Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect

Asher 11:02 am 11:02 am

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand | The Hardt

 

Duplicate-Duplex (2018) by TOUCH Architect located in Khet Ratchathewi, Thailand.  A major pain point of staying in 690ft² (64 m²) of a duplex condominium unit, which is used for a home-studio for an animator and an artist, is that there is not enough space for the dwelling. Moreover, a double-volume space of living area with a huge glass curtain wall faces west. High temperature occurs all day long since it allows direct sunlight to come inside. In order to solve both mentioned problems, three additional items are proposed which are, GRID PARTITION, EXTENSION DECK, and STEPPING SPACE.

 

 

A glass partition not only dividing space between kitchen and living but also helps reduce electricity charge from air-conditioning. Grid-like of double glass frame is for stuff and stationery hanging, as to serve the owners’ activities. Extension deck would help filtrating heat from direct sunlight, since an existing high glass facade facing West. An existing staircase for going up to the second-floor bedroom is added by a proposed space above since this condominium unit has no enough space for dwelling or storage. In order to utilize the space in a small condominium, creating another staircase above the existing one helps increase the space. The grid partition and the extension deck help ‘decrease’ the electrical charge, while the extension deck and the stepping space help ‘increase’ the space for 120 ft² (11 m²).   

 

© Chalermwat Wongchompoo

 

 

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda

Asher 12:08 am 12:08 am

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda located in Santa Catarina, Mexico | The Hardt

 

2I4E House (2017) by P+0 Architecture + David Pedroza Castañeda located in Santa Catarina, Mexico. A weekend house for a couple was set out in a wooden terrain with descending topography. The best views are located a few meters from the access, in the same place where a dip, that testifies the occasional passing of important quantities of water across the land, is situated. It is right there where we decided to set the house to facilitate the access as well as minimize the presence of the construction in the landscape. The original proposal was a bridge-house where a large volume, suspended over a ravine will connect the two stone garages supported on 3 points: the guest’s room, the staircase, and the grill area. A series of economic blows challenged the bridge project, however, the owner’s strong will to make the house a reality, even if it was just a part, did not give away.

 

A minimum version of the project that can grow over time is then proposed. The bridge volume is left for a second phase and the project includes only the construction of the 2 blocks for the bedrooms. The generous master bedroom becomes the living-dining room; the closet turns into the kitchen and the guest´s room becomes the new master bedroom. To achieve a congruent built volume these 2 interiors (2I) are proposed as simple and independent elements placed one on top of the other. The connections between them and the relationship with the surroundings generate 4 outdoor spaces (4E) to enjoy the landscape. 

 

The lower volume consists of a bedroom facing the forest, with a bathroom in the background. It is a semi-underground volume whose apparent concrete walls generate the garage on the upper floor. On these walls, a staircase is suspended from the garage giving access to the bedroom. The entrance is through the first of the exterior spaces: a patio crowned with a tree, limited by a series of walls that allow it to be treated as a small plaza. The upper volume contains a small living and dining room, a kitchen open towards the social spaces and a full bathroom that will allow the volume to function as a bedroom in the future. The block moves to the west to generate an access and remains suspended over the bedroom creating, on the lower floor, a second outdoor space: a covered terrace protected by the shade of the magnificent pine tree and cedars surrounding. 

 

 

The roof of the bedroom, which leads to the north towards the forest, generates a third open space: a small solarium which is accessed through the huge window that demarcates the room. To the south, a second staircase to access the rooftop is suspended from the house social volume. This fourth outer space allows enjoying the most impressive views of the land. The house resolves almost all the interior surfaces with natural concrete. The structural elements such as banked beams, retaining walls and stairs were left apparent; the polystyrene beam and vault roof, as well as the insulating panel loading walls, are flattened with a fine, polished finish. The floors were made also in concrete generating a neutral and clean aesthetic that underlines the beauty of the landscape.

 

The exterior spaces attached to the ground, such as the garage and the terraces of the bedroom, are resolved in local stone in a rustic finish. The solariums on top of the bedroom and rooftop use a polished concrete finish. The sober and pure materiality cleanses indoors and outdoors underlining the beauty of the landscape and converting it into the theme of the spaces. Nature activates the project, not only by framing it and creating contrast but by making the neutral volumes the surface where the shadows of a large number of trees encircling the house project, adding life to these small pieces that converse with the surroundings with small contemplation points. The relation between interiors and exteriors establishes a new dialog with the woods and the mountains.

 

© FCH Fotografía  

Infinity by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Infinity by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners

Asher 1:07 pm 1:07 pm

Infinity by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners situated in Baleares, Spain | The Hardt

 

Infinity by Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners situated in Baleares, Spain. The 6,458 ft² (600 m²) house takes up its position, back facing the other houses, and simply embraces the entire horizon. The architect has limited terrain to work on. The trick, however, is to release all the emotions of the place: opening or splitting, reflecting infinity. Space and time are two infinite things that pass us by. Architecture, however, enables us to model space and set time, like a sundial. It can also embody a third infinite thing: beauty.

 

 

© Jean-Luc Laloux

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Árborg House (2010) by PK Arkitektar

Árborg House (2010) by PK Arkitektar

Asher 7:29 am 7:30 am

Árborg House (2010) by PK Arkitektar situated in Árborg, Iceland | The Hardt

 

Árborg House (2010) by PK Arkitektar situated in Árborg, Iceland. The 2,755 ft² ( 256 m²) vacation home lies two hours to the east of Reykjavík, on the banks of Hvítá in the spectacular landscape of Iceland. The site is a moss-covered hill with a view over a quiet bend in the glacier-formed river. In the spring, the river carries straggling icebergs from the glacier towards the sea some 100 km away. The approach to the vacation house is from the top of the hill. The building is organized as a sequence of events: from the entrance porch through the closed courtyard into the living space and at last, out onto the terrace. Living, dining, kitchen, and master bedroom are all arranged in one continuous room. This permits panoramic views of the river and the distant mountains to the west. The exterior is a broken surface of light grey, fair-faced concrete. The gravel from the riverbed is blended into the concrete and is revealed in the broken surface. It harmonizes the outside walls with the moss of the surrounding landscape.

 

 

Leftover moss from the footprint of the house covers the roof. It was kept aside and regularly nursed during the building process, before being reinstalled on the roof. Doors and terraces are clad with teak boards that will gradually weather to a color grade to match the seasonal moss and the broken concrete surface. Fair-faced concrete walls throughout the entire interior are matched with untreated teak boards on floors and ceilings. Selected pebbles from the nearby riverbed cover the bottom of the infinity pool. The pool projects out in front of the terrace, acting as a non-obstructive railing, complementing the view of the river 

 

© Rafael Pinho

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

SOS Children’s Village In Djibouti Urko Sanchez Architects

SOS Children’s Village In Djibouti Urko Sanchez Architects

Asher 10:10 pm 10:16 pm

SOS Children’s Village In Djibouti Urko Sanchez Architects located in Tadjoura, Djibouti | The Hardt

 

 

SOS Children Village in Tadjourah, Djibouti from Urko Sanchez Architects on Vimeo.

 

 

SOS Children’s Village In Djibouti  Urko Sanchez Architects located in Tadjoura, Djibouti. Djibouti is located in the Horn of Africa, which suffers from persistent droughts and severe scarcities. We were approached by SOS Kinderdorf to design a residential compound of 15 houses where to run their family-strengthening programmes. We learned about SOS systems, about the community where the project would take place, their nomadic traditions and the extreme climate of the region. We searched for traditional housing references in similar cultural and climatic environments and finally decided to design a MEDINA with certain singularities:

A –  It is a medina for children – A safe environment, with no cars, where the narrow streets and squares become places to play

B – It is a medina with plenty of open spaces – Public and private spaces are clearly defined. And in the private, the inside and outside areas melt, allowing residents to maintain certain outdoors living.

C – It is a medina with lots of vegetation – Where the inhabitants are encouraged to take care of their plants and benefit from the result.

 

 

In terms of distribution, all houses follow the same scheme but are arranged in different ways, placed close to each other giving shade one another and generating alleys between them in an apparent disordered way. Natural ventilation and sun shading were intensely studied, introducing natural ventilation towers where needed.

The construction of this project was possible thanks to an international team, which reflects the mixture of backgrounds in the practice of our profession, making every project a very enriching experience.

– Dji Fu 

Chinese Contractor based in Djibouti
John Andrews Ugandan Architect based in Djibouti
Fritz Bachlechner Austrian Project Manager based in Kenya
Estrella de AndrésSpanish Architect based in Kenya
Oliver KabureKenyan engineer based in Kenya 

 

The funding came from the German Cooperation Aid. The materials were very simple: cement blocks, RC structure and Cemcrete finish from a South African company.

 

Photos by © Javier Callejas  

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MAAVC by Camilo Rebelo + Tiago Pimente

MAAVC by Camilo Rebelo + Tiago Pimente

Asher 9:56 pm 9:56 pm

Situated in Vila Nova de Foz Côa, Portugal, MAAVC by Camilo Rebelo + Tiago Pimente | The Hardt

 

Situated in Vila Nova de Foz Côa, Portugal, MAAVC by Camilo Rebelo + Tiago Pimentel.  To build the Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley we connected different parameters: topography, accessibilities, and program. The fusion of these aspects was highly important for the concept definition – to conceive a museum as an installation on the landscape. The topography was crucial in our decisions since we had to deal with an enormous difference between the museum entrance and the interior of the building. The arrival is made at the top of this topography and that was one of the reasons to create a platform, a terrace, a belvedere – the stage scenario is the huge and impressive landscape with mountains and valleys.

 

 


 

The arrival, a contemplation moment and a parking space as well – as at the same time the museum entrance. The body strategy, in relation to topography, is natural; this means that the platform assumes the same level of the street that ends on the building while the terrain goes down along the side walls showing, in the front elevation, the total height of the volume. On the higher level of the terrain, the monolithic triangular form is a direct result of the valley’s confluences. This triangular body happens in the middle line of the two valleys, facing them (Vale de José Esteves and Vale do Forno) – the third side faces the crossing of Douro and Côa rivers. Its materiality evokes the local stone yards and reflects two different natures: the concrete’s matter and the local stone’s texture and color. For the building expression, we decided to use concrete made with shale pigment (local stone) – the concrete’s texture was made with several molds that were extracted directly from the existing rocks.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest