House A (2018) by Alexis Dornier

House A (2018) by Alexis Dornier

Asher 9:56 am 9:57 am

House A (2018) by Alexis Dornier located in Ubud, Indonesia | The Hardt

 

House A (2018) by Alexis Dornier located in Ubud, Indonesia. The linear 4 story arrangement counteracts the steep slope of the site by becoming a bridge house. The central theme of the ensemble is combining two architectural expressions: the idea of a romantic ruin, strongly connected to the ground, and a light, fading, transparent structure holding a series of roofs-two images working with and against each other. The master deck is crowning the structure, continuing through a double height exterior living space. The silhouette is a sequence of five roofs of different lengths. Linear skylights and linear gaps between the roofs complete a play of bar code like light play, changing as the sun is making its way from east to west.

 

 

Courtesy of Alexis Dornier

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola

Asher 3:15 pm 3:15 pm

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola located in Atemajac de Brizuela, México | The Hardt

 

Residence EC by AM30 Architecture Workshop + Stephane Arriola located in Atemajac de Brizuela, México. The land lies on the outskirts of the town, in a densely wooded area and sloping with views of the surrounding mountains. The architecture of the region is deeply rooted in traditional construction methods and the materials of the region influenced the way the spaces were constructed. The EC residence takes advantage of these cultural traits and adapts them to the needs of the family. The main objective was that the house should meet the minimum necessary of the terrain, allowing at the same time to be in constant relation with the immediate landscape. We decided to adapt to the natural elements of the terrain, dividing the program into different volumes, locating them around the existing pines. The three volumes that surround the circulation nucleus constitute the main house. The volume destined to the visits is composed by two forms of delimit a central patio, functioning as circulation square, in addition to linking the front and back of the land.

 

 


 

The ground floor adapts to the terrain creating different levels and the interior patios illuminate the spaces creating atmospheres with unique characteristics. Through the main social areas of the ground floor, a visual axis was respected to facilitate communication between spaces.  The solid wood floors create a continuous surface that extends the interior spaces to the decks, reinforcing the interaction with the exterior spaces. Metallic formwork pieces were designed to accelerate the process of building the stone walls that form the outer walls. Our goal was to create the union of the timeless with the modern, the place with the universal, the outskirts with the city, in a weekend house in the middle of the forest. 

 

© Lorena Darquea Schettini

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Cap d’Antibes Villa by Denis Bodino of DRC Studio & Christine Bodino Design

Cap d’Antibes Villa by Denis Bodino of DRC Studio & Christine Bodino Design

Asher 10:29 pm 10:29 pm

Located in the resort town of Antibes, between Cannes and Nice on the French Riviera, Cap d’Antibes Villa by Denis Bodino of DRC Studio & Christine Bodino Design | The Hardt

 

Just an absolutely gorgeous design by Denis Bodino, head of the architecture and design agency “Design Realization Concept “ in Cannes, has just created a splendid new contemporary home, unlike any other, situated in the magnificent setting of the Cap d’Antibes. Congratulations on the completion of a beautiful project. The 4,843 ft² (450 m²) villa is built on a flat terrain covering a surface area of over .5 acres (2,000 m²)  Denis Bodino planned the building as a composition of interlinked, extended and intertwined volumes with tile eaves, giving the structure a dynamic and aerial dimension. He played astutely with full and empty spaces, lightening the volumes so as to allow sunlight to flow freely into the interior of the villa. The sunshades that protect several of the glass panels provide shade and privacy, and the facade is enhanced with natural raw materials like wood and stone, to contrast with the radical aspect of contemporary architecture. The contrast effect is pushed to its limit in the heart of the building by a structural element designed as a suspended monolith covered with dressed stone, evoking great weight and mass by virtue of its dimensions, but in fact a veritable sculpture, “floating” above a long basin, which directs your gaze right towards the sea as soon as you enter the villa.

 

 


 

The use of materials such as mirrors that act as a casing, in particular for the main entrance door and other architectural elements, added to the numerous glass perspectives, serve to highlight the clean, crisp lines of the villa and to underscore the sense of airiness of the structure as a whole. The choice of the colors and materials used for the facade contribute to creating a symbiotic relationship between the villa and the natural environment of the Cap d’Antibes, with its plant and mineral life, and a panorama of maritime pine forests. In keeping with the same the concern for authenticity, the swimming pool was specially devised as a “mirror” pool, with a streamlined look & feel. The use of stone was chosen so that the colors would blend in perfectly with the surroundings and, in addition, give the pool the aspect of a natural freshwater source amidst the greenery.

 

 


 

Using the sleek, pared-down style that has become his hallmark, Bodino designed the interior of the villa as an open, unbroken space; the living areas flow together without any boundaries: the outdoors becomes the indoors and vice versa. Beauty and convenience are one and the same thing. The large living area, for example, is designed as a single, unique living space with a living room, dining room and an open-plan kitchen in the background, all of which open directly onto the garden and the sea. As for the bedrooms upstairs, each has its own bathroom and dressing room and all of them meet the requirements: to make the most of the sea view and the greenery, whether you’re in your bed, shower or bathtub. You can move freely between the different spaces; all of the rooms are inundated with light thanks to the large surfaces in glass. The interior design is the work of Christine Bodino : no one can possibly understand better than she the architectural vision of her brother, Denis, and know how to place her carefully selected furnishings with the same love of architecture, creating a harmonious decor perfectly adapted to the structure’s crisp, clean architectural lines and volumes. She continues to astound us with her artistic knowledge and flair, as well as her savvy choices that result in an interior décor sublimated and finely attuned to the art of good living.

 

 


 

To decorate the villa, Christine focused on furniture and accessories signed by contemporary designers: R. Dordoni, Eero Saarinen, Sori Yanagy, Kelly Wearstler, Vico Magistretti, Carlos Scarpa, Gamfratesi, M. Anastassiades. The choice of textured materials in the fabrics used (creative fabrics: velvet, linen, crushed flax, silk, and more), give the home a soft, warm touch. Visitors are astonished by the playful and poetic note provided the magically suspended mobile with its brass pastilles reflecting the sunlight dancing on the water. The swimming pool and pool house are equipped with minimal furnishings so that they fit into the natural surroundings as discreetly as possible.

 

 

 

Learn more about Denis Bodino and his firm DRC HERE and learn more about Christine Bodino and her amazing interior design firm HERE

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette

The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette

Asher 3:08 pm 3:08 pm

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette | The Hardt

 

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House (2012) by Wendell Burnette. The design of the house was mostly inspired by John Charles van Dyke’s book, The Desert. Two volumes of light – one warm and one cool – one projected to the expansive horizon and one toward the canopy of the desert sky. Inspired by John Van Dyke’s ruminations on the phenomena of desert light specifically “colored air” and “reflected light” in his 1907 book titled The Desert – Further Studies in Natural Appearances. The 2200sf Dialogue House is a gestalt instrument for touching the full range and specificity of this light, this “place” – day and night, season to season and year to year. At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950′s-60′s ranch bungalows) the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella Mountain ranges far across the Phoenix basin and the downtown skyline.

 

 


At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950’s-60’s ranch bungalows), the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella mountain ranges far across the Phoenix basin and downtown skyline. The exterior surfaces of the pinwheel walls as well as the main volume absorb and reflect light akin to the “desert varnish” that coats the volcanic geology of the Phoenix Mountains turning silver, red, purple-brown-black during the day only to collapse into silhouettes at night. Thus, “life after work” is simultaneously supported by the apparent thickness and thinness of light. The interior of the street volume is plastered cool white, half terrace – half cool water as a retreat from the city within the city where one can only see the sky. Wind and water activated light is refracted onto the interior surfaces by day and most dramatically at night, which provides an animated foreground to the skyline and distant horizon beyond. Begun many years ago, the Dialogue House has an interesting history and was finally completed in April of 2012.

 

© Bill Timmerman.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners

Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners

Asher 10:57 am 10:57 am

Located in Calle Denia, Valencia, Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners (2012) | The Hardt

 

Located in Calle Denia, Valencia, Headquarters of the architecture and design studio Sanahuja & Partners (2012)The new headquarters of the Valencian firm seeks to accommodate cultural activities, research and work in the field of architecture, with a desire to open and interrelate with other related disciplines such as interior design, industrial design or landscape, linked to the wide professional structure of the study. The multifunctional space occupying the ground floor and the old warehouse space is called Hat Gallery. This space allows organizing exhibition activities relating to architecture, design, and art in general, while it also can accommodate meetings, lectures, screenings and workshops. It becomes the means of communication and the neighborhood’s outlet for the programmed cultural activities.

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam

Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam

Asher 11:27 pm 11:27 pm


Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam located in Porto Seguro, Bahia, Brazil | The Hardt

 

Casa Lola by interior designer Jan Eleni Lemonedes and Ronnie Stam located in Porto Seguro, Bahia, Brazil. Bahia, municipality of Porto Seguro, the town of Trancoso. There is, among other simple constructions, an abode of disconcerting simplicity. The light walls, the white cement, the wood of doors and doorways, the surrounding woods and the fringe flowers on the facade are part of a kind of samba played by a symphony orchestra, a Candeia for four pianos and a violin.

 

All right, Candeia was not from Bahia, but from Rio. And this beautiful Bahia house is not the result of local creativity, but the head of a New Yorker: Jan Eleni Lemonedes, interior designer, which explains the trained look to trace beauties anywhere. Her initial contact with her husband, Ronnie Stam, the creative director, and her daughter, Lola, with Trancoso, took place in 2010 when the family spent ten days in the village and was captured by the beach, food, music and the Square. Soon the searches began for a refuge nearby. 

 

When finding this little house with areas of fisherman’s nook, closed the deal and Jan started the reform project. Of the original construction, only half of the existing area remained, 45 m², where a studio type, a charming cottage works. With an eye on more space, the couple raised, on the same ground, the second residence, with 125 m² and rustic atmosphere similar to the first. Inside the old space, the wooden bench of Trancoso makes a beautiful composition with the round breadboard hanging on the wall – with Brazilian face, the piece came from New York. “We have created an internal patio with a swimming pool that promotes the connection between the two”, says Jan. In every corner of Casa Lola, as the architectural group was baptized, one sees the Dati brand, a local artisan who used eucalyptus for to compose banks, chaises, beds and other pieces that contributed to the RG Bahia of the dwelling. 

 

 


 

The pleasure of taking care of each item, she says, is what gives personality to the setting. “All the decisions, from the choice of the floor to the walls, were well thought out,” he says, indicating how he appropriated space already during the process of building the houses. And making is no way to say, because the inspiration that gave rise to the proposal came from Trancoso’s loom sheets , with that elegant rusticity of hand-made.  While residing in aloft in Manhattan and consider herself a typical new yorker, Jan believes that the seasons in Bahia, which can last for up to two months and happen about three times a year, have made her a more patient person. “New Yorkers have a fast pace. In Trancoso, things are much slower, “he says. 

 

But this only improves the place where, for her, “even the imperfections become perfect in our eyes.” And if the identification with this land is so great, living permanently in the village would be in the plans of the family? Jan says that he sees this possibility on the horizon: “Yes, in an ideal scenario …”. 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest