The Hardt Ron Rojas House Rene Gonzalez Architect %C2%A9 Michael Stavaridis  1080x675 Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of Ron Rojas House Rene Gonzalez Architect %C2%A9 Michael Stavaridis  1080x675

Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect

Asher 9:53 pm 9:53 pm

Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect located in Key Biscayne, Florida, United States | The Hardt

 

Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect located in Key Biscayne, Florida, United States. The Key Biscayne Residence developed in response to its sub-tropical island environment. Pools are the principle, and ever-present, organizing elements of the series of living spaces, providing a feeling of coolness in the bright Miami light. Moving through the house, the experiences shift from being outdoors in a vertical space that is enveloped with walls of clay louvers, to entering a horizontally organized living area surrounded by glass doors that can entirely open to breezeways and pools.

 

 


 

The Key Biscayne Residence is depictive of the Latin cultural environment that surrounds it, including the client for whom it was designed. The South Florida community has many Latin American residents and the intent was to design a contemporary, comfortable house within a condition inclusive of many Mediterranean-style homes that are embedded in these cultural conditions. As a result, many architectural elements are utilized that are inherent to the Latin tradition including patios, Portales (porches), and persianas (louvered screens). The use of materials and overall layout present a series of spatial experiences defined by light and shadow and permeable connections between interior and exterior. Implicitly interpreting the persianas, which filter light as well as mitigate heat, terracotta brick louver systems were selected in three types: a more traditional and regular horizontal pattern, pivoting vertical panels, and textural, more solid bricks.

 

The house itself is a series of interlocking and overlapping volumes with voids, allowing for spatial complexity and spaces that snake through the house. Because the floor level is elevated to be free from flooding, one must ascend to enter. The reflecting pools at the entry and visible pool at the rear of the house contribute to the sensory, floating quality of this private home.

 

© Michael Stavaridis

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 
The Hardt Le Cabanon Rick Joy Architects 3 1080x1000 Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of Le Cabanon Rick Joy Architects 3 1080x1000

Le Cabanon by Rick Joy Architect located on Venetian Road Settlement, Turks and Caicos Islands

Asher 6:57 am 10:49 pm

Le Cabanon by Rick Joy Architect located on Venetian Road Settlement, Turks and Caicos Islands | The Hardt

 

Le Cabanon by Rick Joy Architect located on Venetian Road Settlement, Turks and Caicos Islands. Near the southwest coast of the Providenciales, an island in the Turks and Caicos archipelago, Rick Joy Architects designed a family retreat whose privacy and quietness are cut through by the coastal breezes and long rays of the tropical sun. On approach from the adjacent road, the multipartite complex appears to organically grow out of the site’s natural coastline, its subtly textured eggshell concrete contrasting the bright turquoise water in the same way as the white sand that lines the shallow inlet. Taking visual cues from lush surroundings, which also include iron shore rock and verdant native vegetation, the architects produced tactile links between the building and its site: mahogany doors, windows, and ceilings capture the warmth of the surroundings, while small, precisely placed openings let just the right doses of greenery inside.

 

 


 

The plan of the house is deceptively simple: a generously sized terrace serves as the link between the private living areas to the west and a living-dining-kitchen pavilion to the east. This first volume, a long, slender bar, shields the rest of the house from the noise and movement on the adjacent street. The strategy works—from the interior, the spaces feel secluded and protected, and the ocean views from the kitchen pavilion seem entirely exclusive. This space sits quietly against the water, not quite indoors and not quite outdoors. Its asymmetric single-hip roof captures a generous interior space, and a single operable triangular window at its leeward tip creates gentle airflow, supplementing the deliberately designed cross-breezes that negate the need for air conditioning. Just outside, a shallow pool cuts a line between the sand and the adjoining terrace, bringing the expanse of ocean water ever closer to the living spaces.

