LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints

LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints

LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints located in Italy on a promontory overlooking the Sea of Africa | The Hardt

 

LDF House (2012) by Gaetano Gulino and Albanian Saints located in Italy on a promontory overlooking the Sea of Africa. The house consists of two volumes connected by a pergola. The largest of the two bodies is the result of the reconstruction and expansion of an existing ruin. The intent was to rebuild respect for the elements of local tradition trying to make the volume as “essential” as possible. The L-shaped building consists of a part with a pitched roof where the living area of the dwelling is located, to which a lower volume is connected with a flat roof, where the sleeping area is provided. The second building intended for an outbuilding is the result of the re-functionalization of an existing warehouse. A small technical room located behind the annex becomes an element of separation between the pool area and a completed vegetable garden. The walls of the vegetable garden, with a maximum height of 2 meters, contribute to give compactness to the whole system by putting in direct relation, both formal and functional, the group of buildings. Formally, the project is expressed in elements that refer to “pure” volumes that, “linked” to each other by a system of walls, acquire “complexity”; from the organism of the complex a series of “intimate” spaces are generated where the elements of the landscape are “selected”.

 

 

Photos by Santo Eduardo Di Miceli and Lamberto Rubino

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Casa A.G. (2016) by duearchitetti

Casa A.G. (2016) by duearchitetti

Located in Varese, Italy Casa A.G. (2016) by duearchitetti | The Hardt

 

Located in Varese, Italy Casa A.G. (2016) by duearchitetti. The house is part of a building from the end of the eighteenth century. The original structure of the building has been able to enhance the quality of the environmental context, establishing a continuous dialogue between the surroundings and the construction. Formerly the residence of a rich family from Milan, the property has recently undergone a complete restoration dividing it into apartments. The interpretation and the analysis of the construction characteristics of the apartment, developed on the ground floor with a smaller portion at the semi-basement level, have been essential to identify the proposed project solutions. The main floor has a shape referable to a square, even though irregular. The presence of a beautiful manger in stone reminds us of its original destination. Thick walls divide more or less randomly the space, cross-barrel vaulted ceilings are flanked by wooden beamed ceilings. The space presents a twofold relationship between inside and outside. Wide rectangle openings are facing a courtyard and the afternoon light is passing through.

 

 


 

A sequence of five arch windows is characterizing the north/east façade. The view continues all the way to the heights of the city if Varese. The light, incident in the first morning hours, softens during the day. The will to enhance the existing construction brought us to project approach. The apparent spontaneity of the space has been our guideline. We wanted to emphasize the original structure of the building, its materials, and its irregularity. The subdivision of the internal space, necessary to satisfy the needs of the new destination, is done by specific interventions with selected materials. Glass is used to delimit the bathroom zones. Wood is used for the containing volumes in order to separate the entrance and to shield the sleeping area. The wall mass remains free from interferences; vertical pivot doors are closing the existing passages between the various spaces.

 

The concrete floor is alternated with wooden floors underlining the original difference of floor levels. The choice of integrating the containing elements with the walls allowed us to enhance the empty space and its variability of light and shadows during the whole day. The satin finished glass walls bring a diffused light into the bathrooms enhancing the concise choice of furniture and get like lanterns in the evening hours.

 

© Simone Bossi

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

https://thehardt.com/architecture/privathaus-2011-by-wild-bar-heule/

https://thehardt.com/architecture/house-in-paco-de-arcos-jorge-mealha/

https://thehardt.com/furniture/decor/snow-hotel-by-1990-uao-archigroup-ma-the-hardt/

https://thehardt.com/architecture/house-in-salento-iosa-ghini-associati/

 

 


 

House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati

House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati

Situated in Salento, Italy, House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati | The Hardt

 

Situated in Salento, Italy, House in Salento (2014) by Iosa Ghini Associati. In Salento, near Salve and a few kilometers from the sea, in an ideal archetypal dimension, the dwelling designed by Massimo Iosa Ghini rises up. A place to getaway immersed in the countryside and in the midst of nature, with age-old olive trees and maritime pines, holds the secret of a fascinating and charming landscape. In a unique Mediterranean setting and in harmony with the surrounding seascape, Massimo Iosa Ghini has chosen to build a new house integrating it with the same Salento land, adopting techniques and materials suggested by local artisans and builders: the project uses the local Chianca stone for the outdoor paving, large panels of porcelain stoneware for the inside, Acquarica tuff for façade cladding, Lecce stone for the fireplace inside and even the use of dry-stone for the old pajara barrel roof. It has been used both passive control, (sunscreens, low-emission glass, green pergolas, use of natural shade from the trees) and active control techniques (photovoltaic panels in off-limits zones of the roof).

 

 


 

Arranged on a single level and on a lot of more or less than one hectare, the project is designed on the image of the Salento Masseria and respects the existing vegetation that, in the outdoor living area near the main living room, is brought to light through a structure in acid-treated wood that works as a pergola and supports the branches. A large living area of six meters long facing south makes a whole with the dining-kitchen zone and becomes the family hangout; surrounded by four bedrooms with their own vestibules and baths. Large glasses which face the external area are designed as a natural continuation of the “protected” space, paved and designed as a place of relations with crafted sofas and armchairs, underline the constant relationship between outdoor and indoor spaces.

 

 


 

Detached from the house, in an independent old rudere, a pajara transformed into a guesthouse equipped with an outdoor area for relaxing. The flat roof, with access from an external staircase and set aside as a solarium, leads to the panoramic viewing point to watch the countryside and the sea. Hammock for a nap, tailor-made chairs and crafted tables alternate at few Iosa Ghini design pieces carefully chosen to decorate interior spaces, creating an intending decorative essentiality, leaving daylight and the surrounding nature as the absolute protagonist of the domestic setting.

 

© Cosmo Laera

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

https://thehardt.com/marine-vessels/magnum-80-designed-pininfarina-magnum-marine/

https://thehardt.com/architecture/montebar-villa-2015-by-jma/

https://thehardt.com/architecture/jungle-house-studio-mk27-marcio-kogan-samanta-cafardo/

 


 

Abitazione Privata Urgnano by Matteo Casari Architetti

Abitazione Privata Urgnano by Matteo Casari Architetti

Situated in Urgnano, Italy, Abitazione Privata Urgnano by Matteo Casari Architetti | The Hardt

 

Situated in Urgnano, Italy, Abitazione Privata Urgnano by Matteo Casari Architetti. The house is built on a small lot within a residential area of expansion in the territory. The project site conditions are interpreted to generate dissonance and denying direct view to the outside. In a context typological and stylistic multitude, the volume of a rectangular oriented parallel to Via Basella reduces to a few gestures the mite relationship with the outside.

 

 

 

© Andrea Martiradonna

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

Pitagora Museum (2011) by OBR

Pitagora Museum (2011) by OBR

Pitagora Museum (2011) by OBR situated in Crotone, Italy | The Hardt

 

Pitagora Museum (2011) by OBR situated in Crotone, Italy. The project for Pythagoras Museum and Gardens is the result of the international design competition held by Crotone Council with funding from the European Community in its role of encouraging the development of urban community projects. The central theme of the competition was the creation of a science park on an area of 18 hectares dedicated to the great Greek mathematician Pythagoras who founded the Pythagoric School in the Kroton of the VI century B.C.

 


 

The project has a double goal acting at global and local level: on one hand promoting the city of Crotone on the international circuit of cultural tourism through enhancement of the city’s historical and scientific identity with Pythagoras, on the other hand, activating an urban and social renewal process of that part of Crotone.The architecture of the museum sought to create a new landscape morphologically rooted to the ground, through a partially hypo-epigean space that integrates the museum into the mountain through continuous coverage with the existing topography, underlining the profile of the hill. The relationship between architecture and landscape is emphasized in the interior spaces of the foyer and the cafeteria framing the view outside as if seen through a telescope. The museum can be reached at the lower level through a climbing path coming from the town, or at the upper level through a path descending from the mount.


 

 

 


 

An inner spiral architectural promenade distributes the various functions of the museum (foyer, permanent and temporary exhibition halls, workshop spaces, offices, cafeteria), accompanying the visitors in a continuous and fluid way to the rooftop, conceived as a belvedere overlooking the park and the city, being place of recreation and socialization where the line between exhibition, plaza, and garden will be defined by the varying uses of the final users. Located on the outskirts of Crotone, the museum is part of a wider project that aims to renovate the areas around the historical center with new public activities. The landscape design realized a tree-lined promenade running between the ancient Carlo V Castle and the Pignera Park, providing a link between the old town and the modern city. The Pignera Park is expected to develop into the green heart of the city with landscape features – like the green ring at the base of the hill and the pedestrian paths to the town which will provide better connections between the different parts of the city. Pythagoras gardens and museum meet the growing need for cultural and scientific entertainment, offering an integrated program that seeks the fusion of science, art, nature, history, philosophy, math and music.


 

The gardens and the museum play two different and complementary roles: the gardens are a place where ideas are (re)presented but not deeply explained, while the museum is a place for the in-depth study of the themes previously presented in the gardens through use of detailed illustrations, interactive exhibits, videos, etc. The park is designed by different spaces, strips, backgrounds, and paths that track the visitors’ route. The botanical benefits of the gardens are tangible, showing increases in biodiversity through species and micro-ecosystems that respect the natural features of the area and also include careful screening for new species that could be introduced according to their adaptability to the local conditions.


 

The figure of Pythagoras constitutes the ideal trail connecting the cultural heritage of ancient Magna Grecia to the modern scientific thinking, from Fibonacci, Keplero, Wiles, and Witten to present time. The Pythagoras Museum is not a static and conservative museum: the hands-on exhibitions are designed to be used by the visitor. A playful and interactive approach not only makes self-learning and independent thinking more effective but also bestows a feeling of wonder to the learning process, bringing math alive through the centuries.

 

 

© Mariela Apollonio


 

Catch similar vibes with the projects below:

 


 

[subscribe-by-email-form]

 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest