F-House by Kubota Architect Atelier

F-House by Kubota Architect Atelier

F-House by Kubota Architect Atelier, located in Yamaguchi, Japan | The Hardt

 

F-House by Kubota Architect Atelier, located in Yamaguchi, Japan. The concrete panel of this house, whose form appears to be derived from a folded piece of paper, brings in the scenery of the surrounding mountain, while the visibility from the exterior in shut on the other side, from the roadside. Although the maximum height of the building is 4.75m and its exterior appears to be quite compact, its interior space has a large volumetric capacity. The reason for applying such form language is to provide an experience of realizing your perception extending over the cliff and the scenery of it’s beyond by standing inside of the building. The sharply cut end of the panel, the deeply extending eaves, the glass fixing details reducing the visibility of lines-all those are done to produce such experience. I essentially think that a house will be better to be a quite and a casual space for spending daily lives. Then, this building is completed by overlaying the beauty of the surrounding nature that constantly changes.

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

Santa Clara 1728 by Aires Mateus

Santa Clara 1728 by Aires Mateus

Santa Clara 1728 by Aires Mateus located in Lisbon, Portugal | The Hardt

 

 

 

 

 

Santa Clara 1728 by Aires Mateus located in Lisbon, Portugal. Love this space, housed inside an 18th-century pile on one of Lisbon’s most romantic squares, Santa Clara 1728 is the fourth in a string of slick design-led properties from hotelier João Rodrigues. Perched atop one of the city’s seven hills, overlooking the Pantheon and the Tagus River beyond, the hotel has been designed by magicians of minimal Aires Mateus, whose clean, modern interiors are refreshing trimmings to the building’s ancient walls; worn, limestone stairs lead to the guestrooms, where coarse linens, pale woods, and furnishings by designer Antonio Citterio come together in a neutral palette boosted by a graceful duck egg blue.

 

 

The goal was to construct a building that reflects the living experience of the city. A search, not done by the reproduction of traditional elements, but by a recombination of elements, materials, atmospheres, and proportions, to bring back this idea of living. A plain architecture, that combines few elements, while striving for quality in the use of real materials. An idea of authenticity and, therefore, an idea of timelessness.


Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

White Cave House by Takuro Yamamoto Architects

White Cave House by Takuro Yamamoto Architects

White Cave House by Takuro Yamamoto Architects situated in Kanazawa City, Japan | The Hardt

 

White Cave House by Takuro Yamamoto Architects situated in Kanazawa City, Japan, an area known for heavy snowfall. The white minimal house still features many external spaces, despite the weather. The house’s exterior appears as a plain white volume, with one surface interrupted by an aperture that creates the parking space and a covered entrance passage to protect the owners from the winter snowfall. This void continues around a corner, where it becomes a secluded courtyard visible from the open plan kitchen and living space through full-height windows.

 

White Cave House is a massive lump engraved by a series of voids interconnected in the shape of a kinked tube. The connection of voids – we call it Cave – is the theme of this house. Internal rooms are designed to enjoy the minimum views of Cave characterized by its whiteness. At the same time, this concept is also the practical solution to realize a courtyard house in Kanazawa city known for heavy snow in Japan. The client’s original request was a white minimally-designed house with many external spaces, such as a large snow-proof approach to the entrance, a roofed garage for multiple cars, a terrace facing to the sky, and a courtyard. Though a roofed entrance and a garage are desirable for a snowy place, it takes so many floor areas away from the internal rooms for the family, while space and the budget is limited. In addition, the courtyard style itself is not suitable to the snowy country because courtyards would be easily buried under snow.

 

 


 

To solve the problems, we proposed to connect these external spaces one another into a large single tube, or Cave, and have each part serve multiple purposes in order to make up for the space limitations. We designed Cave unstraight because it prevents passengers outside from seeing through, though it is not closed. By this arrangement, Cave takes a new turn for each part letting in the sunshine while protecting the privacy of the courtyard, the terrace, and the internal rooms. The family inside can enjoy the view of Cave changing its contrast throughout a day under the sunshine. Cave also serves as a route to remove snow from the external spaces in winter, otherwise, you would be at a loss with a lot of snow in the enclosed courtyard. In order to make Cave deserve its name more, we wondered if we could add the reflection of water to the house because we thought water is inseparable from white caves. We eventually figured out that the terrace was an appropriate site to place it.  The terrace covered by white waterproof FRP holds a thin layer of water like a white basin. On the terrace reflecting the sky view without obstacles, you may feel that Cave has brought you to another world far from the daily life.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

18 BE by Adolfo Perez

18 BE by Adolfo Perez

Situated in Vistahermosa Residential Area in El Puerto de Santa María, Cádiz, Spain Star 18 BE by Adolfo Perez | The Hardt

 

Situated in Vistahermosa Residential Area in El Puerto de Santa María, Cádiz, Star 18 BE by Adolfo Perez. Completed in 2014, the modern 3,315 ft² (308 m²) home is on a plot which has been divided into two parts to building two semi-detached houses in the Vistahermosa Residential Area in El Puerto de Santa María, Cádiz. The owner ordered us the realization of one of the houses which had some determinants because of the shape of the plot and the property’s orders. This plot is long and narrow with two sides that look out over the street. The municipal regulation forced us to set back the facade with respect to the street and, also, the properties of the plot imposed us some limitations.

