L23 House (2011) by Pitagoras Group

L23 House (2011) by Pitagoras Group located in Guimaraes, Portugal | The Hardt

L23 House (2011) by Pitagoras Group located in Guimaraes, Portugal. The house land is oriented to the West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the land develops with slight and constant pendant, longitudinally; like a promontory over the city. The house is delimited on the East by a concrete wall that erupts from the ground and sustains the higher lands – on the entry elevation. Behind the concrete wall, overcoming the different elevations of the land, a sloping course is designed, pedestrian and automobile access, to a first ground platform, where we find the entrance.

 

Due to the accentuated between the street elevation (271.70) and the mean elevation of the mainland platform, the house entry is necessarily on the first floor, there exists a bigger proximity and easier access.  This new platform receives the visitor on a large paved outdoor space, bordered on the North / West by a suspended volume, which contributes decisively to the volumetric characterization of the building. This volume is disposed of transversely relatively to batch, leaning on one side and the other on two volumes. Besides characterizing the arrival area, he hierarchizes the construction, establishing important links between the spaces that constitute the building. Since the arrival area and under the suspended volume, we anticipate a succession of open spaces, gardens, to the main ground platform, where a patio is drawn between the two volumes.

 

 


 

Programmatically on the first floor, is the house main entrance, with the entrance hall and a staircase linking the two house floors. It is from the hall that is distributed on either side, the private spaces (bedrooms), and common spaces (living room and gym). The bedrooms are organized in a succession of spaces open to a balcony over the patio. In the suspended volume is located an ample space for common use, with different living areas (work, study, reading, leisure …), and also a small gym connected to the indoor pool on the ground floor. Due to their orientation, these spaces emphasize the visual relationship with the more distant landscape, while enjoying the atmosphere created on the patio below.

 

On the ground floor, the program is distributed over the two volumes: one for the pool and the locker room; and the other for the social and services areas. The patio works as an exterior extension of the rooms spacious. Concerning the materials used, the apparent pigmented concrete defines the structural volume. As a cover material for some facade panels was chosen the anthracite zinc. On external decks for car access, we opted for the basalt cube; on pedestrian tracks or living spaces, the predominant are the wood pallets, as an extension of the interior floors. The external casings are in black aluminum. The cover has a significant importance in the image of this house, as it is entirely visible from the entry of the lot. For this reason (but not only), we opted for a cover finished in porous concrete, in order to create a draining surface, totally uniform. Somehow is the cover itself that helps us understanding the volumetry of the building, which we discover as we move forward on the ground.

 

 

location
Collaborator
mechanical engineering
Guimarães, PortugalMarlene SousaCoelho Lima Engenharia
design year
Foundations and structures
photography
2007-2011Francisco BernardoJosé Campos Photography
area
hydraulic engineering
612m2Francisco Bernardo

 

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/architecture/residence-codina-2009-a4estudio/

https://thehardt.com/architecture/yak01-2013-by-aa-d/

https://thehardt.com/architecture/frogs-hollow-2009-by-williamson-chong-architects/

 

Pitagoras Group has a pretty cool website, check them out in depth here


 

 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This