 

 

The entire house is full of immersive moments like this one. From the corridors, the concrete walls create shallow view-angles that reveal glimpses of each subsequent space and simultaneously frame the sky above. Constructed by local builders trained by the construction team, the walls used locally sourced sand and aggregate, minimizing the need to import building materials. In a similar resource-conscious spirit, the architects placed a large cistern beneath the main terrace to harvest water and topped the flat sections of the roof with photovoltaic panels. In the bedrooms, pendant lights hang like flower buds from the ceiling and long fronds peek in from the adjacent rock-bottomed gardens. Natural linen curtains billow in the ocean breeze and let through just the right amount of sunlight. Sometimes, fishermen pull up to the Ipé docks, offering the day’s catch. The result is a home that seems to bloom out of its site.

 

Photos by © Joe Fletcher  

Check out more from Rick Joy


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

The Hardt PM House Cadaval Sola%CC%80 Morales 1 1080x675 Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of PM House Cadaval Sola%CC%80 Morales 1 1080x675

PM House (2017) by Cadaval & Solà-Morales

Asher 1:15 am 9:16 am

Located in Puerto Morelos, Mexico, PM House (2017) by Cadaval & Solà-Morales | The Hardt

 

Located in Puerto Morelos, Mexico, PM House (2017) by Cadaval & Solà-Morales. The plot is located at the edge of the mangrove swamp of Puerto Morelos, about fifty kilometers south of Cancun, at the Riviera Maya; beyond the mangrove are the unique colors of the Caribbean Sea. The property is surrounded by lush vegetation, typical of its watery condition. Nevertheless, with the height that the project grants to the future house, the sea will be seen, thus the views will be evolving from floor to floor: from the intense green to the clear blue of the sky and the water. This will be the last of a series of row houses and will have a small backyard. Access is provided from this street, and although little transited at the moment, it has a public use. The architectural project wants to reinforce the neutral identity of the house towards the street, and prevent openings while concentrating all the magic to the interior. The domestic space is built around a staircase that qualifies the central space of the house and articulates the necessarily vertical character of the construction. The sculptural staircase serves as a backdrop to the living room, a diaphanous space whose height and proportions qualify it as the main and nodal space of the house; the living room, on its turn, is widely open to the garden, and to the lush vegetation. The house is closed completely towards the south, where the street is, but also to the sun, which becomes almost unbearable in these latitudes. The stair rests against this south façade and behaves as a structural spine that organizes the functioning of the house, and that leads you to all the rooms that open towards the north and to the views of the mangrove and the sea.

 

 

 


 

The rooms, located in the upper part of the house, are voluntarily plain and simple, just holding a bathroom and responding to the sole premise of orienting the bed to the views and always endowing them with a large terrace to benefit from living in the open air. In this way, the south facade of the house is hard, closed and opaque, while the north facade is more permeable and ductile. The construction and finishes of the house seek to be as austere as possible, using the simpler construction techniques such as load walls. All are painted in a continuous color. In the end, it is the space, with its opening to the mangrove, to the sea, the vegetation and to the white north light, the main protagonist of the house.

 

 
© Sandra Pereznieto
 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

The Hardt Residence in Formentera Island Maria%CC%80 Castello%CC%81 Marti%CC%81nez 9 1080x1000 Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of Residence in Formentera Island Maria%CC%80 Castello%CC%81 Marti%CC%81nez 9 1080x1000

Residence in Formentera Island (2017) by Marià Castelló Martínez

Asher 10:35 pm 8:49 pm

Residence in Formentera Island (2017) by Marià Castelló Martínez located in Platja de Migjorn, Spain | The Hardt

 

Residence in Formentera Island (2017) by Marià Castelló Martínez located in Platja de Migjorn, Spain. Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional name for a large stretch of land located next to Migjorn beach, on the south coast of Formentera Island. In it, there is a place that fosters the desire to inhabit a panoramic dream where the horizon is only intersected by the beautiful silhouette of the Tower des Pi des Català, erected in 1763. The project is created from this duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. Earth and air. The artisanal and the technological. The effort to compress and tensile strength. The rock that surfaces superficially in the chosen place was carved as if it were a sculpture, offering avoid that goes back to the quarries of ‘marès’. Space materialized with a single stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic. The intervention concerns a housing for an environmentally concerned family whose program is divided into three light dry modules and the void generated by the subtraction of the matter on the lower floor. This longitudinal arrangement gives way to empty-filled successions, courtyards, connecting walkways, cross-sectional views and the surprise discovery of a time-sculpted space: a natural cave in the main access yard that during the works was integrated into the whole.

 

 


 

 

The structure is easily intelligible and manifests itself in three layers with upward precision levels: in the lower floor it is evident the absence of retaining walls aggregated to the rocky substrate, as well as the appearance of a small concrete structure that regularizes the upper level of such plant and is the support platform on the ground floor. On the upper floor, as if it were a real-scale mock-up, the bi-supported structure is evidenced from the inside, where it became apparent in most of the work, converging in a single element (cross-laminated wood panels) several functions: structure, sealing and finishing.  The nobility of the materials used and their unions are present in the design and execution process. Under the criteria of bioconstruction were those of natural origin and, where possible, of the place itself: sculpted rock, gravel from the excavation itself, limestone Capri, pine and fir wood, panels of recycled cotton, macael white marble, high permeability, etc. This is reversed in hygroscopic and water vapor permeable seals, which allow a more pleasant interior environment with less energetic contributions for a correct functioning. At the environmental level, the proposal incorporates passive bioclimatic systems of proven efficacy in this climate, as well as self-sufficiency of water thanks to a large cistern that reuses rainwater.

 

Courtesy of Marià Castelló Martínez

 

If you vibed with this project make sure you peep the projects below. Spatial. Aesthetics. On. Point.

 

 


 

The Hardt Flower Cage House Anonym 3 1080x675 Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of Flower Cage House Anonym 3 1080x675

Flower Cage House by Anonym located in Bangkok, Thailand

Asher 3:43 am 8:42 pm

Flower Cage House (2017) by Anonym located in Bangkok, Thailand | The Hardt

 

Flower Cage House by Anonym located in Bangkok, Thailand. “Flower cage house” is a former housing estate size 60 sq.wa with an internal area of 300 sq.m. The owner wants to renovate the house that was over 10 years to provide space that suits the needs to its full capacity. From a home survey, architects have proposed to adjust the interior space, bring in natural light and add the multipurpose area over the original garage. Ground floor, at the main living area we smashing most of the solid wall and introduce steel frame glazing panels. Extend the extra space behind the house to meet the demands of increased usage and pull natural light into the house. Because it locates on the north side so we only bring the light but not the heat and with extra windows, they enhance better ventilation. The main entrance has been adjusted to the pace to walk home and make it more interesting.

 

 


 

The garage area is improved by removing the old pole structure. Then rebuild new steel structure building over to have a multi-purpose area on the 2nd floor, which can be connected to master bedroom. Underneath, the area has been refreshed by creating fish ponds. The iron stairs above the pond lead to the multi-purpose area, act as the area’s features. The upstairs interior is collapsed and transformed into a penthouse. This floor is truly a private residence, consisting of a master bedroom, living area, dressing room and connecting bathroom. The new building represents the owner character who is strong, energetic, yet gentle and sensitive at the same time. It is reinforced with aggressive steel structure but it still feels light. Increase the tenderness with the olive tree pots that are specifically designed by ceramic artists, the symbol of freedom placed between the space of the entire frame of 102 trees to enhance the uniqueness of this house.

 

© Ketsiree Wongwan

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt The Hardt Logos 1110 copy Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of The Hardt Logos 1110 copy
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Ron Rojas House (2017) by Rene Gonzalez Architect Architecture Courtyard Design Minimal Modern  USA Rene Gonzalez Architect Michael Stavaridis Key Biscayne Florida 2017   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest