The Hardt Perivolas Suite. Perivolas Santorini. %C2%A9 Perivolas 1 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of Perivolas Suite. Perivolas Santorini. %C2%A9 Perivolas 1

Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece

Asher 3:24 am 3:24 am

Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, on the cliffside overlooking the caldera in Santorini, Greece | The Hardt

 

Perivolas by Manos and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, on the cliffside overlooking the caldera in Santorini, Greece. In the 19th century the Psychas family, like many other Santorini families, developed through trade in the noted wines of the island a connection with Odessa on the Black Sea.  Manos Psychas, a sea captain, was born in Odessa, but when his job as captain of the Greek navy brought him to Santorini in the late 1950s he determined to renew his ties with his family’s island. In 1969 Manos and his wife Nadia purchased a piece of a cliff with cave dwellings and stables in the Perivolas area of the cliff top village of Oia. They had the vision of creating an idyllic retreat on their beloved island.  Faithful to the tradition of Santorini’s unique architecture they have restored a group of 300-year-old caves that were once the homes of local fishermen and farmers.  With the help of native craftsmen and using the local stone, this historical setting has been gradually transformed into a luxurious complex of 20 very individual suites. This was the beginning of Perivolas.

 

 

 

Perivolas is located at the entrance of the village of Oia, on the cliffside overlooking the caldera. It is a 30-minute drive north from Santorini Airport and the port to Oia (Ia).i and offers 5-star accommodation in addition to a Jacuzzi, free Wi-Fi, and a Turkish steam bath. Popular amenities, such as a sauna and an outdoor pool, make for an enjoyable stay in Oia.  Guests can soak up the sun on the terrace or have a drink at the bar. For a fast and effortless arrival and departure experience, guests can take advantage of the express check-in/check-out feature. Guests can also admire sea views from the on-site fitness center. All of the romantic rooms at Perivolas Hotel feature a spa bath, a CD player and a hairdryer. Each includes a private bathroom with slippers and bathrobes.  Those staying at the hotel can sample Greek and Mediterranean cuisines at the on-site restaurant, conveniently situated for those who want to stay nearby at mealtime. A selection of cafés and restaurants can also be found in the area.  The hotel enjoys a superb location, allowing guests easy access to a range of popular attractions. The helpful staff at the tour desk are available to book and organize activities in Oia.

Learn more about this amazing hotel on their site here

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt Dialogue House Wendell Burnette Architects 332 1080x540 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of Dialogue House Wendell Burnette Architects 332 1080x540

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House by Wendell Burnette

Asher 3:08 pm 7:06 am

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House by Wendell Burnette | The Hardt

 

Situated in Phoenix, Arizona, USA, The Dialogue House by Wendell Burnette. The design of the house was mostly inspired by John Charles van Dyke’s book, The Desert. Two volumes of light – one warm and one cool – one projected to the expansive horizon and one toward the canopy of the desert sky. Inspired by John Van Dyke’s ruminations on the phenomena of desert light specifically “colored air” and “reflected light” in his 1907 book titled The Desert – Further Studies in Natural Appearances. The 2200sf Dialogue House is a gestalt instrument for touching the full range and specificity of this light, this “place” – day and night, season to season and year to year. At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950′s-60′s ranch bungalows) the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella Mountain ranges far across the Phoenix basin and the downtown skyline.

 

 


At the base of Echo Mountain (amidst an eclectic jumble of 1950’s-60’s ranch bungalows), the main living volume is elevated above work, guest, and the car, furthest from the street on a lateral pinwheel brace of charcoal masonry walls that extend cardinally capturing the site. This well-shaded volume is projected south toward the South Mountain and Sierra Estrella mountain ranges far across the Phoenix basin and downtown skyline. The exterior surfaces of the pinwheel walls, as well as the main volume, absorb and reflect light akin to the “desert varnish” that coats the volcanic geology of the Phoenix Mountains turning silver, red, purple-brown-black during the day only to collapse into silhouettes at night. Thus, “life after work” is simultaneously supported by the apparent thickness and thinness of light. The interior of the street volume is plastered cool white, half terrace – half cool water as a retreat from the city within the city where one can only see the sky. Wind and water activated light is refracted onto the interior surfaces by day and most dramatically at night, which provides an animated foreground to the skyline and distant horizon beyond. Begun many years ago, the Dialogue House has an interesting history and was finally completed in April of 2012.

 

© Bill Timmerman.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

The Hardt Nahahum by Balance Associates12 1080x675 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of Nahahum by Balance Associates12 1080x675

Nahahum by Balance Associates

Asher 4:30 am 8:53 am

Nahahum by Balance Associates situated in Nahahum Canyon in Cashmere, WA. USA | The Hardt

 

Nahahum by Balance Associates situated in Nahahum Canyon in Cashmere, WA. USA. Located north of Cashmere, Washington, in the Nahahum Canyon, this 1650 square foot two-story dwelling is set into the hillside with concrete retaining walls that guide the formation of the cabin. Its east-west longitudinal axis and generous overhangs are designed to take advantage of solar orientation while maintaining panoramic views. The main entrance is a two-story room with full height glazing on the north and south walls that frame the most dramatic down-canyon view. An eastern oriented living space and kitchen occupy most of the main floor along with a powder room and utility area located within the hillside portion of the home. The upper floor contains the master suite and guest bedroom/bathroom with a loft style flex space that opens up to the living room below.

 

 

© Steve Keating Photography

 

Aesthetically and Geographically Related Projects Below:

 

The Hardt T House by Onur Teke Architects Onur Teke5 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of T House by Onur Teke Architects Onur Teke5

T House by Onur Teke Architects located in Mordoğan, Turkey

Asher 9:55 am 9:04 am

T House by Onur Teke Architects located in Mordoğan, Turkey | The Hardt 

 

 

T House by Onur Teke Architects located in Mordoğan, Turkey. A 2,153 sqft / 200 sqm house for a retired couple who yielded to “the pull of the land” and settled in this Aegean village to start an olive grove. Rather than being a retirement project, T-house is an indication of the owners’ determination to engage with life and ways of doing things in the countryside. It is designed as a family home to be used all year round and further incorporates generous work and storage areas in the form of a spacious working kitchen and an extensive cellar to accommodate the varied activities the couple absorbs themselves in (curing olives, canning, jam-making, etc.).

The project’s significance rests with its proposal to introduce an “unobtrusive novelty” in a bucolic landscape dotted with what could best be described as generic, uninspired summer homes. It sits within the tight grid of the olive grove and remains barely discernible through the thick foliage of trees if it weren’t for its steeply pitched roof—a curious feature, one that leaves a gentle mark on the landscape and invites one to explore further

The T-House appears at home in nature. The grey of the concrete surfaces and the somber tones of timber components reflect the Mediterranean flora and the geological formations that define the surrounding landscape. The overall form is broken into small volumes so as not to present an imposing mass. Glazed surfaces define permeable openings which extend the interior spaces to the exterior with a delicate wrap-around deck serving as outdoor rooms bordered by olive trees.

 

 

This effortless connection between the interior and exterior spaces is very much in keeping with the lifestyle of the owners who spend a considerable part of their day in the open air. It is also a conscious (albeit modern and more transparent) reworking of the spatial theme of hayat, which is integral to Turkish vernacular traditions and is reflected here in the plan of the house as a semi-open core for daily chores and routines The design of the T-House aims to put no strain on the site. The house is respectful of its surroundings and attuned to the seasonal cycles and daily rise and fall of the sun. The mass of the building is lifted off the ground in order to allow the air to circulate freely underneath, thereby passively cooling the living areas. Glazed openings pierce through the central core to allow cardinal winds to cross-ventilate the interior spaces.

 

The plan offers occupants a choice of two bedrooms, whose exact positioning within the rear concrete shell is decided according to the intensity of the sun during the winter and summer months. The living room rises to a mezzanine level to capture the afternoon sun which sets rather prematurely behind the neighboring hills. The T-House thus enters into a dialogue with the rhythms and elements of the surrounding natural world. Theirs is a dialogue in which no party overpowers the other. The design and construction process mobilizes local crafts and expertise. The T-House is not manufactured elsewhere and shipped off to its site for assembly. A local carpenter crafted all the woodwork, including the wrap-around deck and the delicate timber formwork which leaves the imprint of the wood grain on the exposed reinforced concrete walls. Similarly, a local contractor was in charge of the construction of the reinforced concrete structure.

 

The project shows the possibility of harnessing local resources and know-how to speak a universal language (both formally and conceptually). It proposes a context-sensitive, yet architecturally daring design in a locale away from the main centers of architectural activity and, particularly, in a building culture dominated by conventional practices. Just as the retired owners pledge their commitment to the daily life of their rural community, so does the T-House strive to be an enduring contribution to the residential culture of a distinct landscape.

 

Text: by Emre Gonlugur

Photos by Yercekim Architectural Photography

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

The Hardt 188bb98a5cd6ce1d1eab9067cbe761cfLotus House Japa%CC%83o Oriental Fonte Kengo Kuma 2 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of 188bb98a5cd6ce1d1eab9067cbe761cfLotus House Japa%CC%83o Oriental Fonte Kengo Kuma 2

Lotus House by Kengo Kuma, located in eastern Japan by a quiet river, deep in the mountains

Asher 1:03 am 7:05 am

Lotus House by Kengo Kuma, located in eastern Japan by a quiet river, deep in the mountains | The Hardt

 

Lotus House by Kengo Kuma, located in eastern Japan by a quiet river, deep in the mountains. Kengo says he thought of filling water between the river and the house and planting lotus so that the dwelling would be conveyed by the lotus to the river and continue into the woods on the other side of the river. The architecture itself is basically composed of holes. It is divided into two wings, with the hole-shaped terrace in between serving to connect the wood in the back of the house with the woods on the opposite bank. Wall surfaces are also designed as countless holes. I thought to build a state where nature and architecture were blended on a quiet riverbank in a deep mountain. I thought about watering between the river and the house, planting a lotus, and creating a state where the house continues to the river and the forest of the opposite bank with Lotus pond as a medium.

 

 


 

Construction of the building itself is based on a hole. The building is divided into two buildings, and a large terrace-shaped in the shape of the holes that occurred during that time plays a role of connecting the forest on the back side and the forest on the other side. The wall is also designed as countless holes. While using a material with a sense of weight as a stone, we made a light wall like the wind blows through. By hanging a thin travertine plate of 20 cm × 60 cm, 30 mm in heat from a flat bar of 8 × 16 mm and making it a detail constituting a checkered board like porous pattern, it is like a paper while it is a stone, and a lotus I could make a light wall like a petal.

 

Photo © Daici Ano


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt South 5th Residence by Alterstudio Architecture The Hardt6 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of South 5th Residence by Alterstudio Architecture The Hardt6

South 5th Residence by Alterstudio Architecture

Asher 11:28 pm 10:53 pm

South 5th Residence by Alterstudio Architecture located in Austin, Texas | The Hardt

 

A steeply sloped Austin, Texas, infill site—complete with an existing 25-foot-tall rare Oak tree—is not the easiest place to build a single-family home, but easy has never been a prerequisite for local firm Alterstudio Architecture. For the 2,990-square-foot South 5th Residence, the team created a sculptural blind façade, tucked behind a delicate 4-inch-wide gabion wall at the street, that gives way to a glazed, light-filled three-story interior that prioritizes views.

 


 

To preserve the Oak tree’s root system, regular foundations were not an option, so the designers created a scheme where the living area is perched on two piers that tread lightly on the site. The overall ensemble caught the interest of the jury, especially Katherine Chia, who noted that “the use of materials is really beautiful, and I think that the house is shaped by really clear composition. I thought it was really successful in section as well.” In addition to the suspended living room, the main level contains a kitchen and dining area, as well as a media room and guest bedroom, with an additional two bedrooms upstairs (including a master suite with panoramic views to Lake Austin), and a family room, gym, and deck on the basement level. Large site-glazed window walls—framed in rift-sawn oak—and ventilator doors throughout draw daylight and breezes through the house, and contrast with concrete and mill-finished steel surfaces. “I think this is a beautifully detailed and composed project, and it has a very well thought through proportional strategy as well,” R. Michael Graham said.

 

Visit ARCHITECT to see the rest of the winners of the 2017 Residential Architect Design Awards

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 
MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Perivolas by Manos Psychas and his wife Nadia located at the entrance of the village of Oia, Santorini, Greece Architecture Art Commercial Building conversion Decor Design Furniture Interior Design Landscape Minimal Modern Nature stone View  Santorini Perivolas ocean Manos Psychas Hotel greece   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest