The Hardt The Lake House by Suyama Peterson Deguchi 1 1080x675 The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of The Lake House by Suyama Peterson Deguchi 1 1080x675

The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi

Asher 12:29 pm 12:43 pm

The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi | The Hardt

 

The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi. The Lake House was conceived as a 21st Century retreat – an escape from expectations of modern life to a lakefront cabin near the city. The site is a narrow plot of land tightly wedged between existing single-family houses. The houses have an imposing presence on the site creating a need for visual privacy. The program allowed the design to be conceptually simplified into three components – a thick wall extruded from the topography, a low horizontal roof, and a volume for sleeping. The site conditions led us to carve multiple indoor/outdoor spaces into the topography – by filling some of the spaces with water we were able to expand the sense of the waterfront deeper into the property. The resulting spaces relieved the pressure for privacy from the waterfront exposure. A low roof provides a horizontal datum; a reference point to the sloping topography and a sense of open privacy from the neighbors.

 

 

Photos by Kevin Scott

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt john pawson baron house The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of john pawson baron house

Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson

Asher 12:14 pm 12:18 pm

Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson | The Hardt

 

Baron House located in Skåne, Sweden by John Pawson. The site of this vacation house in rural southern Sweden came with a conventional arrangement of farm buildings set around a courtyard and the earliest phases of the project explored the possibility of retaining some elements of the original structures. The final design raises single-story wings of accommodation on the cleared footprint of the old. Agricultural precedents are reworked in both the form and materiality of the architecture, producing pitched roofs of corrugated zinc, white rendered walls and timber elements. 

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

The Hardt Fonte Boa House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro located in Fonte Boa Portugal 512 1080x675 The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of Fonte Boa House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro located in Fonte Boa Portugal 512 1080x675

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal

Asher 2:17 pm 2:17 pm

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal | The Hardt

 

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal. The Fonte Boa House is a single family house designed in a rural estate in Fartosa, Fonte Boa, in the center of Portugal. The small estate, with a vineyard and olive grove, is located in the Rabaçal valley, confined by the Jerumelo, Sicó, and Espinhal mountains. This expressive valley’s landscape, which was once occupied by a Roman villa (around IV BC), is now mainly characterized by small plants and big olive trees. The house is located in the west side of the estate, protected from the main road, taking advantage of the best sun exposure, the surrounding trees and the views over the valley. The accurate position of the house was set so that there wouldn’t be major changes in the terrain, maintaining the existing slope and preserving all the existing trees.

 

 

Reinterpreting the traditional single-family housing typology, the house is a two-story rectangular volume with zinc pitched roof, whose volume detaches itself from the slope with a concrete basement (occupied by a small wine cellar). From the street, the entrance is made through an opening in the stone wall that limits the south part of the site. The open garage, built below the terrain level, is enclosed by concrete walls, by the semi-underground concrete box that hosts the laundry room, and by the stairs that lead to the upper level where the house is located. A succession of platforms leads to the entrance of the house, which is protected by a windbreak door. Inside, both floors are organized in three parts, with core stairs and utility area that, on the ground floor, divides the dining from the living room and, on the first floor, separates the two main bedrooms.

 

 © José Campos  

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt Copper House II by Studio Mumbai Situated in Chondi Maharashtra India 1 1080x675 The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of Copper House II by Studio Mumbai Situated in Chondi Maharashtra India 1 1080x675

Copper House II by Studio Mumbai situated in Chondi, Maharashtra, India

Asher 12:38 pm 4:01 pm

Copper House II by Studio Mumbai situated in Chondi, Maharashtra, India | The Hardt

 

Studio Mumbai / Copper House II from Daniele Marucci on Vimeo.

 

Copper House II by Studio Mumbai situated in Chondi, Maharashtra, India.  The Hortus conclusus unites within itself a marvelous assemblage of disparate aspects. It seeks to understand the landscape it denies, explain the world it excludes, bring in the nature it fears and summarise all this in an architectural composition. The Enclosed Garden, Rob Aben, Saskia de Wit. The severe flood of Mumbai and its hinterland in 2005 had marked its high-water mark on a pump-house that was extant to the site. After using it to register the datum for the house, pile foundations were put in and a slab was cast two feet above the high-water line. The central fill came from the excavation for the well, and around a court, the house grew. The language and logic of the building are located in three primary architectural moves. The first is the creation of two distinct blocks, varying in width by a foot, separated by the stone-paved courtyard on the ground, and united by the cupric roof plane at the upper level. The two blocks function as discrete personal spaces on the upper level, one is a singular space of bedroom and bath, the other has an additional study.

 

 

At the ground level, an indoor family room becomes an adjunct to the main living space which does not have the containment that the other more private spaces exhibit. This main space functions literally as the deck of the house, overlooking the landscape and the courtyard, creating a simultaneity of vistas, each of a different scale and access. The copper-covered private spaces at the upper level are positioned in mutual tension, with the guarantee of simultaneous intimacy and isolation, so essential to the domestic interior. This spatial strategy also allows for varying levels of communication, visual and otherwise, between the upper and lower spaces of the house. In Kerala, further south from Mumbai along the west coast of the Indian peninsula (as in many other regions), the courtyard was the center of the traditional house.

 


 

The central room formed by the courtyard flanked by pillars was called the naalukettu. But the entire structure, comprising the central hall and the four wings around was also commonly referred to as the naalukettu. This reference to the courtyard as the house itself, holds a clue to the development of the design for this house, as it evolved from being an embracing structure to one which opened out. The second definitive move is the layering of light through a series of material gestures, each one tuned to the direction that light takes and the need for changing degrees of privacy. This is articulated with screening devices made of fine netting framed in traditionally crafted wood, fluted glass which diffuses the light and greenery and hints at the absent city, and sliding and folding wooden windows, all of which allow for degrees of seclusion.

 

 

The walls are finished in a celadon-colored traditional plaster, smooth like human skin, and crackled like the ancient Chinese glaze, giving the transitory appearance of a fragmented ceramic container, rectilinear and encased with a lid of weathered copper. The continuous copper roof plane forms a secondary datum for the house, becoming a surface of potential occupation and cover. The last is the inclusion of the element of water, whether in the form of the monsoon rain which is relentless in its action on material and mood, or in the form of the well, the stream and the pool beyond the house. The seasonal ‘anxiety’ of the ground is addressed in the manner in which the paving is worked out within the courtyard in a continuous linear fashion and in a loose ring around the house, with undulations registering the flow of rainwater as it reaches for the nearest point of exit. The entrance portal of the building is a non-place. Sitting beneath the first upper copper-wrapped container, it becomes a space of pause. In this house, with its Hortus conclusus acting both as container and sieve, the exploration of the rites of retreat, passage and exclusion are tested again. The final gesture was housing the massive rock which came as a gift from the owner’s mother, leaving it for time to take over, as time inevitably will.

 

Photos Courtesy of Studio Mumbai

The video shot by Daniele Marucci shows the relationship between architecture and the environment, the nature that surrounds it, the context in which it is located and how it reacts to different weather conditions.
It was filmed in India in July 2012 with a Canon 5D Mark II, and was part of the exhibition of the BSI Swiss Architectural Award 2012, which opened in September at the Academy of Architecture in Mendrisio (Switzerland).

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 
The Hardt Tetsuka House 2005 by John Pawson 2 1080x675 The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of Tetsuka House 2005 by John Pawson 2 1080x675

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson

Asher 10:14 pm 10:14 pm

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan | The Hardt

 

Tetsuka House (2003-2005) by John Pawson, situated in Tokyo, Japan. This design for a compact site in a suburb of Tokyo, the office’s first realized the domestic project in Japan, takes the form of a rectangular box containing living quarters, a room dedicated to the rituals of the traditional tea ceremony and a double-height courtyard open to the sky. The concrete envelope is tinted to reflect the internal division between floors and animated by openings. These apertures frame a series of meticulously edited vistas out of the building that become part of the landscape of the interior. The exaggerated length of the wall leading to the entrance brings quiet theatre to the experience of arrival. Project Team Shingo Ozawa

 

Photography Hisao Suzuki

The Hardt SOS Childrens Village In Djibouti Urko Sanchez Architects 997 1080x508 The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of SOS Childrens Village In Djibouti Urko Sanchez Architects 997 1080x508

SOS Children’s Village In Djibouti Urko Sanchez Architects

Asher 10:10 pm 10:16 pm

SOS Children’s Village In Djibouti Urko Sanchez Architects located in Tadjoura, Djibouti | The Hardt

 

 

SOS Children Village in Tadjourah, Djibouti from Urko Sanchez Architects on Vimeo.

 

 

SOS Children’s Village In Djibouti  Urko Sanchez Architects located in Tadjoura, Djibouti. Djibouti is located in the Horn of Africa, which suffers from persistent droughts and severe scarcities. We were approached by SOS Kinderdorf to design a residential compound of 15 houses where to run their family-strengthening programmes. We learned about SOS systems, about the community where the project would take place, their nomadic traditions and the extreme climate of the region. We searched for traditional housing references in similar cultural and climatic environments and finally decided to design a MEDINA with certain singularities:

A –  It is a medina for children – A safe environment, with no cars, where the narrow streets and squares become places to play

B – It is a medina with plenty of open spaces – Public and private spaces are clearly defined. And in the private, the inside and outside areas melt, allowing residents to maintain certain outdoors living.

C – It is a medina with lots of vegetation – Where the inhabitants are encouraged to take care of their plants and benefit from the result.

 

 

In terms of distribution, all houses follow the same scheme but are arranged in different ways, placed close to each other giving shade one another and generating alleys between them in an apparent disordered way. Natural ventilation and sun shading were intensely studied, introducing natural ventilation towers where needed.

The construction of this project was possible thanks to an international team, which reflects the mixture of backgrounds in the practice of our profession, making every project a very enriching experience.

– Dji Fu 

Chinese Contractor based in Djibouti
John Andrews  Ugandan Architect based in Djibouti
Fritz Bachlechner  Austrian Project Manager based in Kenya
Estrella de Andrés Spanish Architect based in Kenya
Oliver Kabure Kenyan engineer based in Kenya 

 

The funding came from the German Cooperation Aid. The materials were very simple: cement blocks, RC structure and Cemcrete finish from a South African company.

 

Photos by © Javier Callejas  

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of The Hardt Logos 1110 copy

Search

The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 The Lake House located in Seattle, Washington by Suyama Peterson Deguchi Architecture Concrete Courtyard Decor Furniture Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern View  washington Suyama Peterson Deguchi Seattle Kevin Scott   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest