Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Asher 11:02 am 11:02 am

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand | The Hardt

 

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand.  A major pain point of staying in 690ft² (64 m²) of a duplex condominium unit, which is used for a home-studio for an animator and an artist, is that there is not enough space for the dwelling. Moreover, a double-volume space of living area with a huge glass curtain wall faces west. High temperature occurs all day long since it allows direct sunlight to come inside. In order to solve both mentioned problems, three additional items are proposed which are, GRID PARTITION, EXTENSION DECK, and STEPPING SPACE.

 

 

A glass partition not only dividing space between kitchen and living but also helps reduce electricity charge from air-conditioning. Grid-like of double glass frame is for stuff and stationery hanging, as to serve the owners’ activities. Extension deck would help filtrating heat from direct sunlight, since an existing high glass facade facing West. An existing staircase for going up to the second-floor bedroom is added by a proposed space above since this condominium unit has no enough space for dwelling or storage. In order to utilize the space in a small condominium, creating another staircase above the existing one helps increase the space. The grid partition and the extension deck help ‘decrease’ the electrical charge, while the extension deck and the stepping space help ‘increase’ the space for 120 ft² (11 m²).   

 

© Chalermwat Wongchompoo

 

 

Petaluma House (2018) by Trevor McIvor Architect located in Toronto, Canada

Petaluma House (2018) by Trevor McIvor Architect located in Toronto, Canada

Asher 11:52 pm 11:58 pm

Petaluma House (2018) by Trevor McIvor Architect located in Toronto, Canada | The Hardt

 

Petaluma House (2018) by Trevor McIvor Architect located in Toronto, Canada. The split-level house, with an open plan contemporary dwelling, is located in a rural subdivision near Whitby. Surrounded by very traditional custom homes, this gem stands out with its’ clean lines, prominent roof lines and an elegant composition. Designed for a retired professional, both the function and flexibility of space played a large role in the layout of spaces. A double-height glazed atrium filled with bamboo trees at the entrance brings natural daylight into the lower level entertainment and recreation rooms. An elegant, open-riser concrete and steel stair accentuates this space, nestled between the tall vegetation and an indoor waterfall. The main living space encompasses an open kitchen, with a dining room, and a screened porch which has the ability to merge with the interior or the outside of the dwelling. The slightly lowered living room is fully glazed and is connected with an ipe balcony.

 

 


 

Elements of whitewashed Douglas Fir cedars and soffits, mahogany, concrete and glass appear throughout the house, providing a natural, yet timeless palette. The client, a vintage car collector needed a room to store his gems in an integrated, and fully glazed attached car garage, which looks out onto the surrounding ravine. Petaluma House features finished concrete floors throughout with radiant-in-floor heating and cooling. The house has ample daylight and provides a comfortable atmosphere with natural ventilation. The master ensuite, a spa-like nook is located within the master bedroom; a modern approach with a very open, yet natural feeling. Keeping age in mind, a pneumatic see-through elevator shaft was integrated into the design, connecting all levels and adding an industrial touch.

 

Photography by Adrian Ozimek

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

House A (2018) by Alexis Dornier

House A (2018) by Alexis Dornier

Asher 9:56 am 9:57 am

House A (2018) by Alexis Dornier located in Ubud, Indonesia | The Hardt

 

House A (2018) by Alexis Dornier located in Ubud, Indonesia. The linear 4 story arrangement counteracts the steep slope of the site by becoming a bridge house. The central theme of the ensemble is combining two architectural expressions: the idea of a romantic ruin, strongly connected to the ground, and a light, fading, transparent structure holding a series of roofs-two images working with and against each other. The master deck is crowning the structure, continuing through a double height exterior living space. The silhouette is a sequence of five roofs of different lengths. Linear skylights and linear gaps between the roofs complete a play of bar code like light play, changing as the sun is making its way from east to west.

 

 

Courtesy of Alexis Dornier

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Ownerless House nº 01 (2015) by Vão

Ownerless House nº 01 (2015) by Vão

Asher 8:14 am 8:22 am

Located in Avaré, Brazil, Ownerless House nº 01 (2015) by Vão | The Hardt

 

Located in Avaré, Brazil, Ownerless House nº 01 (2015) by Vão. The Ownerless House nº 01 is the first of three contiguous lands bought by the client with the intent of building investment houses in Avaré, a city in the interior of São Paulo. The single-family housing projects usually turn to desires and particularities of the clients but in this case, the client being only an intermediary to the future resident, the program and space should be flexible enough to accommodate the most diverse families dynamics. Get at the link in bio to check the rest of the project. The entire project was designed not as an object but as a route back to the interior with alternating open and closed spaces where natural light and reflections change according to the time and the season. Viewed externally, the house presents itself as a sculpted recess into the built mass, where the leaning red wall directs the perspective to the beginning of the journey.

 

 


 

The living, dining and kitchen areas are spread out over a courtyard located in the center of the plan which, surrounded by large panels of glass, dilutes the limits by integrating them visually. Both the patio and its extension, a lowered floor of hydraulic tiles, are covered by a continuous pergola. These pergola elements were prefabricated individually on the bed and later assembled in order to facilitate assembly and save on shapes and struts. This technique was rescued from studies of the work of the Brazilian architect Rino Levi, where the architect uses the prefabricated elements of concrete in residences in the capital to create light entrances in the middle of the slab.

 

© Pedro Kok

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects

Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects

Asher 7:48 pm 7:48 pm

Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects situated in Blairgowrie VIC, Australia | The Hardt

 

Blairgowrie Back Beach (2013) by Wolveridge Architects situated in Blairgowrie VIC, Australia. The clients for this project approached us around Easter in 2011. They are a young family from the city who had purchased this terrific sloping allotment just five minutes’ walk from back beach along Bass Strait. The landform was dominated by an awkward contour and it was clear that the site was halfway up a dune. The block to the west was the top of the dune and the vacant block to the east was the bottom. There was native vegetation, but it was sporadic and insignificant. We were briefed to provide a family home that would give plenty of outdoor space and play area for the kids and their friends, but most importantly the brief insisted that the feel of the house be quite divorced from reminders of life in the city. We studied the landform and we studied the planning requirements. We then prepared a building envelope, placing the dwelling as far to the rear (south) of the lot as possible, providing a terrific expanse of open space to the north. By the time we pushed the form back, it was significantly elevated.

 

As the founding materials are sand, we undertook a major rethink of the landform and the site’s contours by excavating under the dwelling area to create a large undercroft and lower ground floor rumpus area and used that fill to create a north facing quadrangle at the upper level. The result is an apparent single story, low slung dwelling on arrival. A further challenge contemplated the public aspect. The road is located north of the site, therefore a driveway for car parking and arrivals needed to consider how we might plan to make this open space private. We employed a permeable but physical barrier dissecting the public and private aspects of the dwelling. The form of the barrier, a series of free-standing steel sheets with 100mm gaps exists as a sculptural element in the landscape, evoking images of the found object. Access to the dwelling is external, via a garden path defined by a further device, a line of pillars constructed from rammed earth also emerging as objects in the landscape, seemingly molded by the conditions over time. This element clearly defines the public and private realms, yet provides crossovers and transitional spaces in the form of a sandpit, an outdoor shower area, and landscape planting zones. The dwelling itself is conceived over four main modules. Two main living zones separated by a services zone which is located directly over the rumpus room below. The fourth module is the semi roofed external living area, linking the dwelling interior with the landscape. The clients embraced a robust approach to the design of the dwelling. The plan form is rectilinear, with hallways wide enough for kids to ride their bikes. A second linking bbq deck completes the circuit. The materials are generally recycled timbers, with blackened plywood walls, a black ceiling which encourages the enjoyment of light and the externally framed views of the landscape. The bathrooms are glossy heat treated mild steel which reflects the color of the mosaic tiled floors and the shafts of light from the skylights. At night, the sheets imbue a warmth in the reflection of incandescent light.

 

 


 

One of the owners grew up in Eltham, a rural bushland retreat east of the city in a house designed by Alistair Knox. The imagery portrayed by the client of a childhood memory growing up in a Knox dwelling had a significant impact on the project. We considered the use of breeze block and concrete block to provide reminders and links back to notions of the surf clubhouse. Through the development of the design, these elements became more refined with the use of rammed earth and the implementation of laser cut screens employing one of the common motifs of the breeze block.

 

 

© Derek Swalwell

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects Below:

 


 

The Cresta by Jonathan Segal

The Cresta by Jonathan Segal

Asher 8:27 pm 8:27 pm

The Cresta by Jonathan Segal located in the wealthy beach city of La Jolla, San Diego, CA | The Hardt

 

CRESTA from BREADTRUCK FILMS on Vimeo.

 

The Cresta by Jonathan Segal FAIA located in the wealthy beach city of La Jolla, San Diego, CA. The 5,300ft² (492 m²) home has 3-stories; 1 below and 2 above grade which are accented by floor to ceiling and large open expanses to the outdoors. The home constructed entirely out of “cast in place” concrete on a 5,000 ft²  (464 m²) lot. Adjacent to the front of the structure a reflecting and swimming pool has been integrated into the overall design of the project for thermal cooling and create the perception of floating.

 

 

Photos by © Matthew Segal

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest