IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT located in Nagano, Japan | The Hardt

 

IT IS A GARDEN (2016) by ASSISTANT located in Nagano, Japan. Hiroi Ariyama & Megumi Matsubara of the architectural firm ASSISTANT are pleased to announce the completion of a house IT IS A GARDEN, in the forest of Karuizawa, Nagano, Japan. IT IS A GARDEN stands in the forest of Karuizawa, surrounding and surrounded by the trees and plants of the forest. The house was designed as a guest house containing a private art gallery for the owner’s collection.

 

 


 

Its shape is flat and square, the one-story house has a floor plan entirely defined by five courtyards alone. All facades of the building are made of concrete walls and black glass, clearly dividing its interior space from the external environment. The house opens its reinforced concrete roof to the sky in order to create five courtyards. The exterior roofs tilt inwards only vertically inviting light as well as shadows and reflections of the surrounding nature. The interior roofs and floor levels consequently create rhythmical geometry to support the simplicity of the exterior. All rooms are designed to face the courtyards each of which is distinct in character designed to receive light at different times of the day. The sun rises and sets. The moon waxes and wanes. This unbroken rhythm of light, to which we submit the entire architecture, defines this house.

 

 


 

In the design of IT IS A GARDEN, the concept of the vertical interplay of the sun through the courtyards crosses with the horizontal connection to the Japanese natural sceneries. The architecture’s volume is designed to receive those elements in all dimensions; the slants of light at ever-changing angles, the shadow of the forest trees, as well as komorebi—the interplay of light and leaves. They keep moving and draw a garden of shadows all over the floor at the speed of the moving sun and wind. The interior glass walls and windows create a garden of kaleidoscopic reflections of trees and plants projected on them from every courtyardNot only the courtyards, but such gardens made of immaterial elements that emerge from the interplay of vertical and horizontal relationships to nature are also the gardens meaningfully designed in this house. Light and shadows move freely as if they were the main inhabitants of this house. The client of the house desired it to be a private space to provide inspiration more than anything else. The architects answered that the first priority of this house should become the sunlight—light being the permanent host, closest cohabitant.

 

© Daici Ano

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This