 

 


 

It was decided to set up a house along the plot because of the municipal regulations and the owner’s insistence to be a house as private and independent as possible as much in use as in views. The construction is suggested as “IL PECILE” in Hadrian’s Villa, that is to say, a big white wall that goes over the plot and distributes the different uses of the building. It is a long wall with a narrow bay. This wall divides the area into two parts. One of them is the area with the garden and the other one is the building. The “Pecile” is a big white blank wall with a hole which connects with the living room and the “public” rooms of the building. There are three elements along the wall formed by three crystal boxes: the first one connects with the living room, the second one with the corridor of the first floor and the last one is a big lamp that light up the garden and the swimming pool

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

House N18 by DRTAN LM Architect

House N18 by DRTAN LM Architect

House N18 by DRTAN LM Architect located in Petaling Jaya, Malaysia | The Hardt

 

House N18 by DRTAN LM Architect located in Petaling Jaya, Malaysia. No. 18 is a three-story green residence located in the suburb of Sunway Damansara, Petaling Jaya, Malaysia. The site slopes up gradually from the street towards the rear, meeting the foot of an abrupt reinforced incline that marks the start of the nature reserve behind. The brief called for a sustainable green home for a large family with generous open living spaces to entertain guests and private rooms customized to each family member’s requirements. The house plan was conceived as a series of large halls based on 6m X 6m modules that are linked together both horizontally and vertically to create interlocking spaces. These are bound together by the raw off-form concrete structure and earthy clay brick screen walls. The resulting three-story box has spaces cut-into and cut-out of it to create high volume spaces, courtyards, nooks and hanging gardens.

 


 

The front arrival portico is supported on a formal series of large diameter sienna red steel columns. Beams that bear the roof garden above run across the slab in their exposed concrete form creating a visual landing strip upon arrival as the row of lights hidden behind each beam is unveiled file by file. A collage of concrete, brickwork, and timber becomes an intentional feature wall by the main entrance. A solitary concrete wall with a rectangular cut-out, flanks the right side of the driveway forming a private lawn that fronts the open living area beyond. The entry foyer and formal living space is a tall voluminous space with a large dragon ball light hanging in mid-air. This is an open space designed to promote natural ventilation and lighting and opens out unto the private front lawn. Even the bamboo garden beyond the kitchen is visible from the living hall – an openness that is visually and spatially liberating. The adjacent hall is the dining room that has sliding glass doors on both ends. One end opens into the poetic garden with a sculptural frangipani tree as a backdrop and a koi pond with a fountain in the forefront, and the other end opens to a forest of saplings in a bed of pebble stones. The kitchen and service yard is located to the rear of the house.

 

 


 

The sculptural stair wraps around an off-form structural wall that takes one through to all the upper levels. The stairwell acts as a lantern contained by a double glazed enclosure and illuminated by the moon-like wall lights. The double volume informal family hall is located on the first floor overlooking the fountain courtyard. A hanging roof garden with giant yucca trees sits on the roof of the front concrete portico. Hallways lead to the various bedrooms. The master bedroom sits on the second floor with a zen exercise and tea room. Shoji screens replace window blinds and tatami mats line the floor in the room that is connected to a Japanese garden terrace.

 


 

The western façade is protected by a wraparound metal box louver sunscreen. The house is totally cross ventilated with minimal mechanical air conditioning. The large roof has 200mm thick 50kg/m3 rockwool and two layers of heat reflective foil in addition to a fully ventilated roof space that houses the rainwater harvesting tanks. The roof also houses an array of photovoltaic panels that generate up to 5 kW peak of electricity, solar hot water panels and wind turbines to ventilate the house interiors. Other green features are the use of low VOC paints, raw material finishes, water saving taps and sanitary wares, low energy light fittings and local native landscaping. The overall aesthetic is one that is clean and minimally raw and natural.

 

© H.Lin Ho

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten located in Siegen, Germany | The Hardt

 

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten located in Siegen, Germany. The pavilion’s dramatic, planar form articulates an assured, yet subtle compression of space, framing views of the lake and the local topography. The building’s tectonic rigor is palpable, its seemingly gravity-defying configuration enabling the floor plate and ceiling to cantilever some 6m beyond the lakeshore. The scheme is both a weekend fishing retreat and a garage for three classic cars. A toilet and washroom facility is also included, as is a storage area for the client’s angling equipment. Detailing is measured throughout – from the integrated lighting to the fully glazed internal area.

 

 


 

The 12 x 12 m structure conforms to a strict proportional grid that determines both the position and heights of the walls, as well as the shuttering joints and fenestration divisions. The 3 x 3m door panels – built by the client’s engineering company, and weighing 340 kilos per door – pivot on bespoke spindles, allowing each to be opened with the push of a single finger. The 12 x 12 m structure conforms to a strict proportional grid that determines both the position and heights of the walls, as well as the shuttering joints and fenestration divisions. The 3 x 3m door panels – built by the client’s engineering company, and weighing 340 kilos per door – pivot on bespoke spindles, allowing each to be opened with the push of a single finger. Throughout the building process, the concrete mix was carefully monitored in order to achieve an off-white finish, this tone refining the pavilion’s dialogue with the surrounding terrain. Special, non-oiled shuttering ensured that no harm came to the lake’s fish population during construction.

 

© Felix Krumbhlotz

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt

Pin It on Pinterest