Santa Clara 1728 by Aires Mateus

Santa Clara 1728 by Aires Mateus

Santa Clara 1728 by Aires Mateus located in Lisbon, Portugal | The Hardt

 

 

 

 

 

Santa Clara 1728 by Aires Mateus located in Lisbon, Portugal. Love this space, housed inside an 18th-century pile on one of Lisbon’s most romantic squares, Santa Clara 1728 is the fourth in a string of slick design-led properties from hotelier João Rodrigues. Perched atop one of the city’s seven hills, overlooking the Pantheon and the Tagus River beyond, the hotel has been designed by magicians of minimal Aires Mateus, whose clean, modern interiors are refreshing trimmings to the building’s ancient walls; worn, limestone stairs lead to the guestrooms, where coarse linens, pale woods, and furnishings by designer Antonio Citterio come together in a neutral palette boosted by a graceful duck egg blue.

 

 

The goal was to construct a building that reflects the living experience of the city. A search, not done by the reproduction of traditional elements, but by a recombination of elements, materials, atmospheres, and proportions, to bring back this idea of living. A plain architecture, that combines few elements, while striving for quality in the use of real materials. An idea of authenticity and, therefore, an idea of timelessness.


Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


 

House In Leiria (2010) by Aires Mateus

House In Leiria (2010) by Aires Mateus

House In Leiria (2010) by Aires Mateus located in Portugal | The Hardt

 

House In Leiria (2010) by Aires Mateus located in Portugal. The functions of the house are banal: a house divided in private area with bedrooms and social area with living-rooms. The private areas are at street level under the plot, around a central courtyard with rooms opening to private patios in an intimate environment. The living rooms are around a void, that collects light from above and gazes the castle at the city center. The house is a recognizable archetype emptied of its center by the light designed by a three-story-high courtyard that opens horizontally at the garden level. The bedroom courtyards, revealed in the garden, relate with this archetypal object providing different readings on its scale. Scale and volume are controlled in a chaotic context, with a clear identity that from its core relates with the historical legacy far away: the Leiria Castle.

 

 

© FG+SG – Fernando Guerra

 

 


 

 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

School in Vila Nova da Barquinha (2009) by Aires Mateus

School in Vila Nova da Barquinha (2009) by Aires Mateus

School in Vila Nova da Barquinha (2009) by Aires Mateus located in Vila Nova da Barquinha, Portugal.

 

School in Vila Nova da Barquinha (2009) by Aires Mateus located in Vila Nova da Barquinha, Portugal. The universes we attend in childhood tend to linger in our memories. It’s the time when we interact with architecture in a more free and genuine way. It is when we settle appropriations and intuitively hierarchize values of architecture. We are interested in identifying the assets that are esteemed by all and design the memories that will be formed. In a not confirmed territory a squared perimeter is set: autonomous and clear. The need for different functions in school is the pretext for establishing distinct spaces. Each compartment is a separate experience in terms of scale, proportion, and identity. The aggregation of all volumes defines its external iconographic value. Inside, a protected interstitial space is defined, infinite by not disclosing its beginning or end, and used as a recreational venue.

 

 


 

It is the structure of void and occupation that mimics the principles that have always been part of urban agglomerations. A replicable opening, suited for all purposes is chosen, and a wall and ceiling finishing is defined for all spaces. The judicious economy of these elements brings out the diversity of spaces. The intensity of this new universe is proposed by the peaceful succession of moments.

 

© Fernando Guerra | FG+SG


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

https://thehardt.com/architecture/the-inverted-warehouse-townhouse-by-dean-wolf-architects/

https://thehardt.com/design/9772-2/

https://thehardt.com/architecture/5764-2/

 


 

House for the Elderly by Aires Mateus

House for the Elderly by Aires Mateus

Located in Alcacer do Sal, Portugal, House for the Elderly by Aires Mateus | The Hardt

 

Located in Alcacer do Sal, Portugal, House for the Elderly by Aires Mateus. The project is based on an attentive reading of the life of a very specific kind of community, a sort of a micro-society with its own rules. It is a program, somewhere in between a hotel and a hospital, that seeks to comprehend and reinterpret the combination social/private, answering to the needs of a social life, and at the same time of solitude. Independents unities aggregate into a unique body, whose design is expressive and clear.

 

 


 

The reduced mobility of those who will live in the building suggests that any displacement should be an emotive and variable experience. The distance between the independent units is measured and drawn to turn the idea of the path into life, and its time into form. The building, designed path, is a wall that naturally rises from the topography: it limits and defines the open space, organizing the entire plot.

 

© Fernando Guerra | FG+SG

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 


S. Mamede House (2006) by Aires Mateus

S. Mamede House (2006) by Aires Mateus

Located in Lisbon, Portugal, S. Mamede House (2006) by Aires Mateus | The Hardt

 

Located in Lisbon, Portugal, S. Mamede House (2006) by Aires Mateus. A succession of everyday spaces occupied the lower floor of the 18th-century building on castle hillside. The estate existed illustrating a period and an identity that was clouded due to extended neglect. The plan for the house elected spatial values, designed geometric affinities, precision in relation to exterior windows. The garden made it possible to enhance the depth of the view over the Baixa rooftops and the river. An existing addition was rebuilt to house more private functions. The secular spaces were opened up to incorporate more significant uses. The unexpected discovery of a cistern crosses the depth horizontally and connects with the sky, the most protected space of the house.

 

 

 

 

© Ricardo Oliveira Alves

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 


 

MENU
SEARCH
The Hardt

Pin It on Pinterest