Casa dos Claros (2015) by Contaminar Arquitectos

Casa dos Claros (2015) by Contaminar Arquitectos located in Leiria, Portugal | The Hardt

 

 

Casa dos Claros (2015) by Contaminar Arquitectos located in Leiria, Portugal. This 2,260 ft² (210 m²) house is located in a small-scale chaotic urban area, surrounded by greenhouses and cropland. Occupying the entirety of the space, the house itself represents the borders of the plot, living around small patios. These in turn provide privacy and transport the user to a different type of space with a more introspective atmosphere, creating a composition of occupied and empty spaces on the plan and elevations.

 


 

The general geometry of the house, which appears to be rigid, is interrupted by circular openings that afford a poetic aspect to the spaces. The various axes are based on a 3,5×3,5 meters grid, organizing and providing discipline to space. In the center there is a patio that extends to the basement, delineating the separation of the social and private areas on the upper floor. In the more private area, another patio separates the suite from the other rooms. Adjacent to the kitchen is a third patio lined with sucupira wood, interacting with the exterior and creating a permeating effect between the inside and outside spaces. The same effect is achieved with the suite patio, as the spaces are hybrid, distinct and comfortable.

 

 

The two central patios of the house converge through a unique garden space in the basement, interacting with the gym space and a social space. Part of this garden extends to a mid-floor level and creates the separation between another patio and the basement, reserved for more technical functionalities. The basement space is characterized by the presence of concrete and zenith lighting, creating a more dramatic atmosphere. The two central patios of the house converge through a unique garden space in the basement, interacting with the gym space and a social space. Part of this garden extends to a mid-floor level and creates the separation between another patio and the basement, reserved for more technical functionalities. The basement space is characterized by the presence of concrete and zenith lighting, creating a more dramatic atmosphere.

 

© Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related projects:

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
Casa dos Claros (2015) by Contaminar Arquitectos portugal Fernando Guerra | FG+SG Contaminar Arquitectos

Follow this blog

Get a daily email of all new posts.


Send this to a friend

Hi, this may be interesting you: Casa dos Claros (2015) by Contaminar Arquitectos! This is the link: https://thehardt.com/architecture/casa-dos-claros-contaminar-arquitectos/