The Hardt tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1 Marino House by ATV Arquitectos Architecture Concrete Design Landscape Minimal Modern View Wood  Buenos Aires ATV Arquitectos argentina Albano García   Image of tr?id=338928643312774&ev=PageView&noscript=1
The Hardt Marino House by ATV arquitectos 76 1080x675 Marino House by ATV Arquitectos Architecture Concrete Design Landscape Minimal Modern View Wood  Buenos Aires ATV Arquitectos argentina Albano García   Image of Marino House by ATV arquitectos 76 1080x675

Marino House by ATV Arquitectos

Immersed in the dense forest of Pinamar, in Buenos Aires, Argentina, Marino House by ATV Arquitectos | The Hardt

 

Immersed in the dense forest of Pinamar, in Buenos Aires, Argentina, Marino House by ATV Arquitectos.  Respecting its environment and taking advantage of the views, the house tries to preserve and adopt its surroundings. Focusing on the material-structure matters, the project looks into the concrete-wood matching, suggesting concrete as the material which defines the space-tectonic structure of the project. Three supporting partitions, lying linearly with each other, support the slab floors which in turn hang from the superior beams. The structure, with its dimension and texture differences, defines the space and at the same time limits and maximizes the open plant in the public sector. This gives rise to the phenomenon of a space completely ethereal in terms of limits; given that the whole joinery can be opened completely thus building a continuous semi-covered area. The forest is the house’s limit.

On the other hand, wood is the material used to create all the volumes and partitions and it is the element which defines the possible limits which might arise from this environment. These limits are blurred, manipulated. They can be sifted, closed, moved, separated, and so defining relations with the environment. The house functionally sets the access from a patio appendicular to the terrace, which suggests continuity of the street expansions. This patio divides the studio sector and the public space, made up of a living and dining room, kitchen and grill sector. On the first floor, the bedrooms are spatially defined by the location of the wet areas and the wooden partitions. At the same time, this level has access to an observatory deck overlooking the forest.

 

 

The transition from the public to the private space is made through a vertical circulation which takes the subject through different sensations as regards light and visuals. At the same time, a piece totally made of wood goes all over the project, fitting into the concrete structure and relating the different levels with storage places and overhead lightning depending on the conditions. Almost as if it were negative, the project looks into the phenomenical and material relation which arises between the downstairs world (public) and the upstairs world (private). From the concrete textures to the wooden joineries (closing downstairs in the exterior and upstairs in the interior) the project presents this counterpoint, emphasizing the difference between the supported and the supporting, as a tree expressing the elements which shelter the protected space.

 

© Albano García

The Hardt House in La Comarca Anibal Bizzotto Diego Cherbenco056 1080x1000 Marino House by ATV Arquitectos Architecture Concrete Design Landscape Minimal Modern View Wood  Buenos Aires ATV Arquitectos argentina Albano García   Image of House in La Comarca Anibal Bizzotto Diego Cherbenco056 1080x1000

House in La Comarca (2017) by Anibal Bizzotto + Diego Cherbenco

Located in Tigre, Argentina, House in La Comarca (2017) by Anibal Bizzotto + Diego Cherbenco | The Hardt

 

Located in Tigre, Argentina, House in La Comarca (2017) by Anibal Bizzotto + Diego Cherbenco. We were commissioned with planning and constructing a house for a single family in a growing gated community located in Tigre area on the Buenos Aires suburbs. This will be the client’s – a young couple and their toddler – first owned house. In our first visits to the grounds, we decided to take on the challenge of projecting the building with a distinct use of the terrain. It is common in this type of communities to use the withdrawn areas of the plot as virtual limits between neighboring houses for which square footprints will tend to be the guiding shape of the different floors on houses, producing compact shapes with big spaces on the sides. We focused on setting our house apart from this direction.

 


 

Our project incorporates the use of open space on everyday life needs throughout the seasons, by placing big openings and entrances that establish visual continuity and provide optimal ventilation (circulation?). Few and concise morphological operations guide the main shape of the house: Two big side planes of concrete provide depth towards the front and bottom of the plot, and privacy from an to neighbouring houses; And the forward projection of the main suite in the upper floor on the facade, over the entrance, establishes visual continuity. Material and structure are thought out as one, and the use of concrete as vertical boards presents the house with a distinct visual identity. This also allowed for the construction of compact volumes and support walls that allow for common spaces with heights bigger than 6 meters without additional structural support. Concrete requires little maintenance and with the pass of time, the house will gain an iconic status in its visuals. Similar features on the ground floor for which the use of Travertine stone carries on the visual and material continuity.

 

 


 

Service and common use space are effectively differentiated, for which a big central space produces an optimal relation between inside and outside space, through a cubical shaped patio that presents as part of the building without accounting as built ground. The result is a bigger look for a smaller building. The walls separated by 8.5 meters become structural elements that support the floors across, with vacuum spaces to the bottom and front of the house which allows the pass of light and air and accompanies the position of the patio and the living room that mimics the open space outside. There a tree is in place, envision as a centerpiece providing shade and shelter in warm seasons and thought as an icon in family events and memories to come.

 

© Albano García

 


 

Aesthetically and Geographically Related Projects:

 

 

 


 

 

MENU
SEARCH
The Hardt THE HARDT NEW LOGO Marino House by ATV Arquitectos Architecture Concrete Design Landscape Minimal Modern View Wood  Buenos Aires ATV Arquitectos argentina Albano García   Image of THE HARDT NEW LOGO
The Hardt THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142 Marino House by ATV Arquitectos Architecture Concrete Design Landscape Minimal Modern View Wood  Buenos Aires ATV Arquitectos argentina Albano García   Image of THE HARDT LOGO WRITTEN WITH HALF QUARE 300x142

Pin It on Pinterest

Share This