Evans House (2014) by A4ESTUDIO

Evans House (2014) by A4ESTUDIO

Located in Tunuyán, Argentina, Evans House (2014) by A4ESTUDIO | The Hardt

 

Located in Tunuyán, Argentina, Evans House (2014) by A4ESTUDIO. The vineyard landscape in the Andes Mountains is subtle, we must rise over the vegetation line to get the views of the valley and the Andes mountains. The project is a prism that sits in a basement. The natural landscape of Uco`s Valley, framed by the Andes, gets culturalized with the vineyards plots. It is extensive. It invites us to contemplate, to breathe … to stay …Working in such a context is a challenge, but a great responsibility as well. The project resulting from this process should meet the spirit of this natural background, be part of it … The project is designed with the logic of the hollowed trunk. From the inside, space concentrates the west and east views. The exterior coated in rusty metal dialogues with the cultural landscape of vineyards … while the inside is coated with natural wood. The basement is built with local river stones, their colors dialogue with the mineral and arid natural landscape.

 

 


 

On top of the basement, the house arranges the diurnal areas, placing the viewer in a dominant position, framing views of the landscape. The research focuses on the relation between the project and the landscape where it sits. A process that goes from the dominant landscape and the constructed element in contact with the natural soil, to get shelter and perceive the dominant views.

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/villa-vingt-2017-by-bourgeois-lechasseur-architects/

https://thehardt.com/architecture/house-views-takashi-yamaguchi-associates/

https://thehardt.com/architecture/chateau-cheval-blanc-winery-2011-by-christian-de-portzamparc/

 

 

Residence Codina (2009) by A4estudio

Residence Codina (2009) by A4estudio

Located in Mendoza, Argentina, Residence Codina (2009) by A4estudio | The Hardt

 

Located in Mendoza, Argentina, Residence Codina (2009) by A4estudio. The house is situated on a large flat 16,000 ft² (1,500 m²)  plot in a residential area within the city of Mendoza, Argentina. A typical continental climatic zone, with large weather amplitudes between stations where natural breeze comes mostly from the South. The project is an opportunity to rethink the suburban house’s facilities in emerging environments in contemporary Latin American urban spaces. Trying to understand the space as a stimulator, suggesting sensitive geometries that optimize weather conditions and operate from green conscience. The house is all around an interior central courtyard, opening the main spaces to a large lateral garden. These spaces are organized in a north orientation, gaining direct heat by solar radiation, the smaller and private spaces, are oriented to the east, leaving the services areas to the west. Due to the natural movement of air masses, the volume of air in the central courtyard rises, because of temperature, causing environmental benefits of the garden perimeter through the interior spaces of the house.

 

 


 

A series of elements support this strategy by bringing the south breezes and achieving a natural acceleration that supports the whole system. The same device is used in the central courtyard from a small opening in the concrete wall. The big concrete wall that emerges from the central courtyard, with the fundamental mission of protecting the house from solar radiation from the west, also ends by opening the access area. To protect the west façade, a micro-perforated aluminum material was chosen to ventilate it. The same material was used to design the main façade of the house. The result is a project full of contrast, where the dramatic scope of access, from where you can only see ground and sky, faces to an open and deep interior space, where multiple instances can be understood visually, where everything seems to be simultaneous in space and time. The materiality of the project is dominated by a structural concrete exoskeleton made with light pine planning boards, reaching a Sutil and severe expression. The micro-perforated aluminum material of the main façade changes its expression depending on the lighting conditions. The flat polished guatambú wood, the blackboards doors, and other materials contrast with the main structure.

 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest