Casa Pedroso (2012) by Bak Architects

Casa Pedroso (2012) by Bak Architects located in Mar Azul, Buenos Aires, Argentina | The Hardt

 

Casa Pedroso (2012) by Bak Architects located in Mar Azul, Buenos Aires, Argentina. This small 1,070 ft² (100 m²) home was designed as a 2-bedroom holiday escape. Aside from the queen size bed, the armchairs and chairs, the other equipment of this house are solved in concrete. Even the secondary bedroom beds are perforated cantilever slabs. The slabs of the different volumes are supported by walls and exposed concrete reversed beams, and are finished with a minimum slope in order to produce a faster rainwater runoff. It was used the same concrete of the other works in Mar Azul (H21 with fluidizer) a mixture with a low amount of water that when forge create a more compact concrete. The few hollow brick internal partitions are plastered and painted and the floors are of concrete screed cloths divided by plates of aluminum. The openings are of dark bronze anodized aluminum. The heating system, since there is no natural gas in the area, is solved by combining salamander, bottled gas stoves, and electric stoves. It is a small-scale terrain on a corner located in the forest of Mar Azul, whose particularities are: its small size, the concentration of forestry (pine trees of great size) at the near end of the corner and an abrupt difference between this sector level (the highest of the lot) and the opposite end of 8 feet (2.50 meters) Another important fact is that only the longest side of the lot has access to street level, facing a sector without trees and abundant pastures so that on this front the lot is too exposed to the street view.

 

 

 


 

The order of commissioners (a married couple with an older child) was a two-bedroom house that did not exceed 1,070 ft² (100 m²) and designed to be used primarily in the summer and occasionally during the year. It must have two bedrooms, two baths with minimum measures and a common use space (with integrated kitchen) as generous as possible. Was particularly emphasized the need for important outdoors expansions. It was also required a deposit for saving various beach items.

 


 

The topography and the quantity, quality, and location of the trees have been defining issues of the two key project decisions: first, locating the house trying to preserve the totality of the existing trees, and therefore parallel to the longer side reachable from one of the streets and, second, to elevate the social area and access to the house regarding the street to achieve privacy and to better relate with the highest point of the lot. As a result of these decisions seemed appropriate to solve the bedrooms on two floors, each about half level of the social area and located perpendicular to it. The house is thus defined by two volumes, each embedded and forming an L, which encloses expansions at different levels. This way, all the rooms in contact with the ground are prolonged to the outside by decks at different heights related to each other with a concrete outdoor staircase.

 

Photos by Gustavo Sosa Pinilla

 

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

0/5 (0 Reviews)

Previous

Next

Submit a Comment

MENU
SEARCH
The Hardt TheHardt Casa Pedroso (2012) by Bak Architects Architecture Concrete Decor Design Furniture Interior Design Minimal Nature  lighting le corbusier Gustavo Sosa Pinilla Bak Architects argentina   Image of TheHardt
The Hardt Collabo Design Logo1 Casa Pedroso (2012) by Bak Architects Architecture Concrete Decor Design Furniture Interior Design Minimal Nature  lighting le corbusier Gustavo Sosa Pinilla Bak Architects argentina   Image of Collabo Design Logo1

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This