The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt Fonte Boa House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro located in Fonte Boa Portugal 512 1080x675 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of Fonte Boa House by Joa%CC%83o Mendes Ribeiro located in Fonte Boa Portugal 512 1080x675

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal | The Hardt

 

Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal. The Fonte Boa House is a single family house designed in a rural estate in Fartosa, Fonte Boa, in the center of Portugal. The small estate, with a vineyard and olive grove, is located in the Rabaçal valley, confined by the Jerumelo, Sicó, and Espinhal mountains. This expressive valley’s landscape, which was once occupied by a Roman villa (around IV BC), is now mainly characterized by small plants and big olive trees. The house is located in the west side of the estate, protected from the main road, taking advantage of the best sun exposure, the surrounding trees and the views over the valley. The accurate position of the house was set so that there wouldn’t be major changes in the terrain, maintaining the existing slope and preserving all the existing trees.

 

 

Reinterpreting the traditional single-family housing typology, the house is a two-story rectangular volume with zinc pitched roof, whose volume detaches itself from the slope with a concrete basement (occupied by a small wine cellar). From the street, the entrance is made through an opening in the stone wall that limits the south part of the site. The open garage, built below the terrain level, is enclosed by concrete walls, by the semi-underground concrete box that hosts the laundry room, and by the stairs that lead to the upper level where the house is located. A succession of platforms leads to the entrance of the house, which is protected by a windbreak door. Inside, both floors are organized in three parts, with core stairs and utility area that, on the ground floor, divides the dining from the living room and, on the first floor, separates the two main bedrooms.

 

 © José Campos  

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt Located in Vermoim Portugal Igreja Velha Palace by Visioarq Aquitectos 1080x675 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of Located in Vermoim Portugal Igreja Velha Palace by Visioarq Aquitectos 1080x675

Located in Vermoim, Portugal, Igreja Velha Palace by Visioarq Aquitectos

Located in Vermoim, Portugal, Igreja Velha Palace by Visioarq Aquitectos | The Hardt

 

Located in Vermoim, Portugal, Igreja Velha Palace by Visioarq Aquitectos. in 1881, in Vermoim – Vila Nova de Famalicão, the Igreja Velha Palace was for many decades the mansion of an important farm, baroque style with two castellated towers and an attached chapel, the neo-gothic style S. Francisco de Assis chapel.  With the introduction of many additions and volumetries that deprived the complex of its features, this project came across many challenges regarding the constructive and functional aspects.  The intervention asserted the valorization of the set through the volumetric and spatial recovering, the reparation of the degraded constructive elements and the asymmetries created throughout its history. The expansion, with a new volume built to host events, complementary to the use of the palace, was also a listed objective for this project. 

 

 

The preservation of this patrimony inserted in the local cultural landscape was possible due to demanding recovery criteria that integrated the new volume. Therefore, this arises embraced by the confining elements of the old structure, respecting the alignments, promoting and reinforcing the pedestrian axis that runs through the center of the palace and ending at a corbel protruding volume that welcomes the visitors of Igreja Velha Palace. The old/new counterpoint asserted itself through the mixture between local and more modern materials and original constructive processes, maintaining achromatic and volumetric harmony of the landscape. The COR-TEN steel that covers much of the building, the granite, the wood, and the concrete embody the concept inspired in the old local granaries. 

 

 

The granary is a traditional rural structure, normally made of stone and wood, with the function of drying the corn through the side cracks and at the same time protecting ir from being destroyed by rodents through the ground elevation. In mainland Portugal, they can be found particularly in the North region and are subject to ethnographic and tourist interest. The indoor/outdoor relationship is stated by large windows without compromising the energy efficiency of the building. It is in this context that the slatted wood was introduced – evoking the local granaries – as well as the asymmetric flap in two planes, which delimits the entrance of the event buildings in a transition between the interior and the exterior.  Finally, as to the landscaping, the existing vegetation variety was capitalized by the delimitation of paths and squares in granite, in a contemplative attitude towards the surrounding landscape.

 

© Fernando Guerra | FG+SG

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

The Hardt House 304 KIENTRUC O 2 1080x675 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of House 304 KIENTRUC O 2 1080x675

House 304 (2015) by KIENTRUC O

House 304 (2015) by KIENTRUC O located in Ho Chi Minh City, Vietnam | The Hardt

 

House 304 (2015) by KIENTRUC O located in Ho Chi Minh City, Vietnam. In this house, we want to provoke an honest living experience for a young family living in a typical urban Vietnamese townhouse. Only 3.5mx12m in size, single façade facing an open street, the design context poses challenges to create a casual, well ventilated and well-lit space within a constrained building footage. Vertical expansion of the light well helps to maximize the desired spatial quality and conditions, while provoking a sense of openness and connectedness to nature as it opens up to the sky. House 304 is a combination of simple spatial functionality, contemporary materials, structure, and construction methodology. Finishes with everyday material, white wall, and timber, the focal point of the house is the interplay between light and nature. Airy, open, and provides uninterrupted view both inside out, and outside in, the residence still possess a sense of private and secure when needed. Thus, the house is a pure representation depicting the life of a young Vietnamese family, that is straightforward, authentic and contented.

 

 

© Hiroyuki Oki

The Hardt Situated in Posadas Spain Business Innovation Center 2015 by Lo%CC%81pez Rudolf9 1080x800 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of Situated in Posadas Spain Business Innovation Center 2015 by Lo%CC%81pez Rudolf9 1080x800

Situated in Posadas, Spain, Business Innovation Center by López + Rudolf

Situated in Posadas, Spain, Business Innovation Center by López + Rudolf | The Hardt

 

Situated in Posadas, Spain, Business Innovation Center by López + Rudolf. The building is a compact two floors concrete construction, with an unique frame and constant section that allows the interior connection with the adjacent building opening southward to a great interior patio, where a meadow garden and a vertical pergola made parallel analogous to the facade, temper the chaotic image of old walls and facades that surround it, gaining a new urban public space interior of the urban apple serving as a lung for the complex.

 

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt The Riparian House Architecture BRIO 3  1080x1000 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of The Riparian House Architecture BRIO 3  1080x1000

The Riparian House (2015) by Architecture BRIO

The Riparian House (2015) by Architecture BRIO located in Karjat, India | The Hardt

 

The Riparian House (2015) by Architecture BRIO located in Karjat, India. Not a long drive away from Mumbai, a mountainous landscape rises up, called the Western Ghats. From this UNESCO world heritage area, numerous rivers and streams find their way down through an undulating landscape eventually feeding into the Bombay bay. The Riparian House is placed just below the top of a hillock at the foothills of the Ghats. The top of a vegetated roof merges with the top of the hillock, hiding the house from the approach on the east side. Inside the house, one can nevertheless enjoy the views to the north of the Irshalgad hill fortress and towards the west the sunset while the river winds its way across the agricultural fields.

 


 

Since the most of the site is steeply sloping with a 1:4 gradient, the vegetated roof gives the house an additional usable area. From the top it seems to be an extension of the natural landscape, enhancing the understatedness of the house. The green cover serves to keep the house below cool due to its insulative properties. Along the central axis of the house landscaped steps lead you along a coarse stone wall towards the pool deck. The second set of steps connects to the main level of the house where the axis culminates via the dining room and kitchen into a light-filled courtyard. The experience of being inside the earth is enhanced through the stone boulders which were discovered during the excavation process and retain the earth. The kitchen occupies a central position along with the open to sky courtyard and is flanked on either side by two bedrooms at the two far ends. These spaces are embedded in the earth with windows bringing in ample light from above and the riverside. A master bedroom, bathroom, dining, and living area sit along the front, a more open face of the house. Both the living room in the western corner of the house and the master bedroom in the northern corner enjoy panoramic views of the river.

 

 

 


 

Galvanized steel mullioned windows break down the scale of the front façade of the house. A rhythmic row of bamboo poles is placed at close intervals in front of the house to create a layer of privacy without obstructing the spectacular view of the river and the mountains beyond. The bamboo enclosure creates a dialogue between the interior and the dramatically changing landscape. The natural landscape changes from a dense brightly green colored jungle-like forest during the monsoon months to a pale brown shrubby wasteland during the dry and hot summer months. The building has to respond to these extreme conditions by allowing enough shade and breeze during the summer and providing a waterproof indoor environment during the stormy monsoons. The screen of columns creates an ever-changing pattern of light and shadow throughout the seasons and times of the day, making the building a ‘sensor’ of light. The walls are built in Indian limestone in a coarse pattern, which makes the house seem to rise out of the ground giving it a solid base. This is contrasted by the lightness of a suspended timber deck verandah which surrounds the house on three sides. The covered verandahs allow for comfortably ventilated and shaded semi-indoor spaces. Internally the timber floor continuous as a border around various patterned natural stone floors. In front of the living room, the deck extends to form a large outdoor deck with a panoramic view of the surrounding landscape

 

 

© Ariel Huber / EDIT images

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 
 
The Hardt Casa Concreto Grupo MM 4 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of Casa Concreto Grupo MM 4

Located in Ciudad López Mateos, Mexico, Casa Concreto (2015) by Grupo MM

Located in Ciudad López Mateos, Mexico, Casa Concreto (2015) by Grupo MM | The Hardt

 

Located in Ciudad López Mateos, Mexico, Casa Concreto (2015) by Grupo MM. With the idea of creating an oasis in the middle of the woods, the Casa Concreto project is born. Where the context of the house becomes the perfect green scenario to show off the concrete’s grey tones that, when in touch with nature, ages in an artistic way. Private access gives place to the first level that, in a semi-open floor plan, the public areas are located. The three rooms are on the second level. One of them has independent access with a separate staircase. The vegetation surrounding the house is integrated playfully in the interiors with patios, light well, and floor to ceiling windows. The finishes and lighting design also play an important role with grey and brown tones in flooring and woodwork. These create a warm and cozy ambiance even with the coldness of the concrete.

 

 

 
© Iván Casillas

 

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt Reform of a House Between Walls by DATAAE 3 1080x1168 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of Reform of a House Between Walls by DATAAE 3 1080x1168

Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain

Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Barcelona, Spain | The Hardt

 

Reform of a House Between Walls by DATAAE located in Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Spain. Reform of a House Between Walls is a minimalist interior design project located in Barcelona, Spain, designed by DATAAE. The intervention is based on the preservation of the original composition, volume, and structure of the home. Selective demolition of the interior partitions and the staircase made way for a new distribution of programs that suited the needs of the inhabitants, which sought to improve natural light and conservation of energy. The new distribution is characterized by being more diaphanous, built with light systems and with the predominant use of wood. The ground floor is settled into a unique environment that welcomes the living room, dining room, and kitchen. By demolishing a part of the floor, a double space is created to provide additional height and natural overhead lighting. The casting of this flooring has no effect on the structure since all of the original wooden beams were maintained.

 

 


 
 
Photography by Elisa Ferrando

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

The Hardt Mipibu House Terra e Tuma Arquitetos Associados 6 1 1000x675 Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of Mipibu House Terra e Tuma Arquitetos Associados 6 1 1000x675

Mipibu House (2015) by Terra e Tuma Arquitetos Associados

Mipibu House (2015) by Terra e Tuma Arquitetos Associados located in São Paulo, Brazil | The Hardt

 

Mipibu House (2015) by Terra e Tuma Arquitetos Associados located in São Paulo, Brazil. This house represents a very common situation in São Paulo, a long and narrow ground 18 x 98 ft [5.6×30.0m], with only the front elevation free of interference of the buildings around it. The challenge increased from the moment that we had to meet an extensive program for this area, which led us to maximum occupancy allowed, 1,830 ft² (170 m²). With the value of land ever higher, reaching a solution that meets twice the ideal area for small plots like this has been our work and of many other architects who seek to propose good projects for its clients, for themselves and for the city. Considering the inevitable verticalization of its neighbors, all of them glued at the boundaries, the first step was to reverse the facades, think the project “inside out”, as it will take out a glove. So when we brought the frames inside, we could use them to exhaustion, making it extremely open interior, as opposed to the fully enclosed outer perimeter. Then we positioned two inner courtyards, but functioning as the outside areas of the house. And they, like with other office projects, organize everything. In addition to providing necessary light and ventilation for health and spatial quality, articulate the rooms.

 

 

Another unexpected decision for the client was the positioning of the bedrooms on the ground floor, usually used for the social areas, and so we ascend the “ground” to the upper floor. This decision was given for intimate floor, the bedrooms, greater privacy, and silence. For social pavement provided integration with the roof slab, used as a recreational area, and so, therefore, not occurring the interruption by the intimate floor. It also has become the social areas better lit and ventilated. At the request of the client one of the courtyards became a water mirror, and with it, another important factor was the simultaneous design of the landscaping project. In this way, it was possible to provide an appropriate structure to receive both a large tree on the top deck, at the outdoor terrace adjoining the room, as the slab to bear the weight of the trays with plants that fall on the water mirror. Again scarce resources, but a lot of commitment to propose ways to follow that become the critical thinking in a viable work.

 

© Nelson Kon

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro located in Fonte Boa, Portugal Architecture Classic Concrete conversion Courtyard Decor Design Glass Interior Design Landscape Lifestyle Minimal Modern Nature restoration stone View Wood  portugal José Campos João Mendes Ribeiro Fonte Boa 2015   Image of THE HARDT NEW LOGO