Allens Rivulet House (2009) by Room 11

Located in Allens Rivulet, Australia, Allens Rivulet House (2009) by Room 11 | The Hardt

 

Located in Allens Rivulet, Australia, Allens Rivulet House (2009) by Room 11. A defined grid relating to the various uses set the kitchen at its center, becoming slightly deformed as rooms were angled towards particular views. Revolving around this hardt the house eventually lifts to peer over the first level ring and towards Mt Wellington. Voids allow the hardt to be visible from various spaces within the house. The compact plan is extended via the positioning of voids and linked external areas. Internal and external spaces are blurred at one extreme and highly contained in others.


The house has a duality of character and experience defined by the way it responds to context and use. On approach its angular and severe form is a toughened abstract container, bracing itself against the robust Tasmanian landscape and weather conditions. Passing through the “hollowed out” portals, the warm and sheltering underbelly is exposed and acts as a protective envelope. These areas of in-between, outside but surrounded by the building’s form, are a result of a considered approach to outdoor living within typical Tasmanian weather condition, ie “4 seasons in one day”. They allow one to sit in the sunshine but avoid the cold winter wind, or alternatively sit outdoors and avoid the harsh high UV summer sun. The spaces shift from fully enclosed to semi-enclosed, with roof and without, culminating in a roof deck for maximum exposure and view

 

 


The client’s wish for the kitchen to be the heart of the home generated the internal layout. A defined grid relating to the various uses set the kitchen at its center, becoming slightly deformed as rooms were angled towards particular views. Revolving around this heart the house eventually lifts to peer over the first level ring and towards Mt Wellington. Voids allow the heart to be visible from various spaces within the house. The compact plan is extended via the positioning of voids and linked external areas. Internal and external spaces are blurred at one extreme and highly contained in others. Dark metallic cladding was employed for low maintenance and to allow the building to recede into the shadows of the hill-scape when viewed from afar. Entry points and areas for outdoor living were conceptually cleaved out of the metallic box and lined with “warm” timber. The house employs a suspended concrete slab through the living area for thermal mass, absorbing the heat transferred through glass walls to the north. Natural ventilation operates via airflow through the connecting adjacent tree voids.

 

Photos by Ben Hosking


 

Don’t forget to check these aesthetically similar projects pick for you below:

 

 


 

0/5 (0 Reviews)

Previous

Next

Submit a Comment

MENU
SEARCH
The Hardt TheHardt Allens Rivulet House (2009) by Room 11 Architecture Courtyard Interior Design Minimal View Wood  Room 11 Ben Hosking australia   Image of TheHardt
The Hardt Collabo Design Logo1 Allens Rivulet House (2009) by Room 11 Architecture Courtyard Interior Design Minimal View Wood  Room 11 Ben Hosking australia   Image of Collabo Design Logo1

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This