Union Wharf by Nicholas Szczepaniak Architects

Union Wharf by Nicholas Szczepaniak Architects, located in London, UK | The Hardt

 

Union Wharf by Nicholas Szczepaniak Architects, located in London, UK. Union Wharf is a mid terrace canal side property built within the footprint of a converted factory building. It is located along the Regents Canal in Islington, London. The aspiration of the project was to transform a dated, under-performing and compromised couple’s dwelling into a contemporary, energy efficient and spatially generous family home. Works consisted of a full refurbishment and remodel of the three-story property including the replacement and extension of an existing rooftop conservatory to transform it from an unusable storeroom into a contemporary habitable space that can be used all year round with an external terrace. The approach throughout the project was to use moderately priced materials, adding value through thoughtful, crafted details and care during execution

 

 


 

The footprint of the existing conservatory was increased to create a flexible space that can either be used as a guest suite, lounge and/ or study. Located along Regents Canal, the new rooftop structure is inspired by canal boats incorporating an enveloping oak and ash interior. As the rooftop expresses so much of the structure, Nicholas Szczepaniak Architects worked closely with Blue Engineering from an early design stage. Timber and steel flitched components create structural legibility adding rhythm and texture whilst enhancing the perception of volume. The layered south elevation maximizes light, views and enhances connectivity with the terrace and sky. It is articulated by 3 bespoke picture frames fabricated from 10mm steel plates that respond to the interior zoning of the space. The frames accommodate full height sliding glass doors as well as glare reducing steel cables strung vertically in tension in front of the glass to diffuse daylight.

 

The primary living space on the ground floor was reconfigured to resolve the disconnection of the kitchen, lounge and dining area whilst creating an open free flowing space. A sliding glass partition allows a new playroom to be concealed or connected when appropriate to the main living space. Bespoke rotating window shutters fabricated from fluted glass provide privacy from users of the canal towpath whilst maximizing natural light and views.

 

 


 

Inspired by the former industrial use of the building, the material palette incorporates raw and uncovered finishes such as the original concrete soffit, which contains the scars of where walls were located whilst the building was used as a factory. In contrast to this, elements such as the kitchen, fixtures, and fittings are precisely detailed, warm in color and texture to create a unique material palette with a contemporary yet homely atmosphere.

 

Photos by

© Nicholas Worley

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/florida-street-paper-house-project/

https://thehardt.com/architecture/florida-street-paper-house-project/

https://thehardt.com/uncategorized/light-house-2005-by-gianni-botsford/

 


 

Previous

Next

MENU
SEARCH
The Hardt

Subscribe To My Newsletter

If you enjoy your privacy (like myself) then feel free to skip signing up. I'm just grateful to have you on my site. If you'd like to stay up to date on the things I am working on/towards please feel confident in that you will not get spammed. Ever. Anyways, thanks for stopping by.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This