissioned would have to be configured in a single plant. It had to adapt to lots of medium dimensions (17 to 20 m wide by 35 to 40 m deep approximately) and its footage could not exceed 170 m² total. The program -established by the client- should respond to the needs of a family type: a social area composed of a living-dining-kitchen, a master bedroom served by a bathroom en suite, two secondary bedrooms with shared bathroom, local service, solarium, pool, and barbeque.

 

 


 

In response to these requirements, the Study proposes a dwelling contained in a pure prism organized on a modular grid of 1×1 m, of lateral en-suite mostly paraments and open to the front and the quiet part of the building. The distribution of the spaces around a central patio was proposed, which would not only help to illuminate the interior circulations but also -for its plant layout- to generate cross ventilation through all the premises of the house. The selection of materials was made with the intention of prioritizing the control of costs and their speed and constructive practicality. Instead of the traditional exposed concrete used in our homes, we used the masonry of load-bearing hollow brick; and instead of the smoothed cement floor, it was decided to coat them with 1×1 m plates of cement-like termination porcellanite.

 

In order to preserve the privacy of the front bedrooms -without these losing the views to the outside- and to protect them from the direct incidence of the sun, an artifact was constituted by vertical shutters and a hardwood pergola, structured by profiles of double steel T. A similar resource was used to create a gallery in the quiet part of the building that served as an expansion to the master bedroom and the social area. With the purpose of emphasizing the luminosity and spaciousness of their spaces dimensions, we suggest a chromatically clear interior, while for the exterior we proposed a darker finish, able to dialogue without competition with its natural environment. The first house of the series was built in 2016 in the neighborhood of La Comarca (neighbor to Nordelta) in the Tigre Party of the Province of Buenos Aires.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Tea Room by João Mendes Ribeiro

Tea Room by João Mendes Ribeiro

Asher 6:49 am 9:39 pm

Tea Room (2000-2002) erected in castle ruin complex, Montemor-o-Velho, João Mendes Ribeiro, located in Paço das Infantas, Portugal | The Hardt

 

Tea Room erected in castle ruin complex, Montemor-o-Velho, João Mendes Ribeiro, Paço das Infantas, Portugal. It is believed that the paço (palace) of Montemor-o-Velho was first built in the 12th century. It is now well established that the paço was the object of a dispute, at the beginning of the 13th century, between Dom Afonso III and his sisters, Infantas Dona Teresa, Dona S, ncha and Dona Mafalda. The current name of the place – Paço das Infantas – originates from this quarrel. Its ruins rise well above the southeast walls of the castle, overlooking the river Mondego’s valley. The proposal for the construction of a Tea House in the surrounding areas of the Paço das Infantas is the result of the analysis of the monument, attempting to clarify its historical significance by means of a contemporary use. By creating a novel pathway along the walls, the former entrance of the castle is evoked. The inner space of the ruins is occupied by a virtually weightless building, made innocuous by its geometry and the way it stands free from the surrounding ruins, which are perceived as its actual walls. The construction consists of a glass box confined by two horizontal planes – a metal roof and a wooden floor – joined together by a volume comprising the service areas. The pavement extends southeast in a platform that doubles as a terrace elevated above ground, thereby detaching the construction from its surroundings. Ultimately, this approach creates an autonomous construction, which is valued by a strong geometric and material language, simultaneously ascribing a new and coherent meaning to the ruins.

 

 


Photos by Edgar Martins, João Mendes Ribeiro

Tea House, Paço das Infantas, Montemor-o-Velho Castle, Portugal
Project year: 1997
Construction year: 1999-2000
Client: Instituto Português do Património Arquitectónico, Montemor-o-Velho City Hall
Location: Montemor-o-Velho Castle, Portugal
Author: João Mendes Ribeiro
Collaboration: Carlos Antunes, Cidália Silva, Desirée Pedro, José António Bandeirinha, Manuela Nogueira, Pedro Grandão

Total area – 90 m2 m2

Cost – 250 000€ €/m2

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Pin It on Pinterest