House B + B (2014) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto + Architects

House B + B (2014) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto + Architects Gallery located in Brazil | The Hardt

 

House B + B (2014) by Studio MK27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto + Architects Gallery located in Brazil. The arrival at Casa B + B – access to the social area – takes place through an architectural route, by an open ramp, located in the east portion of the construction. This space is protected laterally by concrete elements that create surprising light effects and end up acting as protection for weather inclement weather. It is an interstitial space between the protected interior of the building and the uncovered garden. The ramp, long and smooth, extends this transition between the interior and exterior, creating a present feeling of change of environment. This solution was widely used by Brazilian modernism, which consecrated the radical use of ramps as a form of vertical circulation by reaffirming Corbusian precepts on the architectural promenade. There is, purposely, a lack of definition about the nature of this space: internal or external?

 


The reference to modernism is also in the fence of leaked elements, consecrated from the 1930s in Brazil, as a solution to be reproduced in large scale, very suitable for the tropical climate since it allows shading without blocking the fresh wind. The social area of the house creates a sense of welcome and comfort, in an open space, without any structural interference to the layout of furniture. A sliding door of 3.5m allows the kitchen to be fully integrated into the living space of the dining room. The food preparation stand is in front of a window that faces the ramp, receiving the light built, filtered by the leaked elements. So the kitchen is made as an illuminated space and pleasant stay.

 


Unlike the usual, the rooms are on the first floor – in direct relation to the garden – and can also be accessed internally via a staircase connected to the upper room. Wood elements in the facade of this floor allow for control of the sun internally, and thus optimum thermal performance. The use of raw materials, such as apparent concrete and wood, lends a living aspect to the residence, constantly changing through time. The architecture of Casa B + B, therefore, sought to create a cozy, cozy space, an intimate house for both the daily life of the residents and receptions with friends in small social gatherings.
© Fernando Guerra | FG + SG


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt
THE-HARDT-LOGO-WRITTEN-WITH-HALF-QUARE

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This