The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Casa Y (2012) by F:L Architetti  Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Minimal patterns  Shadows pool lighting italy Fabrizio Caudana F:L Architetti Daniele Domenicali   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1

Casa Y (2012) by F:L Architetti 

Reading Time: 3 minutes

Located just outside of Turin, Italy Casa Y (2012) by F:L Architetti | The Hardt

 

Located just outside of Turin, Italy Casa Y (2012) by F:L Architetti. The 4,520 ft² (420 m²) home is set in the hills just outside Turin in northwest Italy and is an exercise in combining elegance with rationality and certified energy efficiency. Tucked into the hillside, this discreet volume is regularly marked out by narrow extrema stairs connecting the two levels. at basement level, a central distribution passage leads off to a garage, study, library, sauna and children’s playroom. On the upper floor, the programme creates a deliberate contrast between the living area – a large environment whose ample loggia projects outwards from the rest of the building nestled into the sloping terrain – and a night zone overlooking the valley on the south side. A long narrow corridor forms the distribution circuit, its fair-faced concrete walls lit by shafts of light from a skylight running the full length of the passageway. Tall narrow windows at the end of the corridors of both east and west wings are a natural continuation of the skylight, giving views onto the landscape outside. Slanting shafts of light also offset the smooth white concrete walls of an internal staircase whose graduated colored steps and central position – hung from the ceiling slab – turn it into a striking interior décor feature.

 

 

 


 

The bedrooms on the southeast side give onto the only piece of flat grassy ground. a boardwalk made from recycled formwork forms a patio area in front of each room. The fair-faced concrete of the walls also forms the bathtubs, contrasting to great effect with the satin-finish steel faucets and stone washbasins. In the night zone, each environment has its own ‘water zone’. Sunscreens of horizontal cor-ten slats shielding the full- height glazed façades open out 900 to create a secluded area in front of each room. Slat inclination has been calculated on the basis of the sun’s summer and winter angles for optimum shielding.

 

 


 

 

Deceptively simple, the building’s geometry is based on refinement and elegance. This is evidenced by the juxtaposition of materials like fair-faced concrete and steel, and the contrasting textures and finish of the raw concrete walls: silky smooth on the lower floor on account of the steel formwork used, and rough and rustic on the upper floor, patterned by timber formwork. Contrasting textures are also a feature of the interiors. Interior doors made from stripped formwork add to this juxtaposition.

© Daniele Domenicali & © Fabrizio Caudana


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

 

Previous

Next

Submit a Comment

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Casa Y (2012) by F:L Architetti  Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Minimal patterns  Shadows pool lighting italy Fabrizio Caudana F:L Architetti Daniele Domenicali   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== Casa Y (2012) by F:L Architetti  Architecture Concrete Decor Furniture Interior Design Minimal patterns  Shadows pool lighting italy Fabrizio Caudana F:L Architetti Daniele Domenicali   Image of gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This